Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

aktualizováno 
Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu, britský Daily Mail exkluzivně informuje o tajemné přísadě kokosového popela a třeba The Sun zase popisuje jedinečnou chuť uhlí a mandlí.

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska. | foto: kozifarmavizovice

Senzaci vyvolala i vyhlášená cukrárna v Los Angeles, která pochoutku s názvem Goth či Black Roses prodává za sedm dolarů, tedy asi 160 korun. Světoznámé deníky pravděpodobně neznají kozí farmu z Vizovic na Zlínsku, kde černá zmrzlina není žádnou novinkou. Z kozího mléka ji tam vyrábějí už od loňska. Příběh vzniku ve vizovické kozí farmě popsal týdeník 5plus2.

Fotogalerie

Minulé léto majitel farmy Martin Vlček přemýšlel, co udělat s přebytečným kozím mlékem. A napadlo jej, proč nezkusit zmrzlinu neobvykle obarvenou na černo. Byla by totiž jak stvořená pro fanoušky metalové hudby, kteří se rok co rok sjíždějí do Vizovic na populární metalový festival Masters of Rock.

„Nejdřív jsem chtěl zmrzlinu obarvit sépiovým inkoustem, ale tahle surovina je opravdu tajemná, nedostupná a neznám její chuť,“ říká Martin Vlček. Později chtěl použít takzvané aktivní uhlí.

„To se dřív dělalo ze zvířat, dnes se vyrábí spalováním rostlin, třeba cedru nebo kokosových skořápek. My ho přimíchali do vanilkové kozí a bylo hotovo. Ovšem chuť se tím velmi změnila, vanilková rozhodně není,“ popisuje.

Oficiálně se zmrzlina jmenuje Fénix, podle bájného ptáka, který povstal z popela, ale zákazníci si prý běžně říkají o „jednu černou“. Zmrzlina barví jazyk – a v případě „nehody“ i oblečení – do černa. „Dal si ji tu jeden pán z Ostravy, který říkal, že celý život fáral do dolů. Pochvaloval si, že se mu konečně vrátil ten pocit, jako když má uhlí v hubě,“ cituje Vlček se smíchem jadrná slova horníka.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Zatímco po klasické zmrzlině může někdo mít i problémy v podobně průjmu, černá zmrzlina působí na zažívací trakt opačně. Dva kopečky by měly člověka těchto potíží zbavit,“ „ordinuje“ farmář s tím, že kopeček „černé“ stojí na vizovické farmě 25 korun. Její výhodou je, že díky tomu, že je z kozího mléka, tak je vhodná i pro lidi, kteří špatně snášejí mléko kravské.

Černou zmrzlinou experimentování pro Martina Vlčka nekončí, dál vymýšlí různé podivuhodné recepty. Se svou zmrzlinou z vepřové krve podle svých slov ale ve světě asi neprorazí. „Viděl jsem ji prodávat v jedné opravdu luxusní restauraci v Dánsku. Tak jsem ji vyrobil také. Nejdřív ze sušené, později z čerstvé krve a vzal ji na food festival do Zlína,“ vypráví.

Tam ji vyzkoušel jistý majitel restaurace a objednal si ji na svůj raut. „Když ji tamní šéfkuchař ochutnal, začal pobíhat po kuchyni a křičel: Sakra, to je jak mít rozbitou hubu,“ líčí s tím, že nic takového už zkoušet nebude. Chuť prý nebyla dobrá, podobala se játrům s cukrem.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.