Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak na „instantní“ gril. Vyzkoušeli jsme, zda vás na výletě nakrmí

aktualizováno 
Grilování v rámci piknikování je u nás zatím málo rozšířené. Je to tím, že míst vhodných ke grilování je ve srovnání se zahraničím pořád málo, navíc ne každý má malý cestovní gril, který by se pohodlně vešel do kufru auta, nemluvě o batohu.

Kolegyně v redakci se v tomto okamžiku už začaly těšit. | foto: Marek Burza

Není třeba se divit, že Češi nechávají grilování na chaty a chalupy, případně balkony, když milionové město jako Praha se chlubí, že má už osm grilovacích míst. Na webu magistrátu se nám navíc přehlednou mapku nepodařilo najít, poslední informace pocházejí z roku 2012.

Grilovat lze i ve volné přírodě, zde však platí pravidla pro rozdělávání ohně. Pravidla shrnuje například web Záchranný kruh. V lese to lze jen na vyhrazených místech, jinak alespoň 50 metrů od okraje lesa. Pozor na větve, suché listí a trávu. Když to shrneme, tak ideální pro pořádání pikniku by bylo opuštěné letiště.

Bude fungovat jako velký?

My jsme se při testování vybavili kompaktním grilem na jedno použití. Je to krabice velikosti stolní hry, přerostlého Člověče, nezlob se. Vejde se do většího batohu, v kufru auta nebude překážet. Koupíte ho od 70 korun.

Fotogalerie

Úkolem bylo stanovit, zda i člověk bez zkušeností s tímto grilem je schopen připravit maso. Už proto, že práce musí být jiná než s velkým stolním, kde jsou daleko větší vzdálenosti mezi mřížkou a sálajícím uhlím. A navíc nelze posunovat maso na silnější nebo slabší žár.

Krabice obsahuje hliníkovou nádobku naplněnou uhlím, přibalený je i drátěný stojánek, aby rozžhavené uhlí neleželo přímo na podkladu. Na nabarvené dřevěné lavičce asi grilovat nebudete, najdete si kousek betonového podkladu či větší plochý kámen. Je ale pravda, že během našeho redakčního testu jsme lavičku použili a nedošla úhony.

Začali jsme přesně v 11:00, pomocí ekologických zápalek SOLO se podařilo gril bez problémů a velkého dýmení zapálit. Tyto „sirky“ mají tu výhodu, že jimi škrtnete o krabičku jako s těmi běžnými a zahrabete je pod uhlí. Působí jako pevný podpalovač, dřevitá hmota je napuštěná parafínem.

Po deseti minutách se už okraje uhlíků pokryly bílým popelem, který bývá známkou, že uhlí začíná mít tu správnou teplotu. V této fázi pozor, gril trochu kouří. Ve volné přírodě to nevadí, na balkoně by to mohlo vadit sousedům.

Během pár minut to ale přestane a zbude jen čisté žhnoucí teplo – právě teď přišla naše chvíle. A za dalších pět minut byly kuřecí plátky hotové.

Pro koho se hodí

Cestovní „kapesní“ gril splňuje to, co se od něj čeká. Může být snadným úvodem pro začátečníky, kteří si po této zkušenosti pořídí opravdový přístroj domů na zahradu.

Může být jednoduchým zpestřením celodenního výletu s dětmi i pro zkušené grilovače. V kufru auta nezabere žádné místo, velký domácí gril by vás asi nenapadlo skládat, pokud nemáte právě cestovní variantu.

Gril je evidentně myšlen jako jednorázový, ale po skončení našeho grilování bylo vidět, že by ještě jednu nebo dvě náplně zvládl. Jen pak nemáte ten servis v tom, že je jako nový neprodyšně zabalený a nemůže z něj tedy vypadávat uhelný mour.

Autor:


Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

SOUTĚŽ: Ze dna starého darlingu vyrobil gril s kamenem i roštem

Originální gril vyrobený z tlakové nádoby starého darlingu. Grilovat může podle...

„A my zrovna minulý týden zavezli starý darling do sběrny,“ zalitoval kolega, když na nás z e-mailu...

Jak na „instantní“ gril. Vyzkoušeli jsme, zda vás na výletě nakrmí

Kolegyně v redakci se v tomto okamžiku už začaly těšit.

Grilování v rámci piknikování je u nás zatím málo rozšířené. Je to tím, že míst vhodných ke...


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz