Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Česnek kuchyňský (Allium sativum)

  9:00aktualizováno  9:00

Česnek kuchyňský | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Cibulovitá rostlina, jejíž květonosné stonky, ve vrcholném létě dozrávají až do výše 100 cm, se skládá z 10ti až 16ti bělavých nebo narůžovělých dílců (stroužků), zakončených kulovitým květenstvím. Plod je trojboká tenkoblanná pouzdrosečná tobolka s 1 až 2 kulovitými až hranatými černými semeny.

Stanoviště: Pro česnek j velice důležité slunce a teplo. Ideální je pro něj humózní, kyprá,  bohatá na živiny a dobře odplevená půda.

Období květu: galBílý česnek sázíme na podzim, růžové a fialové odrůdy na jaře. Česnek  z jarních výsadeb se sklízí v srpnu, z podzimních výsadeb je zralý již v červenci.

Použitelné části: Cibule. Při sklizni se zachovává delší stonek, aby se cibule mohly svázat do copu a po zaschnutí vnější části skladovat na suchém místě.

Léčivé účinky: Česnek obsahuje látku zvanou allicin, která působí jako antibiotikum. Dezinfikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a současně podporuje prokrvení. Pacientům trpící na akné se doporučuje postižené místo potírat čerstvým stroužkem česneku.

Bylinková kuchyně: S česnekem je téměř každé jídlo chutnější. Používá se jako koření nebo zelenina. Do jídla se přidává syrový, jemně nasekaný nebo lisovaný. Pikantní chuť dodá salátům, lze ho také nakládat do octa nebo oleje.

. Pečené kuře s česnekem

PRO 6 OSOBgal

Příprava: 15 minut
Doba pečení: 75-90 minut


* 2 kuřata, každé asi o hmotnosti 1,5 kg
* 250 g másla
* 6-8 celých hlaviček česneku + 6 - 8 oloupaných stroužků
* sůl na dochucení
* trochu sladké papriky na dochucení (nemusí být)

1. Troubu předehřejte na 220°, horkovzdušnou na 200 °C. Kuřata zevně i zevnitř opláchněte pod tekoucí vodou a pečlivě je osušte. Do pekáče vložte mřížku, ale péci můžete i na kolečkách brambor, která rozestřete po dně pekáče a po upečení použijete jako přílohu. V obou případech jde o to, aby kuře neleželo přímo na dně pekáče – nehrozí pak, že se připálí nebo kůže příliš vymáčí.

2. Křídla zasuňte pod tělo kuřete a do dutiny dejte pár stroužků česneku a kousek másla. Nožky svažte kuchyňským provázkem, zbylé máslo rozpusťte, promíchejte se solí a případně s paprikou a kuřata jím důkladně potřete.

3. Vložte do trouby a za občasného potírání pečte hodinu a čtvrt až hodinu a půl, až je kuře krásně zlaté. Zda je už dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: neměla by vytékat narůžovělá, ale čirá šťáva. Po zhruba padesáti minutách od začátku pečení obložte kuře přepůlenými, neoloupanými hlavičkami česneku. Pečením zezlátne a zjemní.

4. Kuře vyjměte a nechte ho asi dvacet minut odpočívat na prkénku. Šťávy, které během pečení vystoupaly k povrchu masa, se mezitím rovnoměrně rozptýlí a maso bude úžasně šťavnaté.

Autoři:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které...

Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.

Najdete na iDNES.cz