Formát nového pořadu Česko vaří s Pohlreichem televize Prima je postaven na úspěšné živé show šéfkuchaře Gordona Ramsaye s názvem Cookalong. Ta byla původně koncipována jako jeden díl, ale diváci v Anglii si ji okamžitě natolik zamilovali, že vznikla celá série.
Prima doufá, že podobně se k vaření během živého přenosu nechá strhnout i Česko a rovnou připravila řadu pokračování na osm sobotních večerů za sebou.
Živé propojení s diváky během pořadu podpoří přímý kontakt přes Skype s vybranými vaření chtivými jednotlivci nebo skupinkami, jimž bude Pohlreich přes obrazovku nahlížet doslova pod pokličky. Po dobu živého přenosu bude sledovat, jak si vedou, případně jim i radit.
Sám se na nový pořad a živý přenos velice těší, i když neskrývá ani lehké obavy. "Cítím se jako před prvním sexem. Trochu se bojím, trochu se těším," řekl pro iDNES.cz při úterní promo akci na Náměstí Míru, kde z přistaveného "food trucku" Pražanům servíroval svoje vyhlášená telecí líčka a telecí placičky s houbami.
V sobotu večer už se pojede na ostro
Na premiérový sobotní večer si Zdeněk Pohlreich pozval herečku Terezu Kostkovou a budou spolu vařit houbové ragú se ztraceným vejcem, vepřové kotletky se zelím a trhanec s jablky. Tedy žádné špeky, ale jídla z běžně dostupných surovin, jejichž nákup nikoho nezruinuje. Posuďte sami:
Ingredience pro houbové ragú se ztraceným vejcem (pro 4 osoby):
400 g očištěných hub nakrájených na větší kousky, 1 lžíci nakrájené cibulky, dva stroužky česneku, 1 lžíci olivového oleje, 20 g másla, 1 lžičku nasekaných čerstvých lístků hladkolisté petrželky pár celých lístků na ozdobu, 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 špetku sušeného, 1 snítku čerstvého rozmarýnu nebo 1 špetku sušeného, 1 kapku balzamikového octa, 4 čerstvá vejce, 10 ml bílého vinného octa, čerstvě vymačkanou šťávu z půlky citronu, sůl a čerstvě namletý černý pepř. Pečivo dle chuti.
Ingredience pro vepřové kotletky se zelím (pro 4 osoby): 4 vepřové kotlety, bez kosti, očištěné, 1 menší hlávku zelí, nakrájenou na nudličky 1 cm silné, 100 g slaniny, nakrájené na nudličky nebo na kostičky, 1 lžičku másla, extra panenský olivový olej, 1 větvičku rozmarýnu, sůl a pepř. Na bazalkové pesto: 4 stroužky česneku, 1 šálek nastrouhaného sýru parmazánového typu, 1 hrst lístků bazalky, 200 ml extra panenského olivového oleje, sůl a pepř.
Ingredience potřebné pro trhanec (pro 4 osoby): 200 g hladké mouky, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 250 ml mléka, 50 g rozinek, vlašské ořechy, špetku soli, 2 lžíce vanilkového cukru, 2 lžíce másla, cukr moučku na posypání, 100 g oloupaných a na kousky nakrájených jablek.
"Všechna jídla, která budu v přímých přenosech připravovat, jsem postupně uvařil, abych je doladil. V téhle show ale nepůjde jen o vaření. Nevím, jestli se u ní budou lidi spíš bavit, nebo se mnou budou také vařit. Záleží na nich. Přál bych si, aby se dívali a aby je pořad bavil, o to jde," vysvětlil Zdeněk Pohlreich.