Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Jiřáku v pátek koupíte poctivý český med přímo od včelařů

aktualizováno 
Podzimní den českého medu se rozjede v pátek na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad od deseti hodin dopoledne a jeho program potrvá až do devíti večer. "Chceme ukázat, že český med je výborný sám o sobě, že není potřeba med dovážet," řekla iDNES.cz za pořádající občanské sdružení Archetyp Barbora Nováková.

Na Jiřáku bude možnost med i ochutnat, abyste věděli, co kupujete. Ilustrační foto z předchozí akce | foto: www.farmarsketrziste.cz

Pořadatelé chtějí Pražákům hlavně ukázat, že stojí za to vybírat si kvalitní domácí med. A regálům s medem nejasného původu - tedy  s označením "ze zemí evropského společenství" - se raději vyhnout.

Fotogalerie

Ten, kdo se zajímá, co kupuje, už většinou dobře ví, že není med jako med, takže hledá ten opravdu přírodní, neředěný náhražkami. Že tomu tak v řadě případů u výrobků na našem trhu je, odhalily i testy (více v článku Testy odhalily pančovaný med zde). I proto spolupracují organizátoři akce s Českým svazem včelařů a podpořilo je i ministerstvo zemědělství.

Nakoupit byste měli za rozumné ceny jako ze dvora

Opravdu bohatý program plný soutěží pro děti (těm se bude program věnovat mezi jedenáctou hodinou dopolední a pátou odpolední) i dospělé připravil právě svaz včelařů.

U jeho stánku najdete mj. knížky o včelách a medu a hlavně skutečné odborníky, kteří by vám měli k tématu odpovědět na každou otázku. Dozvíte se také, jak má kvalitní domácí med vypadat, a proč je ten dobrý označen značkou Český med.

A dobrý domácí med přímo od včelařů samozřejmě nebude na oblíbeném tržišti "na Jiřáku" chybět. Prodávat by se mělo zhruba do sedmi hodin, případně do vyprodání zásob. "Ceny by se lidé bát neměli. Se včelaři máme dohodu, že budou prodávat za ceny jako ze dvora," uklidňují případné obavy z vysoko nasazených cen pořadatelé trhů. 

Najdete tam ale i medové laskominy, jako jsou medovina, medové pivo, zákusky, pečivo, kosmetika či výrobky z propolisu. Měli byste tam prostě najít vše, co ke včelám a medu patří.

Nezapomeňte vzít na oslavy medu děti

Pro děti je mimo jiné připravena edukační stezka, aby se o včelách a medu také něco dozvěděly. Mohou si ale vyzkoušet i výrobu voňavých svíček ze včelího vosku, nebo si prohlédnout funkční skleněný včelí úl, aby viděly na cvrkot uvnitř.


Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Najdete na iDNES.cz