Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravíte z černého čaje a koření lahodný lék na posílení imunity

aktualizováno 
Když vyberete správné koření, namícháte ho a povaříte s černým čajem, získáte silný nápoj s mnoha léčivými účinky, který vám pomůže překonat vyčerpávající konec zimy. Má okamžité hřejivé účinky a navíc při pravidelném pití posiluje imunitu.

Směs koření, ze kterého připravíte ajurvédský masala chai | foto: www.darjeeling.cz

Správná směs koření totiž udělá z černého čaje hřejivý lék, který si kdykoliv jednoduše připravíte sami. "V Indii se tomuto nápoji říká masala chai nebo yogi, a zatímco koření se do něj přidává podle ájurvédského receptu, mléko a med nebo cukr se přidávají podle chuti," vysvětluje Daniel Klásek, brněnský obchodník s čajem.

Co budete potřebovat pro přípravu čaje a proč

Kardamom pravděpodobně budete muset přikoupit, ostatní koření pro přípravu voňavého nápoje ve své kuchyni nejspíš najdete.

Fotogalerie

Připravte si sypaný černý čaj, mléko (mùže být i sójové), med nebo cukr a koření. "Tisíce let stará indická receptura počítá s využitím zázvoru, hřebíčku, kardamomu, skořice a bílého pepře. Mùžete použít buď mleté koření, nebo i nadrcené, stejně budete nápoj cedit kvůli čajovým lístkům. A větší kusy koření mají často intenzivnější chuť než prášek," vysvětluje Klásek.

Specifické účinky právě této kombinace koření jsou dány hřejivostí zázvoru, kardamomu a pepře, podmanivou vůní každé z uvedených ingrediencí a sladkou vůní skořice. Kromě toho mají podle Kláska jednotlivé druhy koření i specifické zdravotní účinky: "Zázvor rychle zahřívá celý organismus, má antibakteriální a antivirové účinky. Snižuje cholesterol, koriguje nízký tlak, pomáhá při ranních nevolnostech a při nadýmání." (Více o zázvoru zde.)

Hřebíček je zase analgetikum tišící bolest, často se používá při bolesti zubů. Je přírodní dezinfekcí, působí proti parazitům, houbám, bakteriím i virům. A také osvěžuje dech. Kardamom pomáhá především s trávením, dále s dýchacími problémy, funguje jako prevence svalových křečí a mírní záněty.

Skořice má příznivé účinky především při chřipkách a nachlazení. Navíc reguluje hladinu cukru v krvi a krevní tlak a pomáhá při zažívacích problémech. Bílý pepř je antioxidant, stimuluje krevní oběh, a tak zahřívá a dodává tělu energii; prokrvení orgánů pak zvyšuje citlivost na podněty a dělá z pepře afrodiziakum.

Příprava směsi na masala chai krok za krokem

Směs na indický masala chai si mùžete koupit už připravenou, ale stejně dobře si ji namícháte i doma. Na půl litru vroucí vody budete potřebovat dva až tři kousky celé skořice, zhruba stejné množství sušeného nebo čerstvého zázvoru, půl čajové lžičky celého hřebíčku, půl lžičky semen kardamomu a jen tak na špičku lžičky bílého pepře, aby směs měla říz.

Příprava nápoje z připravené směsi pak trvá deset minut. "Připravenou směs, kterou ještě můžete podrtit v hmoždíři, nechte pět minut povařit a pak vhoďte dvě čajové lžičky sypaného silného černého čaje, nejlépe z obasti indického Ásámu, Nepálu nebo Darjeelingu," radí Klásek.

Pak přilijte čtvrt až půl litru mléka (podle chuti) a opět, nyní již jen na okamžik, přiveďte mléčný nápoj znovu k varu. Jakmile čaj začne kypět, na pět minut jej odstavte. Pokud sladíte cukrem, přisypejte ho už nyní, med přidávejte naopak až nakonec, aby ho vysoká teplota neznehodnotila. Nakonec slijte přes sítko a mùžete podávat.

"Stejně jako indické rodiny, i vy mùžete s receptem na svůj masala chai po čase experimentovat. Zkuste přidat například muškátový oříšek či sušenou pomerančovou kůru nebo jiné vaše oblíbené koření. A sledujte, jak se chuť, vůně i účinky zázračného nápoje mění," přidává Klásek další inspiraci.

Autor:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.