Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Rychlý chalupářský moučník už jednodušší být nemůže

aktualizováno 
S chutí si ho dáte jak k snídani, tak k odpolední kávě. Jeho nespornou výhodou je jednoduchost a rychlost přípravy, která ovšem není na úkor chuti. Kdo nemá rád suché dusivé moučníky, bude také spokojený, protože přidané ovoce a šťáva z kompotu dělají tento chalupářský moučník pěkně vláčný.

Potřebné ingredience: 270 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, asi 100 ml oleje, nebo rozpuštěného másla, půl sáčku prášku do pečiva, sklenice angreštového kompotu i se šťávou, půl lžíce kakaa a hrst rozinek. Na ozdobu budete potřebovat rozpuštěnou čokoládu a snítku čerstvé máty.

Moučník krok za krokem

V míse promíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, cukrem a lžící kakaa. Přidejte hrst rozinek, zhruba deci oleje a sklenici angreštu se šťávou. Opatrně promíchejte, abyste angrešt úplně nerozmačkali, a nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut.

Po upečení nechte moučník vychladnout, sundejte z něj formu a ozdobte ho čokoládou rozehřátou ve vodní lázni a několika lístky čerstvé máty. A rovnou můžete postavit vodu na kávu a servírovat.   

Sladký může být i dort z divočáka s jelítky a jitrničkami

I takhle může vypadat zvěřinová zabijačka. Ve sladké verzi.

Chalupářský moučník nebude jediným sladkým lákadlem, které cukrářka Markéta Krajčovičová připraví v dalším dílu pořadu Božské dorty od Markéty. Překvapí i podobou dortu určeného pro myslivce.

Nevybere si totiž jako hlavní motiv ani parohatou hlavu jelena, ani ušatého králíka, ale zabijačkový pekáč plný dobrot ze zvěřiny. Pokud chcete vidět, jak vznikají sladké jitrnice či sterilované okurky, které se tváří jako opravdové, nenechte si to v pondělí večer po osmé na televizi Prima love ujít.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz