Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čepičatka jehličnanová (Galerina marginata)

  11:17aktualizováno  11:17

Čepičatka jehličnanová | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPozor snadno se může zaměnit s přímo delikátní houbou opeňkou měnlivou (Kuehneromyces mutabilis), kterou spousta houbařů sbírá a doma s ní pak v kuchyni vymýšlí hotové kulinářské lahůdky. Ta je označována v atlasech jako jedlá, doporučená, lahodná. Oproti tomu je čepičatka jehličnanová prudce jedovatá a člověk by si po jejím požití mohl přivodit smrtelnou otravu!

Klobouky jsou 1,5 – 4 cm široké, zprvu polokulovité, později sklenuté až rozložené, tenké, vlhké, pak suché, hladké, na okrajích rýhované. Mají hlínově okrovou nebo hnědou, naspodu s úzkými, rezavohnědými lupeny a bělavě vláknitým až přitiskle šupinkatým, rezavě okrovým, 3 – 7 cm dlouhým a 2 – 4 mm širokým třeněm s okrovým až hnědým prstýnkem. Chuť a vůně moučné.

Kde a kdy ji najdeme

Čepičatka jehličnanová roste dosti hojně v létě a na podzim (červen až říjen) v lesích všeho druhu na ležících kmenech, větvích a pařezech, hlavně jehličnanů (smrky, jedle), ale i listnáčů (např. topoly).

Je smrtelně jedovatá. Obsahuje totiž stejné toxiny jako nejjedovatější houba na světě – muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Případné chybné určení by se tudíž mohlo houbaři stát osudné, jak je tomu již z mnoha případů ze světa známo. Buďte proto opatrní a pokud si nejste jistí, zda jde o opeňky či čepičatky nechte raději houby růst.

Autoři:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.