Jak vypadá
. Zajímavosti a radyPozor snadno se může zaměnit s přímo delikátní houbou opeňkou měnlivou (Kuehneromyces mutabilis), kterou spousta houbařů sbírá a doma s ní pak v kuchyni vymýšlí hotové kulinářské lahůdky. Ta je označována v atlasech jako jedlá, doporučená, lahodná. Oproti tomu je čepičatka jehličnanová prudce jedovatá a člověk by si po jejím požití mohl přivodit smrtelnou otravu! |
Kde a kdy ji najdeme
Čepičatka jehličnanová roste dosti hojně v létě a na podzim (červen až říjen) v lesích všeho druhu na ležících kmenech, větvích a pařezech, hlavně jehličnanů (smrky, jedle), ale i listnáčů (např. topoly).
Je smrtelně jedovatá. Obsahuje totiž stejné toxiny jako nejjedovatější houba na světě – muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Případné chybné určení by se tudíž mohlo houbaři stát osudné, jak je tomu již z mnoha případů ze světa známo. Buďte proto opatrní a pokud si nejste jistí, zda jde o opeňky či čepičatky nechte raději houby růst.