Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Češi vášnivě houbaří, ale nesbírají cokoliv a raději suší, než nakládají

  0:01aktualizováno  0:01
Téměř pětina našeho národa se označuje za vášnivé houbaře, další čtvrtina považuje houbaření za důležitou součást svého života. Přes 41 procent Čechů dokonce ochotně obětuje svému koníčku i část dovolené. Přesto sbíráme jen to, co dobře známe. A raději houby sušíme, než nakládáme.

Češi jsou vášniví houbaři, ale sbírají jen ty druhy, které dokonale znají. | foto: Profimedia.cz

"Výzkum potvrdil, že Češi jsou skutečně ojedinělý houbařský národ, jehož významná část se dokonce považuje za vášnivé houbaře," řekl ředitel SANEP Oldřich Zajíc. Že je houbaření česká specialita, potvrzuje i náš předchozí článek.

Jsme opatrní a konzervativní, houby většinou sušíme

Sbírání hub považuje 17,5 procenta obyvatel České republiky jednoznačně za svou vášeň, důležitou součástí života je houbaření i pro dalších 24,1 procenta lidí. Přes 60 procent účastníků ankety houby sbírá i během dovolené. Pro většinu dotazovaných je přitom houbaření spojeno zejména s pobytem v přírodě.

Většina dotázaných (téměř 60 procent) při skladování hub upřednostňuje sušení, tedy nejstarší, nejzdravější a ryze přírodní způsob uchovávání potravin. Houby nakládá a zavařuje jen 29,6 procenta dotázaných.

Drtivá většina (téměř 96 procent) respondentů by však v žádném případě nekonzumovala ani nesbírala ty druhy hub, které dokonale nezná. Vyplývá to z výsledků šetření, které provedla agentura SANEP od 30. června do 7. července na reprezentativním vzorku 7 406 respondentů ve věku od 18 do 69 let.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.