Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Jiřáku v pátek koupíte poctivý český med přímo od včelařů

aktualizováno 
Podzimní den českého medu se rozjede v pátek na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad od deseti hodin dopoledne a jeho program potrvá až do devíti večer. "Chceme ukázat, že český med je výborný sám o sobě, že není potřeba med dovážet," řekla iDNES.cz za pořádající občanské sdružení Archetyp Barbora Nováková.

Na Jiřáku bude možnost med i ochutnat, abyste věděli, co kupujete. Ilustrační foto z předchozí akce | foto: www.farmarsketrziste.cz

Pořadatelé chtějí Pražákům hlavně ukázat, že stojí za to vybírat si kvalitní domácí med. A regálům s medem nejasného původu - tedy  s označením "ze zemí evropského společenství" - se raději vyhnout.

Fotogalerie

Ten, kdo se zajímá, co kupuje, už většinou dobře ví, že není med jako med, takže hledá ten opravdu přírodní, neředěný náhražkami. Že tomu tak v řadě případů u výrobků na našem trhu je, odhalily i testy (více v článku Testy odhalily pančovaný med zde). I proto spolupracují organizátoři akce s Českým svazem včelařů a podpořilo je i ministerstvo zemědělství.

Nakoupit byste měli za rozumné ceny jako ze dvora

Opravdu bohatý program plný soutěží pro děti (těm se bude program věnovat mezi jedenáctou hodinou dopolední a pátou odpolední) i dospělé připravil právě svaz včelařů.

U jeho stánku najdete mj. knížky o včelách a medu a hlavně skutečné odborníky, kteří by vám měli k tématu odpovědět na každou otázku. Dozvíte se také, jak má kvalitní domácí med vypadat, a proč je ten dobrý označen značkou Český med.

A dobrý domácí med přímo od včelařů samozřejmě nebude na oblíbeném tržišti "na Jiřáku" chybět. Prodávat by se mělo zhruba do sedmi hodin, případně do vyprodání zásob. "Ceny by se lidé bát neměli. Se včelaři máme dohodu, že budou prodávat za ceny jako ze dvora," uklidňují případné obavy z vysoko nasazených cen pořadatelé trhů. 

Najdete tam ale i medové laskominy, jako jsou medovina, medové pivo, zákusky, pečivo, kosmetika či výrobky z propolisu. Měli byste tam prostě najít vše, co ke včelám a medu patří.

Nezapomeňte vzít na oslavy medu děti

Pro děti je mimo jiné připravena edukační stezka, aby se o včelách a medu také něco dozvěděly. Mohou si ale vyzkoušet i výrobu voňavých svíček ze včelího vosku, nebo si prohlédnout funkční skleněný včelí úl, aby viděly na cvrkot uvnitř.


Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb. Tentokrát si můžete...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Najdete na iDNES.cz