Na veletrhu v Las Vegas se objevil “stroj“ na bylinky. Návratnost 45 let

aktualizováno 
Veletrh CES v Las Vegas každoročně objevuje nápady spojené s elektronikou ze všech oborů lidské činnosti. Letos se objevila novinka od společnosti Natufia Lab, která představila plně autonomní stroj, který se postará o veškeré kuchyňské bylinky. Cena je však ďábelská.

Přístroj vypadá jako kuchyňská lednice a na principu hydroponického pěstování se stará o to, aby veškeré kuchyňské bylinky, které denně používáte, už nikdy nezahynuly. Problém je v tom, že při ceně 14 000 dolarů (asi 350 000 korun) si ho koupí jen technologický nadšenec nebo člověk, který opravdu nemá hluboko do kapsy.

Fotogalerie

Představte si, že byste týdně utratili za čerstvé bylinky v obchodě 150 korun. Pak by vám částka za „výrobník“ vydržela přes dva tisíce týdnů, tedy skoro 45 let.

Kitchen Garden využívá senzory, aby přesně dávkovala vláhu, živiny i světlo tak, aby bylinky dobře prospívaly. Na začátku je kapsle podobná těm kávovým, která je naplněná semínky.

Poté, co vyklíčí ve speciální zásuvce stroje, který se podobá kuchyňské lednici, umístí se do proskleného prostoru, kde roste, přijímá světlo, živiny a vláhu. Vy si už pak jen odebíráte bylinky podle potřeby.

Natufia Lab tvrdí, že v jejich „lednici“ lze pěstovat třicet druhů bylinek – od rukoly přes pažitku až po bazalku. Ceny jednotlivých kapslí stojí do dolaru. „Takto můžete krmit rodinu salátem každý den po celý rok,“ popisuje jeden z vystavovatelů Lauri Kapp.

Podle něj je tento způsob pěstování zcela ekologický a energeticky úsporný. Navíc je celý systém připojitelný přes wi-fi, takže si lze přes dotykovou obrazovku on-line objednat nové tobolky se semínky.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Jak měřit teplotu? Jednodušší už to být ani nemůže
Jak měřit teplotu? Jednodušší už to být ani nemůže

Doba, kdy v žádné domácí lékárničce nechyběl klasický rtuťový teploměr, už je dávno pryč. Nahradila ho celá řada inovativních nástupců, které se liší způsobem i přesností měření, ale také cenou. Žádná domácnost, především pak s malými dětmi, by bez teploměru zůstat neměla.

Najdete na iDNES.cz