Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třetina lidí neví, k čemu je důležitý pro krbová kamna přívod vzduchu

aktualizováno 
Třicet procent lidí vidí jen romantickou pohodu u plápolajícího ohně a technické detaily je netrápí, dalších třicet procent tak nějak tuší, že oheň k hoření potřebuje kyslík a radši se přijde zeptat. Jen 40 % zákazníků je tak poučených, že už si do projektu stavby přívod vzduchu rovnou diktují.

Kamna do bytu, a zvláště s kuchyňským odsavačem v místnosti, by se bez přívodu vzduchu vůbec neměla montovat. | foto: Romotop

„Lidé mají stále pocit, že když se kdysi topilo kamny v bytě, tak přece žádné přívody vzduchu neexistovaly. Jenže se podívejte, jak vypadají byty teď. Proti dřívějšku jsou dnes byty i domy často velice dobře izolované a vzduch je tak v takovém případě žádoucí dodávat kamnům právě prostřednictvím takzvaného CPV, tedy centrálního přívodu vzduchu,“ vysvětluje Tomáš Sádecký z internetového portálu GIVE.cz, který mezi zákazníky průzkum prováděl.

Fotogalerie

Obecně se udává, že kamna na kilo paliva dokážou spálit kyslík z 15 kubických metrů vzduchu. „Takže když máte běžný obývák, vystačí vzduch tak na čtyři pět kilo dříví. Proto je dobré vzduch zajistit kamnům odjinud, například z technické místnosti, ze sklepa nebo přímo z fasády domu“ dodává.

Příčinou této neznalosti vidí v tom, že začíná stavět generace, která kamna zná jen z chalupy, kde hořely díky netěsnostem. Jenže když teď chtějí stavět svůj dům, tak nejradši v pasivu a často počítají s tím, že ho celý vyhřejí jedněmi krbovými kamny.

Ideální je počítat s použitím krbu už v projektu. Pak je možný přívod vzduchu zabudovat přímo do podlah. „Přívod by neměl být delší než pět metrů,“ upozorňuje Sádecký.

Podle něj je možné najít řešení i při rekonstrukcích. „Většinou se můžete probourat do sklepa, garáže, na fasádu, použít nepoužívaný komínový průduch. I když to není ideální řešení, je možné probourat se třeba do chodby, jde o to, aby se kyslík neodebíral z místnosti, která je nejvíce obývaná.

Dalším problémem je, pokud se někdo pokouší použít kamna bez zapojeného přívodu vzduchu v utěsněném bytě, kde je zároveň umístěná digestoř. Typicky když je obývák spojený s kuchyní s dostatečně výkonnou digestoří. Pak se může stát, že se po zapnutí digestoře otočí tah v komíně. Zplodiny hoření se tak mohou dostat i do obytného prostoru, což může vyústit až v nebezpečí otravy oxidem uhelnatým.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.