Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čínské rybaření na ledu táhne. Ryba je pro štěstí v novém roce nutná

  0:01aktualizováno  0:01
Ryby jsou pro Číňany symbolem prosperity, takže není divu, že na nákup ryb právě vytažených z pod ledu se k jezeru Čcha-kan na severovýchodě Číny táhnou davy. Sejde se tu i sto tisíc lidí v jednom dni, jak vidno ve videoreportáži i na snímcích.

Už tradiční, dva měsíce trvající festival rybaření na ledu právě probíhá v čínské provincii Ťi-linu u jezera Čcha-kan, což v překladu znamená čistý, nebo bílý. Každoročně tu vyloví okolo milionu kilogramů ryb.

Fotogalerie

Zákazníci si ryby právě vytažené z pod ledu, a to některé váží až 15 kilogramů, mohou osobně vybrat a hned koupit, což je výhodné pro obě strany. Rybáři mají postaráno o neustálý odbyt a kupující jsou také spokojení, protože ryba je pro prosperitu a štěstí v nadcházejícím novém roce (čínský lunární kalendář vstoupí do nového roku 19. února, a to do roku kozy) nezbytná.

Číňané věří, že největší štěstí ze všech přináší první vydražená ryba, takže jako už tradičně vynesla opravdu vysokou sumu. Tentokrát to dělalo rekordních 370 tisíc jüanů (tedy téměř 1,4 milionu Kč), a to po několika kolech divokých nabídek. 

Uvedená jezerní oblast se táhne na ploše o rozloze více než 500 kilometrů čtverečních a je jediná v Číně, kde se stále ještě provozuje tradiční mongolský styl rybaření. Místní rybáři vysekají do ledu otvory a ponoří své dlouhé sítě hluboko do ledové vody. Úplně stejně jako jejich předkové před více než 1000 lety.

Autoři: ,



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Rybáři budou od dubna chytat déle. Liberálnější návrh však neprošel

Jaro přináší k vodám naději, v březnu se doposud mohlo chytat jenom od 5 do 21...

Po bouřlivých debatách mezi rybáři se s účinností od 1. dubna 2018 upravuje denní doba lovu ryb na mimopstruhových...

Muškaření na podzim je krásnější a zároveň náročnější

Na mělkých vodách mohou bezpečně muškařit i děti.

Podzim muškařům přináší změny a nové výzvy, které dělají lov zajímavějším. Oproti létu, kdy bylo lepší vyrazit spíše...

Populární přívlač: základní rady pro lov jako podle slabikáře

Menší candátek ulovený na mikro nástrahu Nano Minnow s čeburaškovou montáží

Přívlač je velmi populární rybářská technika. Hodně začínajících „vláčkařů“ však tápe: jaké nástrahy a v jaké barvě...

Najdete na iDNES.cz