Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česká televize už otvírá novou houbařskou sezonu. Seriálem Na houby

aktualizováno 
Na houby je název nového třináctidílného zábavného přírodovědného cyklu České televize. Jeho průvodci Arnošt Goldflam s Josefem Poláškem v něm společně s mykology poznávají, sbírají, ale i ochutnávají houby z českých lesů. V prvním díle se vydají do jarního lesa a ukuchtí nalezené smrže.

"S myšlenkou natočit seriál o houbách jsme si pohrávali dva roky a loni na jaře jsme šli do realizace s docela velkými obavami. Rok 2011 přál spíš vínu, hub rostlo málo. Přesto se dařilo, našli jsme i vzácné teplomilné hřiby a jiné chráněné houby," řekl dramaturg pořadu Ivo Cicvárek.

V rolích průvodců pořadem se divákům představí Arnošt Goldflam jako vševědoucí otec a Josef Polášek coby jeho zhýčkaný syn. Ve dvou dílech se vyskytuje i postava maminky, kterou hraje Marie Ludvíková.

Jarní salát ze smržů a ředkviček

Ingredience
- nakrájené smrže cca 400 g (v sezoně lze sehnat i na trhu)
- 12 ředkviček
- 3 dl hovězího vývaru
- čerstvá bazalka
- petrželová nať
- citron
- sůl

Postup
Pokrájené smrže uvaříme ve 2 dl hovězího bujonu. Po vychladnutí přidáme na kolečka rozkrájené ředkvičky. Zbylý vývar osolíme, ochutíme citronovou šťávou a zalijeme s ním směs. Nakonec ozdobíme petrželovou natí. Podáváme s osmaženým toastovým chlebem.

Jarní salát ze smržů s ředkvičkami

Jarní salát ze smržů s ředkvičkami

Třináct dílů cyklu popisuje historii mykologie, seznamuje s nejmasověji hledanými druhy hřibů a houbami roztodivných tvarů a také pojednává třeba o schopnosti hub absorbovat těžké kovy. "Sběr hub, který diváci v pořadu uvidí, není fingovaný. Houby se vařily přímo v terénu a co jsme našli, to jsme také před kamerou uvařili a snědli, pochopitelně až na jedovaté druhy," uvedl jeden z průvodců pořadem Arnošt Goldflam.

Cyklus Na houby se natáčel od jara 2011 do ledna 2012 a na projektu spolupracovali i přední čeští mykologové jako Vladimír Antonín, Jan Borovička nebo Jan Holec.

Pořad režiséra Pavla Jiráska bude uváděn od 18. února každou sobotu dopoledne na programu ČT2, každý z dílů bude mít i dvě reprízy.

První díl populárně naučné série o houbaření a houbařích zavede diváky do jarního lesa, který skrývá nejen kulinářsky vyhlášené smrže.

Odborným průvodcem prvního dílu, který se jmenuje Z jara, bude Vladimír Antonín, jeden z našich nejvyhlášenějších znalců hub a spoluautor mnoha zásadních soudobých publikací.

Společně s hlavními protagonisty vyrážejí do jarem zkrášleného lesa. Zpočátku se zdá, že houbaření nebude úspěšné, ale nakonec se jim podaří nalézt nejenom krásné exempláře smržů, ale i rozličné druhy jedlých i jedovatých ucháčů, závojenku podtrnku a jiné, často velmi bizarně vyhlížející druhy jarních hub.

Smrž obecný

Smrže patří na našem území k odpradávna sbíraným a ceněným houbám. Svědčí o tom i zajímavé odkazy v literárních dílech. Například Werichovo Fimfárum a pohádka Tři sestry a jeden prsten. Celý děj se odehrává o parných Velikonocích, natolik parných, že už se na trhu prodávaly smrže.

Podobou je to houba nezaměnitelná, byť by některé exempláře mohly nezkušenému houbaři vzdáleně připomenout hadovku smrdutou, což je však houba na rozdíl od smrže páchnoucí a rostoucí o dost později.

Typické znaky smrže: bílá noha, hnědavý klobouk s pravidelnými nebo nepravidelnými jamkami na povrchu, uvnitř dutina, intenzivní kořenitá vůně. Uspět můžete ve vlhčích a teplejších lokalitách, tedy v nivách řek a potoků, u rybníků, ale i kolem horských potoků v porostech devětsilu. Ale bez šance nebudete ani ve městech – smrže dost často rostou v parcích a sadech, zejména na zastíněných místech s čerstvým mulčem. Smrž je houba dutá, což se dá v kuchyni využít k nejrůznějšímu nadívání.

Smrž obecný

Smrž obecný

Autor:


Témata: Poradna: Saláty


Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.