Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Zbyl vám kuba? Nevyhazujte jej, je z něj úžasná česnečka

aktualizováno 
Znáte to, máte velké oči a napečete vánočního kuby dvakrát tolik, než stačí rodina sníst. Den dva se ještě dojídá z lednice, pak polovina lidí zbytek vyhodí, v lepším případě dá slepicím.

S podstatně lepším řešením přichází kuchař Petr Pešek. „U nás se kuby vždycky nadělá tolik, že se ho na Štědrý den nepodaří sníst. Proto jsme si zvykli nespotřebovaného kubu využít k výrobě houbové česnečky,“ vysvětluje.

Tento postup doporučuje i hnutí Zachraň jídlo, které se snaží upozorňovat na zbytečné plýtvání potravinami. A na příkladu vánočního hodování lze ukázat, že hospodáři nemusí být jen zemědělci či prodejci, ale můžeme se rozumně chovat i my.

Přitom tu nejde o žádnou „hruškovinu“ či „babicovinu“. Polévku vyrábíte z čistých zdravých surovin, jen je přetvoříte do jiného skupenství.

Recept je velmi jednoduchý. Budete potřebovat jen vodu, trochu soli, trochu česneku a kousek čerstvé petrželové natě na ozdobu. Vše dobré je zkoncentrované už do kuby a tepelně upravené: cibulka, houby i majoránka.

Dejte vařit vodu a do ní přidejte zbylého kubu. Krátce povařte, kuba se rozpadne jako zavářka. Pak přidejte utřený česnek, podle chuti dosolte a jen krátce zavařte. Na talíři ozdobte petrželkou. Kdo by si chtěl od krup odpočinout, klidně může kubu zamrazit a použít třeba na jaře.

Přesný postup je v přiloženém videu.

Podívejte se na přesný postup na video.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz