Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Rybí polévka pro opozdilce. Minutový recept pana Cuketky

aktualizováno 
Většina z nás dělá rybí polévku z kapra jen jednou za rok. Neuškodí proto malé opakování, jak spolehlivě postupovat. Minutové video je jedním z nové várky, kterým útočí Martin Kuciel, alias pan Cuketka, do řad youtuberů.

V rámci svého blogu o jídle Cuketka.cz začal nedávno Martin Kuciel zveřejňovat minutové videorecepty, kde sice nenajdete přesná množství ingrediencí (ta následují v obvyklé textové podobě), ale jsou zkratkou, která hodně napoví o postupu, barvě či stupni provaření. Takže řeknou více než klasický recept z knihy a pomohou zvláště kuchařským začátečníkům.

Kdo by hledal inspiraci, najde ji například na YouTube kanále Tasty. Tato videa kolují po sociálních sítích a naučila vařit už hodně mladých hospodyněk, pro které jsou klasické papírové kuchařky jako „z minulého století“.

Fotogalerie

Zdá se, že pan Cuketka, jakmile si vyzkoušel, že tuto technologii také zvládne, zavětřil a začíná opatřovat své videorecepty anglickými popisky a vrhá se do youtuberského rozbouřeného moře. V první fázi s vánočními recepty, které najdete na kanálu 1-Minute Chef. Rozhodně není na světě sám a nebude snadné uspět v tak ohromné konkurenci.

Každopádně Cuketkově snaze můžeme poděkovat za to, že si na poslední chvíli můžeme zopakovat, jakže jsme tu polévku loni vařili. Podívejte se na video, kde je postup v kostce naprosto zřejmý.

Kdo dává přednost klasickému receptu a nemá rád metodu „přiměřeně“, najde ho zde:

Postup

Budete potřebovat:

  • 1 kapří hlava
  • 500 g odřezků z kapra
  • 75 g mlíčí nebo jiker
  • 200 g cibule
  • 200 g kořenové petržele
  • 200 g celeru
  • 2 starší rohlíky (nebo žemle)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl, muškátový květ nebo oříšek

1. Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždy nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.

2. V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět orestujte dozlatova.

3. Přidejte vývar a dobře rozmíchejte. Přidejte nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového oříšku a osolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte asi 15 až 20 minut.

4. Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na zbylé lžíci másla. Do hotové polévky vmíchejte obrané kapří maso a nasekanou petrželku. Podávejte spolu s máslovými krutonky.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.