Česnek kuchyňský (Allium sativum)

  9:00aktualizováno  9:00

Česnek kuchyňský | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm, se skládá z 10ti až 16ti bělavých nebo narůžovělých dílců (stroužků), zakončených kulovitým květenstvím. Plod je trojboká tenkoblanná pouzdrosečná tobolka s 1 až 2 kulovitými až hranatými černými semeny.

Stanoviště: Pro česnek j velice důležité slunce a teplo. Ideální je pro něj humózní, kyprá,  bohatá na živiny a dobře odplevená půda.

Období květu: galBílý česnek sázíme na podzim, růžové a fialové odrůdy na jaře. Česnek  z jarních výsadeb se sklízí v srpnu, z podzimních výsadeb je zralý již v červenci.

Použitelné části: Cibule. Při sklizni se zachovává delší stonek, aby se cibule mohly svázat do copu a po zaschnutí vnější části skladovat na suchém místě.

Léčivé účinky: Česnek obsahuje látku zvanou allicin, která působí jako antibiotikum. Dezinfikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a současně podporuje prokrvení. Pacientům trpící na akné se doporučuje postižené místo potírat čerstvým stroužkem česneku.

Bylinková kuchyně: S česnekem je téměř každé jídlo chutnější. Používá se jako koření nebo zelenina. Do jídla se přidává syrový, jemně nasekaný nebo lisovaný. Pikantní chuť dodá salátům, lze ho také nakládat do octa nebo oleje.

. Pečené kuře s česnekem

PRO 6 OSOBgal

Příprava: 15 minut
Doba pečení: 75-90 minut


* 2 kuřata, každé asi o hmotnosti 1,5 kg
* 250 g másla
* 6-8 celých hlaviček česneku + 6 - 8 oloupaných stroužků
* sůl na dochucení
* trochu sladké papriky na dochucení (nemusí být)

1. Troubu předehřejte na 220°, horkovzdušnou na 200 °C. Kuřata zevně i zevnitř opláchněte pod tekoucí vodou a pečlivě je osušte. Do pekáče vložte mřížku, ale péci můžete i na kolečkách brambor, která rozestřete po dně pekáče a po upečení použijete jako přílohu. V obou případech jde o to, aby kuře neleželo přímo na dně pekáče – nehrozí pak, že se připálí nebo kůže příliš vymáčí.

2. Křídla zasuňte pod tělo kuřete a do dutiny dejte pár stroužků česneku a kousek másla. Nožky svažte kuchyňským provázkem, zbylé máslo rozpusťte, promíchejte se solí a případně s paprikou a kuřata jím důkladně potřete.

3. Vložte do trouby a za občasného potírání pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl, až je kuře krásně zlaté. Zda je už dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: neměla by vytékat narůžovělá, ale čirá šťáva. Po zhruba padesáti minutách od začátku pečení obložte kuře přepůlenými, neoloupanými hlavičkami česneku. Pečením zezlátne a zjemní.

4. Kuře vyjměte a nechte ho asi dvacet minut odpočívat na prkénku. Šťávy, které během pečení vystoupaly k povrchu masa, se mezitím rovnoměrně rozptýlí a maso bude úžasně šťavnaté.

Autoři:


Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.

Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové
Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové

Říjen je celosvětově označován jako měsíc boje proti rakovině prsu. Cílem řady kampaní a přednášek je především poukázat na to, že rakovina prsu může postihnout každou ženu bez ohledu na věk. Včasné nalezení nádoru značně zvyšuje šanci uzdravení.



Najdete na iDNES.cz