Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na veletrhu v Las Vegas se objevil “stroj“ na bylinky. Návratnost 45 let

aktualizováno 
Veletrh CES v Las Vegas každoročně objevuje nápady spojené s elektronikou ze všech oborů lidské činnosti. Letos se objevila novinka od společnosti Natufia Lab, která představila plně autonomní stroj, který se postará o veškeré kuchyňské bylinky. Cena je však ďábelská.

Přístroj vypadá jako kuchyňská lednice a na principu hydroponického pěstování se stará o to, aby veškeré kuchyňské bylinky, které denně používáte, už nikdy nezahynuly. Problém je v tom, že při ceně 14 000 dolarů (asi 350 000 korun) si ho koupí jen technologický nadšenec nebo člověk, který opravdu nemá hluboko do kapsy.

Fotogalerie

Představte si, že byste týdně utratili za čerstvé bylinky v obchodě 150 korun. Pak by vám částka za „výrobník“ vydržela přes dva tisíce týdnů, tedy skoro 45 let.

Kitchen Garden využívá senzory, aby přesně dávkovala vláhu, živiny i světlo tak, aby bylinky dobře prospívaly. Na začátku je kapsle podobná těm kávovým, která je naplněná semínky.

Poté, co vyklíčí ve speciální zásuvce stroje, který se podobá kuchyňské lednici, umístí se do proskleného prostoru, kde roste, přijímá světlo, živiny a vláhu. Vy si už pak jen odebíráte bylinky podle potřeby.

Natufia Lab tvrdí, že v jejich „lednici“ lze pěstovat třicet druhů bylinek – od rukoly přes pažitku až po bazalku. Ceny jednotlivých kapslí stojí do dolaru. „Takto můžete krmit rodinu salátem každý den po celý rok,“ popisuje jeden z vystavovatelů Lauri Kapp.

Podle něj je tento způsob pěstování zcela ekologický a energeticky úsporný. Navíc je celý systém připojitelný přes wi-fi, takže si lze přes dotykovou obrazovku on-line objednat nové tobolky se semínky.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz