Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

aktualizováno 
Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu, britský Daily Mail exkluzivně informuje o tajemné přísadě kokosového popela a třeba The Sun zase popisuje jedinečnou chuť uhlí a mandlí.

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska. | foto: kozifarmavizovice

Senzaci vyvolala i vyhlášená cukrárna v Los Angeles, která pochoutku s názvem Goth či Black Roses prodává za sedm dolarů, tedy asi 160 korun. Světoznámé deníky pravděpodobně neznají kozí farmu z Vizovic na Zlínsku, kde černá zmrzlina není žádnou novinkou. Z kozího mléka ji tam vyrábějí už od loňska. Příběh vzniku ve vizovické kozí farmě popsal týdeník 5plus2.

Fotogalerie

Minulé léto majitel farmy Martin Vlček přemýšlel, co udělat s přebytečným kozím mlékem. A napadlo jej, proč nezkusit zmrzlinu neobvykle obarvenou na černo. Byla by totiž jak stvořená pro fanoušky metalové hudby, kteří se rok co rok sjíždějí do Vizovic na populární metalový festival Masters of Rock.

„Nejdřív jsem chtěl zmrzlinu obarvit sépiovým inkoustem, ale tahle surovina je opravdu tajemná, nedostupná a neznám její chuť,“ říká Martin Vlček. Později chtěl použít takzvané aktivní uhlí.

„To se dřív dělalo ze zvířat, dnes se vyrábí spalováním rostlin, třeba cedru nebo kokosových skořápek. My ho přimíchali do vanilkové kozí a bylo hotovo. Ovšem chuť se tím velmi změnila, vanilková rozhodně není,“ popisuje.

Oficiálně se zmrzlina jmenuje Fénix, podle bájného ptáka, který povstal z popela, ale zákazníci si prý běžně říkají o „jednu černou“. Zmrzlina barví jazyk – a v případě „nehody“ i oblečení – do černa. „Dal si ji tu jeden pán z Ostravy, který říkal, že celý život fáral do dolů. Pochvaloval si, že se mu konečně vrátil ten pocit, jako když má uhlí v hubě,“ cituje Vlček se smíchem jadrná slova horníka.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Zatímco po klasické zmrzlině může někdo mít i problémy v podobně průjmu, černá zmrzlina působí na zažívací trakt opačně. Dva kopečky by měly člověka těchto potíží zbavit,“ „ordinuje“ farmář s tím, že kopeček „černé“ stojí na vizovické farmě 25 korun. Její výhodou je, že díky tomu, že je z kozího mléka, tak je vhodná i pro lidi, kteří špatně snášejí mléko kravské.

Černou zmrzlinou experimentování pro Martina Vlčka nekončí, dál vymýšlí různé podivuhodné recepty. Se svou zmrzlinou z vepřové krve podle svých slov ale ve světě asi neprorazí. „Viděl jsem ji prodávat v jedné opravdu luxusní restauraci v Dánsku. Tak jsem ji vyrobil také. Nejdřív ze sušené, později z čerstvé krve a vzal ji na food festival do Zlína,“ vypráví.

Tam ji vyzkoušel jistý majitel restaurace a objednal si ji na svůj raut. „Když ji tamní šéfkuchař ochutnal, začal pobíhat po kuchyni a křičel: Sakra, to je jak mít rozbitou hubu,“ líčí s tím, že nic takového už zkoušet nebude. Chuť prý nebyla dobrá, podobala se játrům s cukrem.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Najdete na iDNES.cz