Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Černí čápi ohlašují konec zimy, vrací se domů do Českého Švýcarska

  12:07aktualizováno  12:07
Vzácní čápi černí, kteří hnízdí v Národním parku České Švýcarsko, dali na vědomí, že zima končí. Vracejí se z teplých krajů zpátky do svých hnízdišť. Že jsou na cestě domů, potvrdili francouzští ornitologové. Pozorovali a vyfotili čápa, který se v roce 2006 vylíhl a byl okroužkován v hnízdě nedaleko Zadní Doubice.

Ředitel správy Národního parku České Švýcarsko, ornitolog Pavel Benda (vpravo) při kroužkování čápa černého. | foto: Archiv Pavla Bendy

"Spatřil a vyfotil ho 10. ledna Joseph Combe v regionálním přírodním parku Camargue, který leží jižně od města Arles," informoval mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Ochránce přírody z Českého Švýcarska to potěšilo. "Udělalo mi to radost, protože Camargue je poměrně známá ptačí lokalita," poznamenal ředitel správy národního parku, ornitolog Pavel Benda.

Pobyt ve Francii je pro čápa mezipřistáním na cestě z jihu. Nyní se připravuje na další cestu a čeká na vhodné podmínky.

"Řekl bych, že tam ještě nějaký čas pobude a zhruba za měsíc by se tu mohl objevit. Při čekání si užívá darů hostitelské země a plně využívá potravní nabídky, kterou mu poskytuje přírodní park," řekl Benda.

Kvůli hnízdění správci parku některá místa uzavřou

Díky značení těchto ohrožených ptáků mají v národním parku zprávy o tom, že ornitologové čápy pozorovali například i ve Španělsku, Maďarsku nebo v Izraeli.

"Díky velkým odečítacím kroužkům údaje přečte každý ornitolog na dálku i průměrným dalekohledem, takže není potřeba čápy kvůli tomu odchytávat nebo jinak rušit," přibližuje Benda.

Na území Národního parku České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce hnízdí podle odhadu správců asi deset párů černých čápů. Ještě před pár lety to ale byla sotva polovina. Správci parku nyní připravují čápům a dalším ohroženým ptákům podmínky pro úspěšné hnízdění. Lokality, kde hnízdí, pro veřejnost uzavřou, dokud ptáci nevyvedou mladé.

"Zajištění klidu je nezbytně nutné. S příchodem návštěvníků a zvýšením ruchu mimo značené cesty by ptáci mohli hnízda opustit a nechat zastydnout vajíčka či hladem uhynout mláďata. Neuzavírá se ale žádná turistická trasa, jsou to většinou odlehlejší místa," poznamenal ředitel Benda.





Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.