Čerstvé mléko přiveze „bučící“ dodávka přímo do vaší ulice

  11:04aktualizováno  11:04
Když uslyšíte v ulici bučení a cinkot zvonců, neznamená to, že by utekly krávy. To jen přijela pojízdná prodejna s mlékem a mléčnými výrobky. Nová služba začala fungovat v Praze a Středočeském kraji.

První pojízdná mlékárna | foto:  Michal Šula, MAFRA

Většina lidí si vzpomene na žlutá zmrzlinářská auta, která přijela prakticky před dům a nezaměnitelnou melodií lákala ke koupi zmrzliny a mrazených potravin. Po Praze a středočeských městech začaly jezdit bílé dodávky, které stejným způsobem rozvážejí čerstvé mléko a mléčné výrobky.

True

S programem Mléko až do domu přišli zemědělci Stanislav Němec a Jan Miller, kteří mají farmy poblíž Prahy. "Začali jsme koncem roku 2010. Neměli jsme prakticky žádnou reklamu a věc jsme koncipovali jako donášku až do domu," popisuje Stanislav Němec počátek projektu.

"Během dvou týdnů jsme zjistili, že nejsme fyzicky schopni pokrýt poptávku. Proto jsme přešli na zastávkový systém," vysvětluje. Znamená to, že dodávka jede podle jízdního řádu, který je dostupný na internetu. Jezdí se šestkrát týdně, každý den jiná trasa. Je tedy třeba si nákup naplánovat.

Po příjezdu na plánovanou zastávku na sebe bílá dodávka upozorní cinkáním kravských zvonců a bučením, které pouští z reproduktorů, a dá tak do okolí vědět, že je na místě. Dvě dodávky rozvážejí po metropoli a jejím okolí čerstvé selské mléko a sýry.

True

Čerstvé mléko je pasterované, jinak se však prakticky neupravuje. "Neprochází odstřeďováním, což je další důvod, proč si na rozdíl třeba od trvanlivého mléka uchovává chuť, vůni, přirozený obsah smetany a vitaminů rozpustných v tucích," vysvětlil druhý autor projektu Jan Miller, z jehož farmy mléko pochází.

Sami farmáři na svých stránkách lákají na možnost ochutnat pravé mléko místo "bílé vody z krabice", jak nazývají trvanlivá mléka.

"Jeden z hlavních motivů projektu byl, že pokud mléko prodáváme přes supermarkety, tak se s námi dělí o zisk dost nespravedlivě," říká Stanislav Němec s tím, že dovážkový model je mnohem výhodnější, aniž se to odrazí na ceně pro koncového zákazníka.

"Navíc tu jde i o to, navrátit výrobkům konkrétní tvář. Aby spotřebitel věděl, kdo, kdy a kde je vyrobil. Je to krok od anonymity ke vztahu mezi výrobcem a zákazníkem," dodává Němec.

Na dvanácti trasách se zatím střídají dvě dodávky. Farmáři by se chtěli výhledově dostat na čtyři až šest automobilů, které by zvládaly obhospodařit Prahu a velkou část středních Čech.

"Cílem je, aby jedno auto denně prodalo asi pět set litrů mléka, zatím jsme tak na sedmdesáti procentech výkonu, ale poptávka pomalu stoupá," vysvětluje Němec s tím, že oba farmáři hledali nové cesty, jak se vyrovnat s těžkou situací na zemědělském trhu. "Cítíme, že problémy tu jsou, a jsme si jisti, že stávkováním a blokováním dálnic je nevyřešíme. Proto hledáme nové cesty. Nebo to aspoň zkoušíme."

Co vozí pojízdná mlékárna

  • Selské mléko - 25 Kč/litr
  • Čerstvý jogurt - 20 Kč/500 g
  • Balkánský sýr - 25 Kč/125 g
  • Dnešní sýr (čerstvý sýr vyrobený v den prodeje) - 25 Kč/125 g

Odkud přijíždějí:

Mléko zpracovává Němcova radonická mlékárna. Radonický balkánský sýr ve slaném nálevu obdržel národní značku kvality Klasa. Kompletní informace na www.mlekozfarmy.cz.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz