Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští muži milují hospody a pivnice. Na pivo chodí i do čajoven

aktualizováno 
Sociologický ústav AV ČR provedl průzkum oblíbenosti jednotlivých druhů restauračních zařízení. Překvapení se podle něj nekonají. Chlapi nejraději míří do hospod, ženy milují cukrárny a kavárny.

Stále více mladých mužů utíká z klasických hospod a dává přednost pivním barům. | foto: Profimedia.cz

Výzkum je součástí projektu České pivo, který probíhá od roku 2004 a snaží se odhalit, jak veřejnost hodnotí změny chuti tuzemských piv za uplynulé desetiletí. Jeho částí je i statistika odhadující vzorek populace starší 18 let ve vztahu k oblíbenosti jednotlivých druhů podniků a druhu nápojů, které se tam nabízejí.

Mladí muži se stěhují do barů

Podle průzkumu zejména mladší mužské ročníky opouštějí klasické pivnice a hospody a dávají přednost tomu, čemu se říká stylová pivní restaurace. Narůstá také procento těch, kdo si zajdou raději do baru než do hospody.

Oblíbený typ gastronomického zařízení

Podle průzkumu ale existuje hlavně ve starším věku velká skupina mužů, kteří svoji oblíbenou hospůdku "na rohu" neopouštějí a nepodléhají módním trendům.

Ženám evidentně pivnice a hospody nevoní. Tradičně dávají přednost kavárnám a cukrárnám. Tam pravidelně míří pět procent žen, u mužů je to jediné procento. Zajímavý fakt, jenž dokumentuje, že jsme tvorové společenští, je ubývající procento žen, které podle roku 2004 přiznávaly, že nechodí nikam - nyní je to jen 25 procent.

Chodí se celkově méně

Prakticky u všech typů podniků je od roku 2004 znát klesající frekvence návštěvnosti podniků. Zatímco před sedmi lety respondenti uváděli v průměru přes devět návštěv hospody měsíčně, v roce 2011 to bylo jen sedm návštěv. Stejný pokles byl ale znát i u ostatních druhů zařízení - od restaurací přes kavárny až po cukrárny.

Jak často chodíme do našeho oblíbeného podniku.

Mírný nárůst je naopak vidět u čajoven, které se v poslední době dostaly do módy. Za tento trend ale mohou téměř výhradně ženy, muži je navštěvují jen minimálně.

Na zlepšení nálady a na pivo

Účastníci průzkumu také odpovídali na otázku, proč vlastně do podniku chodí. Jako nejvýraznější element byl důvod setkání s přáteli, pobavit se, zlepšit si náladu. Samozřejmě u podniků typu restaurace je nejčastějším důvodem stravování.

Proč chodíme do restaurací.

O Češích se traduje, že jsou milovníci piva. A dokládá to i průzkum. Že pivo vyhraje v pivnici, je pochopitelné. Ale tento nápoj se nejvíce konzumuje i v běžných restauracích nebo barech, které mohou nabídnout třeba výběr vín či míchaných nápojů.

Nejčastěji objednávaný nápoj

Teprve u podniků se zahraniční kuchyní, jako jsou pizzerie nebo čínské restaurace, začíná dominovat víno či vinný střik. Češi si dokonce dávají pivo i v kavárnách, nebo dokonce v čajovnách a vinárnách.

Autor:




Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.