Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Jiřáku v pátek koupíte poctivý český med přímo od včelařů

aktualizováno 
Podzimní den českého medu se rozjede v pátek na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad od deseti hodin dopoledne a jeho program potrvá až do devíti večer. "Chceme ukázat, že český med je výborný sám o sobě, že není potřeba med dovážet," řekla iDNES.cz za pořádající občanské sdružení Archetyp Barbora Nováková.

Na Jiřáku bude možnost med i ochutnat, abyste věděli, co kupujete. Ilustrační foto z předchozí akce | foto: www.farmarsketrziste.cz

Pořadatelé chtějí Pražákům hlavně ukázat, že stojí za to vybírat si kvalitní domácí med. A regálům s medem nejasného původu - tedy  s označením "ze zemí evropského společenství" - se raději vyhnout.

Fotogalerie

Ten, kdo se zajímá, co kupuje, už většinou dobře ví, že není med jako med, takže hledá ten opravdu přírodní, neředěný náhražkami. Že tomu tak v řadě případů u výrobků na našem trhu je, odhalily i testy (více v článku Testy odhalily pančovaný med zde). I proto spolupracují organizátoři akce s Českým svazem včelařů a podpořilo je i ministerstvo zemědělství.

Nakoupit byste měli za rozumné ceny jako ze dvora

Opravdu bohatý program plný soutěží pro děti (těm se bude program věnovat mezi jedenáctou hodinou dopolední a pátou odpolední) i dospělé připravil právě svaz včelařů.

U jeho stánku najdete mj. knížky o včelách a medu a hlavně skutečné odborníky, kteří by vám měli k tématu odpovědět na každou otázku. Dozvíte se také, jak má kvalitní domácí med vypadat, a proč je ten dobrý označen značkou Český med.

A dobrý domácí med přímo od včelařů samozřejmě nebude na oblíbeném tržišti "na Jiřáku" chybět. Prodávat by se mělo zhruba do sedmi hodin, případně do vyprodání zásob. "Ceny by se lidé bát neměli. Se včelaři máme dohodu, že budou prodávat za ceny jako ze dvora," uklidňují případné obavy z vysoko nasazených cen pořadatelé trhů. 

Najdete tam ale i medové laskominy, jako jsou medovina, medové pivo, zákusky, pečivo, kosmetika či výrobky z propolisu. Měli byste tam prostě najít vše, co ke včelám a medu patří.

Nezapomeňte vzít na oslavy medu děti

Pro děti je mimo jiné připravena edukační stezka, aby se o včelách a medu také něco dozvěděly. Mohou si ale vyzkoušet i výrobu voňavých svíček ze včelího vosku, nebo si prohlédnout funkční skleněný včelí úl, aby viděly na cvrkot uvnitř.


Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.