VIDEO: Rychlý chalupářský moučník už jednodušší být nemůže

aktualizováno 
S chutí si ho dáte jak k snídani, tak k odpolední kávě. Jeho nespornou výhodou je jednoduchost a rychlost přípravy, která ovšem není na úkor chuti. Kdo nemá rád suché dusivé moučníky, bude také spokojený, protože přidané ovoce a šťáva z kompotu dělají tento chalupářský moučník pěkně vláčný.

Potřebné ingredience: 270 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, asi 100 ml oleje, nebo rozpuštěného másla, půl sáčku prášku do pečiva, sklenice angreštového kompotu i se šťávou, půl lžíce kakaa a hrst rozinek. Na ozdobu budete potřebovat rozpuštěnou čokoládu a snítku čerstvé máty.

Moučník krok za krokem

V míse promíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, cukrem a lžící kakaa. Přidejte hrst rozinek, zhruba deci oleje a sklenici angreštu se šťávou. Opatrně promíchejte, abyste angrešt úplně nerozmačkali, a nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut.

Po upečení nechte moučník vychladnout, sundejte z něj formu a ozdobte ho čokoládou rozehřátou ve vodní lázni a několika lístky čerstvé máty. A rovnou můžete postavit vodu na kávu a servírovat.   

Sladký může být i dort z divočáka s jelítky a jitrničkami

I takhle může vypadat zvěřinová zabijačka. Ve sladké verzi.

Chalupářský moučník nebude jediným sladkým lákadlem, které cukrářka Markéta Krajčovičová připraví v dalším dílu pořadu Božské dorty od Markéty. Překvapí i podobou dortu určeného pro myslivce.

Nevybere si totiž jako hlavní motiv ani parohatou hlavu jelena, ani ušatého králíka, ale zabijačkový pekáč plný dobrot ze zvěřiny. Pokud chcete vidět, jak vznikají sladké jitrnice či sterilované okurky, které se tváří jako opravdové, nenechte si to v pondělí večer po osmé na televizi Prima love ujít.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám
Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám

Každého z nás někdy před odchodem na hřiště odchytla máma, aby nám namazala pusu ještě před tím, než nás ošlehá vítr. My jsme jen zakouleli očima a chtěli mít tuhle proceduru co nejrychleji za sebou. Ale jak se říká, maminka má vždycky pravdu.

Najdete na iDNES.cz