Na veletrhu v Las Vegas se objevil “stroj“ na bylinky. Návratnost 45 let

aktualizováno 
Veletrh CES v Las Vegas každoročně objevuje nápady spojené s elektronikou ze všech oborů lidské činnosti. Letos se objevila novinka od společnosti Natufia Lab, která představila plně autonomní stroj, který se postará o veškeré kuchyňské bylinky. Cena je však ďábelská.

Přístroj vypadá jako kuchyňská lednice a na principu hydroponického pěstování se stará o to, aby veškeré kuchyňské bylinky, které denně používáte, už nikdy nezahynuly. Problém je v tom, že při ceně 14 000 dolarů (asi 350 000 korun) si ho koupí jen technologický nadšenec nebo člověk, který opravdu nemá hluboko do kapsy.

Fotogalerie

Představte si, že byste týdně utratili za čerstvé bylinky v obchodě 150 korun. Pak by vám částka za „výrobník“ vydržela přes dva tisíce týdnů, tedy skoro 45 let.

Kitchen Garden využívá senzory, aby přesně dávkovala vláhu, živiny i světlo tak, aby bylinky dobře prospívaly. Na začátku je kapsle podobná těm kávovým, která je naplněná semínky.

Poté, co vyklíčí ve speciální zásuvce stroje, který se podobá kuchyňské lednici, umístí se do proskleného prostoru, kde roste, přijímá světlo, živiny a vláhu. Vy si už pak jen odebíráte bylinky podle potřeby.

Natufia Lab tvrdí, že v jejich „lednici“ lze pěstovat třicet druhů bylinek – od rukoly přes pažitku až po bazalku. Ceny jednotlivých kapslí stojí do dolaru. „Takto můžete krmit rodinu salátem každý den po celý rok,“ popisuje jeden z vystavovatelů Lauri Kapp.

Podle něj je tento způsob pěstování zcela ekologický a energeticky úsporný. Navíc je celý systém připojitelný přes wi-fi, takže si lze přes dotykovou obrazovku on-line objednat nové tobolky se semínky.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Další z rubriky

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Najdete na iDNES.cz