Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Využijte silné přírodní antibiotikum a připravte si česnekovou vodku

aktualizováno 
Po internetu koluje recept na dokonalý česnekový všelék, jemuž má dodat punc zázračnosti i zdůrazňování nutnosti přísného dodržení výrobního postupu. Oslovili jsme odborníka z farmaceutické fakulty, abychom se dopátrali reálných léčebných možností přípravku a vědecky podloženého postupu přípravy.

Na dávkování můžete použít vymytou lékovku od kapek. | foto: Profimedia.cz

Přípravek označovaný jako česneková vodka není vlastně ničím jiným než česnekovou tinkturou a podle odborníka může skutečně pomoci i při závažnějších nemocech. Samozřejmě ale nepočítejte s tím, že jde o zázračný všelék.

Budete potřebovat

- 200 ml alespoň třikrát přepálené vodky

- větší stroužek česneku

- čili papričku

- lžičku cukru

- lékovky od kapek

Budete potřebovat třikrát destilovanou vodku, česnek, čilipapričku a cukr.

U nemocí z nachlazení a jako prevence viróz a zánětů je ale k nezaplacení. "Česnek je obecně nejlepším přírodním antibiotikem, které lze přidávat do polévek, na topinky a podobně. Je ovšem nutné dávat pozor na možné podráždění žlučníku," varuje Jiří Pirner, ředitel Botanické zahrady léčivých rostlin při Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové.

Vyrábí se vlastně tinktura

Když si z česneku vyrobíte tinkturu, jejímž základem je 40% alkohol, jste na zimu vybaveni proti bacilům i nachlazení. Ušetříte si případné problémy s trávením jako při konzumaci čerstvého česneku a přitom z něj využijete to nejlepší a v nejvyšším možném účinku. "Obsažený alicin tělo pročistí od choroboplodných zárodků, protože alkohol mu pomůže prostoupit celým organismem," vysvětluje Pirner.

Z původního receptu

Když začnete krájet stroužky na malé kousky, začněte měřit čas. Krájejte či rozsekejte je velmi rychle. Nakrájené stroužky musí zůstat 14 minut na vzduchu, ani o minutu déle. Při 14. minutě shrňte všechny nakrájené kousky včetně slupky do sklenice, v níž už máte nalitou vodku.

Po krájení dojde na asi 30 sekund k rapidní tvorbě alicinu, pak tvorba ustane a zopakuje se znovu v 30sekundových cyklech po 6 a 1/4 minutě. Během těchto 14 minut se ze stroužků uvolní nejen velké množství alicinu, ale tento alicin se na vzduchu změní v nové, velmi důležité složky.

Tinktura totiž jednoznačně obsahuje víc účinných látek, než je tělo schopno využít při běžné konzumaci. "Některé jsou totiž opravdu rozpustné jen v alkoholu. Ten také při užívání tinktury roztáhne cévy a účinné látky se tak v těle dostanou opravdu všude," vysvětluje bylinkář. Proto také podle něj není třeba většího množství česneku, na dvě deci tinktury je velký stroužek českého "agresivního" česneku dostačující.

Česnek použijte nejlépe domácí, respektive od pěstitele, kterého znáte a víte o něm, že to nepřehání s chemií. "Vyvarujete se tak přítomnosti cizorodých látek v hotové tinktuře. Pokud byste chtěli na přípravu tinktury použít česnek dovezený z Číny, raději na ni zapomeňte. Je ošetřen tolika chemickými látkami, aby byl schopen skladování a dovozu, že si o jeho příznivém účinku na organismus nedělám iluze," konstatuje odborník. 

Alicin se začíná uvolňovat, jakmile se při krájení naruší buňka. Než abyste si přitom hlídali stopky, jednoduše pracujte rychle. Podstatnější je nepoužívat během přípravy žádné kovové nástroje, aby nedošlo k oxidaci, a tedy i likvidaci účinných látek. Kovový nůž tedy vyměňte za keramický či plastový. 

Co se použitého alkoholu týká, neměl by být víc než 40%. "Při vyšší koncentraci alkoholu už se vyluhují i látky, které nejsou ze zdravotního hlediska příliš žádoucí, takže je zbytečné používat koncentraci vyšší než 38 až 40 procent," vysvětluje Jiří Pirner. To, že by měl být alkohol třikrát přepálený, aby v něm nebyly zbytkové látky, platí obecně. Použít tedy s klidným svědomím můžete 38% vodku nebo slivovici. Osobně bych ji ale nepoužíval, vždyť ta sama o sobě kudy teče, tudy léčí, byla by jí škoda. Navíc mívá vyšší procento alkoholu, musela by se naředit destilovanou vodou," říká odborník.

Krok za krokem

Česnek nakrájejte na plátky i se slupkou.
Z papriček odstraňte jádra.

Česnek rychle nakrájejte na tenké plátky. Ideální je použít nekovový nůž, abyste eliminovali oxidaci a ztrátu žádoucích látek. Z papričky odstraňte jadérka.

Do vodky dejte nejdříve česnek, pak přidejte na menší kousky nakrájenou papičku.
Lahvičku důkladně protřepejte, aby se směs promíchala.

Do skleničky vložte nejprve česnek, papričku můžete nakrájet na menší kousky a přidat k česneku. Nakonec přisypte asi tři gramy cukru, tedy necelou malou lžičku. Nakonec směs pořádně protřepejte.

Po čtyřech dnech obsah můžete přelít přes sítko do lékovek s kapátkem.

Česnek nechejte louhovat čtyři dny při teplotách 18–20 °C v temnu. Tomu by mohla odpovídat například některá ze spodních kuchyňských zásuvek v lince, vzdálená od radiátoru nebo sporáku. Dvakrát denně směs protřepejte.

Pak můžete tinkturu přelít do vymytých lékovek od kapek. Pozor, ne od sirupu, kapátka jsou přizpůsobena větší viskozitě sirupu.

Domácí medicína

Recepty na domácí medicínu, ale i vlastní kosmetiku nebo drogérii najdete v knize Děláme si to doma sami.

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Lék se užívá tak, že do malé sklenice vody kápnete dvě kapky česnekové vodky a užíváte dvakrát denně na lačný žaludek. Po pěti dnech postupně přidáváte o dvě kapky víc, až dosáhnete množství 16–20 kapek. Sledujte přitom reakce svého těla, v případě obtíží dávky snižte.

Internetoví nadšenci považují tinkturu za "všelék", který se v Rusku aplikoval od nepaměti. Když se česnek podle nich nechá louhovat přesně 21 dní, tak se po čtyřech měsících zbaví i rakoviny. Zní to jako hoax, ale například v roce 2004 izraelští vědci "česnekovými bombami" úspěšně zkoušeli léčit nádory u myší. O tom si každý může myslet své, jisté ale je, že jako obyčejná prevence proti nachlazení a virózám česneková tinktura bude účinkovat stoprocentně.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz