Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česnek kuchyňský (Allium sativum)

  9:00aktualizováno  9:00

Česnek kuchyňský | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm, se skládá z 10ti až 16ti bělavých nebo narůžovělých dílců (stroužků), zakončených kulovitým květenstvím. Plod je trojboká tenkoblanná pouzdrosečná tobolka s 1 až 2 kulovitými až hranatými černými semeny.

Stanoviště: Pro česnek j velice důležité slunce a teplo. Ideální je pro něj humózní, kyprá,  bohatá na živiny a dobře odplevená půda.

Období květu: galBílý česnek sázíme na podzim, růžové a fialové odrůdy na jaře. Česnek  z jarních výsadeb se sklízí v srpnu, z podzimních výsadeb je zralý již v červenci.

Použitelné části: Cibule. Při sklizni se zachovává delší stonek, aby se cibule mohly svázat do copu a po zaschnutí vnější části skladovat na suchém místě.

Léčivé účinky: Česnek obsahuje látku zvanou allicin, která působí jako antibiotikum. Dezinfikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a současně podporuje prokrvení. Pacientům trpící na akné se doporučuje postižené místo potírat čerstvým stroužkem česneku.

Bylinková kuchyně: S česnekem je téměř každé jídlo chutnější. Používá se jako koření nebo zelenina. Do jídla se přidává syrový, jemně nasekaný nebo lisovaný. Pikantní chuť dodá salátům, lze ho také nakládat do octa nebo oleje.

. Pečené kuře s česnekem

PRO 6 OSOBgal

Příprava: 15 minut
Doba pečení: 75-90 minut


* 2 kuřata, každé asi o hmotnosti 1,5 kg
* 250 g másla
* 6-8 celých hlaviček česneku + 6 - 8 oloupaných stroužků
* sůl na dochucení
* trochu sladké papriky na dochucení (nemusí být)

1. Troubu předehřejte na 220°, horkovzdušnou na 200 °C. Kuřata zevně i zevnitř opláchněte pod tekoucí vodou a pečlivě je osušte. Do pekáče vložte mřížku, ale péci můžete i na kolečkách brambor, která rozestřete po dně pekáče a po upečení použijete jako přílohu. V obou případech jde o to, aby kuře neleželo přímo na dně pekáče – nehrozí pak, že se připálí nebo kůže příliš vymáčí.

2. Křídla zasuňte pod tělo kuřete a do dutiny dejte pár stroužků česneku a kousek másla. Nožky svažte kuchyňským provázkem, zbylé máslo rozpusťte, promíchejte se solí a případně s paprikou a kuřata jím důkladně potřete.

3. Vložte do trouby a za občasného potírání pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl, až je kuře krásně zlaté. Zda je už dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: neměla by vytékat narůžovělá, ale čirá šťáva. Po zhruba padesáti minutách od začátku pečení obložte kuře přepůlenými, neoloupanými hlavičkami česneku. Pečením zezlátne a zjemní.

4. Kuře vyjměte a nechte ho asi dvacet minut odpočívat na prkénku. Šťávy, které během pečení vystoupaly k povrchu masa, se mezitím rovnoměrně rozptýlí a maso bude úžasně šťavnaté.

Autoři:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Byt kočce přizpůsobte, aby se cítila jako doma. Jinak ji stresujete

Ze skrýše - v tomto případě z police šatní skříně v předsíni - Zohan vylézá až...

Kočka v bytě je úžasný společník, ale jen pokud je spokojená a cítí se u vás dobře. Vystresované zvíře s nízkým...

Další z rubriky

Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují

Paulinie je známější pod názvem guarana.

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule)

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule).  Rostlina má purpurově zbarvené

Rozšířený jednoletý plevelný druh.

Najdete na iDNES.cz