Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čeští muži milují hospody a pivnice. Na pivo chodí i do čajoven

aktualizováno 
Sociologický ústav AV ČR provedl průzkum oblíbenosti jednotlivých druhů restauračních zařízení. Překvapení se podle něj nekonají. Chlapi nejraději míří do hospod, ženy milují cukrárny a kavárny.

Stále více mladých mužů utíká z klasických hospod a dává přednost pivním barům. | foto: Profimedia.cz

Výzkum je součástí projektu České pivo, který probíhá od roku 2004 a snaží se odhalit, jak veřejnost hodnotí změny chuti tuzemských piv za uplynulé desetiletí. Jeho částí je i statistika odhadující vzorek populace starší 18 let ve vztahu k oblíbenosti jednotlivých druhů podniků a druhu nápojů, které se tam nabízejí.

Mladí muži se stěhují do barů

Podle průzkumu zejména mladší mužské ročníky opouštějí klasické pivnice a hospody a dávají přednost tomu, čemu se říká stylová pivní restaurace. Narůstá také procento těch, kdo si zajdou raději do baru než do hospody.

Oblíbený typ gastronomického zařízení

Podle průzkumu ale existuje hlavně ve starším věku velká skupina mužů, kteří svoji oblíbenou hospůdku "na rohu" neopouštějí a nepodléhají módním trendům.

Ženám evidentně pivnice a hospody nevoní. Tradičně dávají přednost kavárnám a cukrárnám. Tam pravidelně míří pět procent žen, u mužů je to jediné procento. Zajímavý fakt, jenž dokumentuje, že jsme tvorové společenští, je ubývající procento žen, které podle roku 2004 přiznávaly, že nechodí nikam - nyní je to jen 25 procent.

Chodí se celkově méně

Prakticky u všech typů podniků je od roku 2004 znát klesající frekvence návštěvnosti podniků. Zatímco před sedmi lety respondenti uváděli v průměru přes devět návštěv hospody měsíčně, v roce 2011 to bylo jen sedm návštěv. Stejný pokles byl ale znát i u ostatních druhů zařízení - od restaurací přes kavárny až po cukrárny.

Jak často chodíme do našeho oblíbeného podniku.

Mírný nárůst je naopak vidět u čajoven, které se v poslední době dostaly do módy. Za tento trend ale mohou téměř výhradně ženy, muži je navštěvují jen minimálně.

Na zlepšení nálady a na pivo

Účastníci průzkumu také odpovídali na otázku, proč vlastně do podniku chodí. Jako nejvýraznější element byl důvod setkání s přáteli, pobavit se, zlepšit si náladu. Samozřejmě u podniků typu restaurace je nejčastějším důvodem stravování.

Proč chodíme do restaurací.

O Češích se traduje, že jsou milovníci piva. A dokládá to i průzkum. Že pivo vyhraje v pivnici, je pochopitelné. Ale tento nápoj se nejvíce konzumuje i v běžných restauracích nebo barech, které mohou nabídnout třeba výběr vín či míchaných nápojů.

Nejčastěji objednávaný nápoj

Teprve u podniků se zahraniční kuchyní, jako jsou pizzerie nebo čínské restaurace, začíná dominovat víno či vinný střik. Češi si dokonce dávají pivo i v kavárnách, nebo dokonce v čajovnách a vinárnách.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz