Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Využijte silné přírodní antibiotikum a připravte si česnekovou vodku

aktualizováno 
Po internetu koluje recept na dokonalý česnekový všelék, jemuž má dodat punc zázračnosti i zdůrazňování nutnosti přísného dodržení výrobního postupu. Oslovili jsme odborníka z farmaceutické fakulty, abychom se dopátrali reálných léčebných možností přípravku a vědecky podloženého postupu přípravy.

Na dávkování můžete použít vymytou lékovku od kapek. | foto: Profimedia.cz

Přípravek označovaný jako česneková vodka není vlastně ničím jiným než česnekovou tinkturou a podle odborníka může skutečně pomoci i při závažnějších nemocech. Samozřejmě ale nepočítejte s tím, že jde o zázračný všelék.

Budete potřebovat

- 200 ml alespoň třikrát přepálené vodky

- větší stroužek česneku

- čili papričku

- lžičku cukru

- lékovky od kapek

Budete potřebovat třikrát destilovanou vodku, česnek, čilipapričku a cukr.

U nemocí z nachlazení a jako prevence viróz a zánětů je ale k nezaplacení. "Česnek je obecně nejlepším přírodním antibiotikem, které lze přidávat do polévek, na topinky a podobně. Je ovšem nutné dávat pozor na možné podráždění žlučníku," varuje Jiří Pirner, ředitel Botanické zahrady léčivých rostlin při Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové.

Vyrábí se vlastně tinktura

Když si z česneku vyrobíte tinkturu, jejímž základem je 40% alkohol, jste na zimu vybaveni proti bacilům i nachlazení. Ušetříte si případné problémy s trávením jako při konzumaci čerstvého česneku a přitom z něj využijete to nejlepší a v nejvyšším možném účinku. "Obsažený alicin tělo pročistí od choroboplodných zárodků, protože alkohol mu pomůže prostoupit celým organismem," vysvětluje Pirner.

Z původního receptu

Když začnete krájet stroužky na malé kousky, začněte měřit čas. Krájejte či rozsekejte je velmi rychle. Nakrájené stroužky musí zůstat 14 minut na vzduchu, ani o minutu déle. Při 14. minutě shrňte všechny nakrájené kousky včetně slupky do sklenice, v níž už máte nalitou vodku.

Po krájení dojde na asi 30 sekund k rapidní tvorbě alicinu, pak tvorba ustane a zopakuje se znovu v 30sekundových cyklech po 6 a 1/4 minutě. Během těchto 14 minut se ze stroužků uvolní nejen velké množství alicinu, ale tento alicin se na vzduchu změní v nové, velmi důležité složky.

Tinktura totiž jednoznačně obsahuje víc účinných látek, než je tělo schopno využít při běžné konzumaci. "Některé jsou totiž opravdu rozpustné jen v alkoholu. Ten také při užívání tinktury roztáhne cévy a účinné látky se tak v těle dostanou opravdu všude," vysvětluje bylinkář. Proto také podle něj není třeba většího množství česneku, na dvě deci tinktury je velký stroužek českého "agresivního" česneku dostačující.

Česnek použijte nejlépe domácí, respektive od pěstitele, kterého znáte a víte o něm, že to nepřehání s chemií. "Vyvarujete se tak přítomnosti cizorodých látek v hotové tinktuře. Pokud byste chtěli na přípravu tinktury použít česnek dovezený z Číny, raději na ni zapomeňte. Je ošetřen tolika chemickými látkami, aby byl schopen skladování a dovozu, že si o jeho příznivém účinku na organismus nedělám iluze," konstatuje odborník. 

Alicin se začíná uvolňovat, jakmile se při krájení naruší buňka. Než abyste si přitom hlídali stopky, jednoduše pracujte rychle. Podstatnější je nepoužívat během přípravy žádné kovové nástroje, aby nedošlo k oxidaci, a tedy i likvidaci účinných látek. Kovový nůž tedy vyměňte za keramický či plastový. 

Co se použitého alkoholu týká, neměl by být víc než 40%. "Při vyšší koncentraci alkoholu už se vyluhují i látky, které nejsou ze zdravotního hlediska příliš žádoucí, takže je zbytečné používat koncentraci vyšší než 38 až 40 procent," vysvětluje Jiří Pirner. To, že by měl být alkohol třikrát přepálený, aby v něm nebyly zbytkové látky, platí obecně. Použít tedy s klidným svědomím můžete 38% vodku nebo slivovici. Osobně bych ji ale nepoužíval, vždyť ta sama o sobě kudy teče, tudy léčí, byla by jí škoda. Navíc mívá vyšší procento alkoholu, musela by se naředit destilovanou vodou," říká odborník.

Krok za krokem

Česnek nakrájejte na plátky i se slupkou.
Z papriček odstraňte jádra.

Česnek rychle nakrájejte na tenké plátky. Ideální je použít nekovový nůž, abyste eliminovali oxidaci a ztrátu žádoucích látek. Z papričky odstraňte jadérka.

Do vodky dejte nejdříve česnek, pak přidejte na menší kousky nakrájenou papičku.
Lahvičku důkladně protřepejte, aby se směs promíchala.

Do skleničky vložte nejprve česnek, papričku můžete nakrájet na menší kousky a přidat k česneku. Nakonec přisypte asi tři gramy cukru, tedy necelou malou lžičku. Nakonec směs pořádně protřepejte.

Po čtyřech dnech obsah můžete přelít přes sítko do lékovek s kapátkem.

Česnek nechejte louhovat čtyři dny při teplotách 18–20 °C v temnu. Tomu by mohla odpovídat například některá ze spodních kuchyňských zásuvek v lince, vzdálená od radiátoru nebo sporáku. Dvakrát denně směs protřepejte.

Pak můžete tinkturu přelít do vymytých lékovek od kapek. Pozor, ne od sirupu, kapátka jsou přizpůsobena větší viskozitě sirupu.

Domácí medicína

Recepty na domácí medicínu, ale i vlastní kosmetiku nebo drogérii najdete v knize Děláme si to doma sami.

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Lék se užívá tak, že do malé sklenice vody kápnete dvě kapky česnekové vodky a užíváte dvakrát denně na lačný žaludek. Po pěti dnech postupně přidáváte o dvě kapky víc, až dosáhnete množství 16–20 kapek. Sledujte přitom reakce svého těla, v případě obtíží dávky snižte.

Internetoví nadšenci považují tinkturu za "všelék", který se v Rusku aplikoval od nepaměti. Když se česnek podle nich nechá louhovat přesně 21 dní, tak se po čtyřech měsících zbaví i rakoviny. Zní to jako hoax, ale například v roce 2004 izraelští vědci "česnekovými bombami" úspěšně zkoušeli léčit nádory u myší. O tom si každý může myslet své, jisté ale je, že jako obyčejná prevence proti nachlazení a virózám česneková tinktura bude účinkovat stoprocentně.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Najdete na iDNES.cz