Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čepičatka jehličnanová (Galerina marginata)

  11:17aktualizováno  11:17

Čepičatka jehličnanová | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPozor snadno se může zaměnit s přímo delikátní houbou opeňkou měnlivou (Kuehneromyces mutabilis), kterou spousta houbařů sbírá a doma s ní pak v kuchyni vymýšlí hotové kulinářské lahůdky. Ta je označována v atlasech jako jedlá, doporučená, lahodná. Oproti tomu je čepičatka jehličnanová prudce jedovatá a člověk by si po jejím požití mohl přivodit smrtelnou otravu!

Klobouky jsou 1,5 – 4 cm široké, zprvu polokulovité, později sklenuté až rozložené, tenké, vlhké, pak suché, hladké, na okrajích rýhované. Mají hlínově okrovou nebo hnědou, naspodu s úzkými, rezavohnědými lupeny a bělavě vláknitým až přitiskle šupinkatým, rezavě okrovým, 3 – 7 cm dlouhým a 2 – 4 mm širokým třeněm s okrovým až hnědým prstýnkem. Chuť a vůně moučné.

Kde a kdy ji najdeme

Čepičatka jehličnanová roste dosti hojně v létě a na podzim (červen až říjen) v lesích všeho druhu na ležících kmenech, větvích a pařezech, hlavně jehličnanů (smrky, jedle), ale i listnáčů (např. topoly).

Je smrtelně jedovatá. Obsahuje totiž stejné toxiny jako nejjedovatější houba na světě – muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Případné chybné určení by se tudíž mohlo houbaři stát osudné, jak je tomu již z mnoha případů ze světa známo. Buďte proto opatrní a pokud si nejste jistí, zda jde o opeňky či čepičatky nechte raději houby růst.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Najdete na iDNES.cz