Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

aktualizováno 
Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu, britský Daily Mail exkluzivně informuje o tajemné přísadě kokosového popela a třeba The Sun zase popisuje jedinečnou chuť uhlí a mandlí.

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska. | foto: kozifarmavizovice

Senzaci vyvolala i vyhlášená cukrárna v Los Angeles, která pochoutku s názvem Goth či Black Roses prodává za sedm dolarů, tedy asi 160 korun. Světoznámé deníky pravděpodobně neznají kozí farmu z Vizovic na Zlínsku, kde černá zmrzlina není žádnou novinkou. Z kozího mléka ji tam vyrábějí už od loňska. Příběh vzniku ve vizovické kozí farmě popsal týdeník 5plus2.

Fotogalerie

Minulé léto majitel farmy Martin Vlček přemýšlel, co udělat s přebytečným kozím mlékem. A napadlo jej, proč nezkusit zmrzlinu neobvykle obarvenou na černo. Byla by totiž jak stvořená pro fanoušky metalové hudby, kteří se rok co rok sjíždějí do Vizovic na populární metalový festival Masters of Rock.

„Nejdřív jsem chtěl zmrzlinu obarvit sépiovým inkoustem, ale tahle surovina je opravdu tajemná, nedostupná a neznám její chuť,“ říká Martin Vlček. Později chtěl použít takzvané aktivní uhlí.

„To se dřív dělalo ze zvířat, dnes se vyrábí spalováním rostlin, třeba cedru nebo kokosových skořápek. My ho přimíchali do vanilkové kozí a bylo hotovo. Ovšem chuť se tím velmi změnila, vanilková rozhodně není,“ popisuje.

Oficiálně se zmrzlina jmenuje Fénix, podle bájného ptáka, který povstal z popela, ale zákazníci si prý běžně říkají o „jednu černou“. Zmrzlina barví jazyk – a v případě „nehody“ i oblečení – do černa. „Dal si ji tu jeden pán z Ostravy, který říkal, že celý život fáral do dolů. Pochvaloval si, že se mu konečně vrátil ten pocit, jako když má uhlí v hubě,“ cituje Vlček se smíchem jadrná slova horníka.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Zatímco po klasické zmrzlině může někdo mít i problémy v podobně průjmu, černá zmrzlina působí na zažívací trakt opačně. Dva kopečky by měly člověka těchto potíží zbavit,“ „ordinuje“ farmář s tím, že kopeček „černé“ stojí na vizovické farmě 25 korun. Její výhodou je, že díky tomu, že je z kozího mléka, tak je vhodná i pro lidi, kteří špatně snášejí mléko kravské.

Černou zmrzlinou experimentování pro Martina Vlčka nekončí, dál vymýšlí různé podivuhodné recepty. Se svou zmrzlinou z vepřové krve podle svých slov ale ve světě asi neprorazí. „Viděl jsem ji prodávat v jedné opravdu luxusní restauraci v Dánsku. Tak jsem ji vyrobil také. Nejdřív ze sušené, později z čerstvé krve a vzal ji na food festival do Zlína,“ vypráví.

Tam ji vyzkoušel jistý majitel restaurace a objednal si ji na svůj raut. „Když ji tamní šéfkuchař ochutnal, začal pobíhat po kuchyni a křičel: Sakra, to je jak mít rozbitou hubu,“ líčí s tím, že nic takového už zkoušet nebude. Chuť prý nebyla dobrá, podobala se játrům s cukrem.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve sbírce receptů sešly...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což nebyl vůbec snadný...

Najdete na iDNES.cz