Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Michelinské kuře ze singapurského stánku jsme museli ochutnat, říká kuchař

aktualizováno 
Šéfkuchař Radek David se rozjel s kamarády kuchaři do Singapuru, kde se právě odehrávala kuchařská soutěž o Bronzového lva, které se účastnil i český tým. A když už byli ve městě, nemohli nenavštívit proslulý stánek s kuřaty, který v roce 2016 dostal michelinskou hvězdu a obhájil ji i letos.

Chan Hon Menga našla česká výprava u výdeje v jídelně před tržnicí. | foto: Radek David

„V roce 2016 to byla zpráva číslo jedna a asi největší bomba. Nezbláznil se průvodce Michelin? Michelinskou hvězdu dostal stánek, který připravuje vařené kuře v hawkers zóně v Chinatownu v Singapuru,“ vzpomíná David.

„Do Singapuru jsem se vydal, abych podpořil české kuchaře při olympiádě. Prakticky se všichni známe, protože jsme spolu pracovali a jsme kamarádi. A navíc jsem chtěl jet okouknout asijskou kuchyni, která je stále populárnější,“ vysvětluje šéfkuchař. (O úspěchu národního týmu v Singapuru čtěte v boxu).

Fotogalerie

Ve chvílích, kdy zbylo trochu času, se vypravili do Chinatownu, aby se podívali jak ta proslavená „restaurace“ vlastně vypadá a hlavně jak to vyhlášené kuře chutná.

Před stánkem je obrovská fronta a poctivě se čeká. „Řídí to tam paní, která vydává. Proslulé vařené kuře je podávané s nudlemi nebo s rýží za 2 singapurské dolary. To je asi 35 Kč. Před tržnicí má ještě druhou restauraci a tam stojíte frontu jak u McDonald’s,“ popisuje Radek David, který řídí kuchyně v restauracích La Veranda a Babiččina zahrada.

Po zaplacení dostane zájemce účtenku s číslem a čeká na jídlo. Všichni chtějí ochutnat to nejlevnější michelinské kuře na světě. Nečekejte ale nějaký foodstyling – kopeček rýže, plátky uvařeného kuřete a omáčka. Talíře jsou většinou umazané. „Ochutnali jsme taky a bylo to fakt dobré. Trochu jiné než jsme zvyklí, my známe grilovaná kuřata, kdežto tohle se vaří,“ popisuje David.

Jak to vypadá v samoobslužné jídelně Chan Hon Menga.

A čím je zvláštní tento recept na delikátní kantonské vařené kuře?

Je to marináda z aromatické sójové omáčky, angelika kořenu, hřebíčku, koriandrového semene a badyánu. Plus další koření, které je však tajemství. Chan Hon Meng dělá marinádu od nuly a marinuje celá kuřata přes noc, dokud není kůže hnědá a lesklá.

„Nevěřil jsem, že by takové ocenění mohl získat obyčejný stánek s jídlem,“ vzpomíná Chan. „Cítil jsem, že za to vděčím hlavně svým zákazníkům.“ Aby si jejich přízeň zachoval i do dalších dnů, rozhodl se, že nebude zvyšovat ceny. Denně prý ve stánku prodá zhruba 100 kuřat. Celý příběh popsali kolegové z magazínu Cestování.

Nyní má Chan Hon Meng mimo původního stánku s hvězdou tři restaurace v Singapuru a otevírá další restauraci v Melbourne - vše pod jménem Liao Fan Hawker Chan.

Vítězný Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Národní tým AKC ČR 2018

Národní tým AKC ČR 2018

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky) porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o sošku lva, národní symbol Singapuru. 

Soutěž měla tři kola. Například v prvním kole musel každý tým připravit pro 85 osob tříchodové menu.

Tým ve složení Jan Horký, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová a Norbert Hojda nakonec vybojoval pro Českou republiku vítězství a historický úspěch.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Najdete na iDNES.cz