Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čekanka obecná (Cichorium intybus)

  9:00aktualizováno  9:00

Čekanka obecná | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Podle pověsti jsou květy čekanky přeměněné oči milenky, která pláče pro chlapce, jehož loď se již nikdy nevrátí. 

Popis rostliny: Odolná vytrvalá bylina s velkým hlavním kořenem, jejíž lodyhy, nesou celé léto jasně modré květy. Ty dorůstají do výše až 1, 5 m. Někdy je pěstována jako jednoletá plodina. Má listy zelené barvy, vespod chlupaté, nahoře podlouhlé až kopinaté a jasně modré květenství zvané úbor.

Stanoviště: galČekanka vyžaduje slunečné a otevřené místo s lehkou alkalickou půdou.

Období květu: Bylina kvete od července do října.

Použitelné části: Používají se čerstvé nebo sušené listy, kvetoucí stonky a kořen.

Léčivé účinky:
Při léčení žloutenky či chorobách sleziny je možné používat čekankové listy, bohaté na měď, vápník a železo.

Bylinková kuchyně: Dřevnatá dřeň suchých kořenů se likviduje, zbytek se drtí a praží na kávu. Semena se používají do párků a ragú, kari koření a jablkových koláčů.

. Zapečená čekanka se sýrem

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 30 minut
Pečení: 20 - 30 minut


* 8 čekankových puků
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce másla + na vymazání zapékací misky
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml mléka nebo smetany
* sůl a mletý pepř
* 2 žloutky
* 50 g tvrdého sýra typu parmazán
* 100 g sušené šunky

1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem nebo smetanou, prošleháme, osolíme, opepříme a 20 minut na mírném ohni prováříme a mícháme. Odstavíme z ohně a do omáčky vmícháme sýr a žloutky. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno rozložíme omyté, očištěné a rozpůlené čekankové puky řezem nahoru, osolíme je a pokapeme citronovou šťávou.

2. Přelijeme omáčkou a posypeme na kostičky nakrájenou šunkou. Vložíme do trouby předehřáté na 200 – 250 stupňů a zapékáme dozlatova, přibližně 20 – 30 minut.  

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Dub letní (Quercus robur)

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a...

Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Najdete na iDNES.cz