České lesy zažívají invazi václavek. Pořád se ještě dají najít i hřiby a bedly

  10:14aktualizováno  10:14
Vzhledem k nedávným vydatným dešťům, chladným dnům a poměrně teplým nocím mají houby ideální podmínky pro růst. Jen letní druhy nyní nahrazují podzimní druhy hub.

Václavka smrková | foto: www.houbar.cz

Spokojenost houbařů s hojnými nálezy hub přetrvává i na začátku října. Letní druhy hub už z větší části ustoupily zástupcům podzimních druhů, v nebývalých počtech nyní rostou především václavky. "Rozrostly se v míře, jakou dosud nepamatuji," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Hojně jsou zastoupené i některé čirůvky, například velmi chutná čirůvka zelánka, čirůvka mlženka, čirůvka fialová a dále i penízovky kuželové a zejména již zmíněné václavky. "Podobně příznivou situaci jsme v létě zažili s jedlými druhy holubinek a muchomůrek," upozornil mykolog.

Čeká nás houbařský víkend?

"Vzhledem k předchozím obdobím s vydatnými dešti není terén v lesích příliš vyschlý, takže hub je všude poměrně dost," uvedl dále Landa. Najít se pořád dají klouzci, kozáci a také některé hřiby. Houbaři si v košících odnášejí z lesů rovněž různé druhy bedel, zvláště častá je bedla červenající.

"Optimistický je i výhled na několik příštích dnů," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Denní teploty v posledních dnech nepřesahují 15 stupňů a v noci neklesají pod bod mrazu, což podle odborníků vytváří pro růst hub vhodné podmínky.

Z nejedlých a jedovatých hub si dejte pozor na různé druhy pavučinců, slzivek a vláknic. Stále se objevují i muchomůrky červené, muchomůrky šedivky a muchomůrky citrónové.

Autor:
Témata: Hobby - houby

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Najdete na iDNES.cz