Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští vědci vyvinuli krmivo pro superkapry, mají zdravější maso

aktualizováno 
Vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vyvinuli krmivo pro kapry, po němž má maso zvýšený obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin. Na trh přijdou takto vylepšení kapři už letos na Vánoce.

Hotový kapr se zeleninou, opečenými noky a pivní omáčkou | foto: iDNES.cz

Příznivé účinky konzumace tohoto kapra na nemoci srdce a hojení ran konstatovali i experti z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Badatelé zde ve čtvrtek představí své výsledky. "Superkapr by měl být k dostání už letos o Vánocích, naplno ale chov odstartuje až příští rok," oznámil Jiří Koleček z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

"Dle závěrů klinické studie vypracované IKEM měli pacienti, kteří konzumovali tohoto kapra, o 30 procent lepší laboratorní výsledky než pacienti na klasické dietě. Výsledkem tak byly lepší parametry hojení ran a hodnoty tukového spektra," vysvětlují zástupci školy na webu omega3kapr.cz, kde by se časem měly objevit i konkrétní informace, kde bude možné rybu koupit.

Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin pomáhá také při snižování cholesterolu, má pozitivní vliv při poruchách srdečního rytmu, schizofrenii a problémech s pamětí.

Účinky se proto testovaly letos na podzim i na dobrovolnících z řad pacientů Lázní Poděbrady, kteří se tam léčili po operaci ischemické choroby srdeční. Dostávali během čtyřtýdenního lázeňského pobytu dvakrát týdně 200 gramů kapřích filetů.

Za úspěchem jihočeského kapra je speciální krmná směs na bázi rostlinných olejů, ale také technologie zpracování masa. Maso pak má vyšší obsah omega 3 mastných kyselin a strávníci tak do sebe dostanou zdraví prospěšné látky přirozenou cestou namísto polykání tobolek. Badatelé už svůj výzkum opatřili patentem.

"Chuťově se maso neliší," uvedl Koleček. Zdravější kapr by měl být k dostání na předvánočním trhu za 85 až 95 korun za kilo. Cena je tedy asi o pětinu vyšší než u běžného kapra.

Kapr je nejčastěji chovaný druh ryb v českých rybnících. Roční produkce se pohybuje kolem 18 000 tun.

Autoři:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Radek Filip s 127cm krokodýlem z české svazové vody
Na přehradě chytili 127cm štiku, druhý den hned dalšího obra

Říká se, že drtivá většina rybářů nechytí za celý život metrovou štiku. Obrovské rybářské štěstí přálo tomu, že se letos v srpnu povedlo na české svazové vodě...  celý článek

České řeky ohrožuje hlaváč černoústý. Jde o invazní rybu, která se rychle množí...
Invazivní hlaváč černoústý ohrožuje české řeky. Požírá jikry domácích ryb

Hlaváč černoústý je invazivní ryba, která se dostala do Labe lodní dopravou. Je to nebezpečný predátor požírající plůdky domácích ryb a na jejich úkor...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.