V rámci svého blogu o jídle Cuketka.cz začal Martin Kuciel zveřejňovat minutové videorecepty, kde sice nenajdete přesná množství ingrediencí (ta následují v obvyklé textové podobě), ale jsou zkratkou, která hodně napoví o postupu, barvě či stupni provaření. Takže řeknou více než klasický recept z knihy a pomohou zvláště kuchařským začátečníkům.
Kdo by hledal inspiraci, najde ji například na YouTube kanále Tasty. Tato videa kolují po sociálních sítích a naučila vařit už hodně mladých hospodyněk, pro které jsou klasické papírové kuchařky jako „z minulého století“.
Zdá se, že pan Cuketka, jakmile si vyzkoušel, že tuto technologii také zvládne, zavětřil a začíná opatřovat své videorecepty anglickými popisky a vrhá se do youtuberského rozbouřeného moře. V první fázi s vánočními recepty, které najdete na kanálu 1-Minute Chef. Rozhodně není na světě sám a nebude snadné uspět v tak ohromné konkurenci.
Každopádně Cuketkově snaze můžeme poděkovat za to, že si na poslední chvíli můžeme zopakovat, jakže jsme tu polévku loni vařili. Podívejte se na video, kde je postup v kostce naprosto zřejmý.
Kdo dává přednost klasickému receptu a nemá rád metodu „přiměřeně“, najde ho zde:
Postup
Budete potřebovat:
|
1. Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždy nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.
2. V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět orestujte dozlatova.
3. Přidejte vývar a dobře rozmíchejte. Přidejte nakrájené mlíčí (nebo jikry), špetku muškátového oříšku a osolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte asi 15 až 20 minut.
4. Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na zbylé lžíci másla. Do hotové polévky vmíchejte obrané kapří maso a nasekanou petrželku. Podávejte spolu s máslovými krutonky.