Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chebský včelař dostal metál za svůj med, který nestéká

  9:20aktualizováno  9:20
První místo ve zvláštní kategorii soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje získal chebský včelař Jiří Sirotek za svůj pastovitý med, který není tuhý, ale ani tekutý, takže z rohlíku nestéká.

Včelař Jiří Sirotek se svým Českým medem krémovým, za který dostal zvláštní cenu v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje | foto: Martin Stolař, MAFRA

Výrobně je to celkem jednoduchá záležitost, jen obnáší práci navíc, řekl o svém medu Jiří Sirotek z Chebu.

"Pastovitost je jeho předností. V této hebce krémovité formě zůstává několik let a netuhne tak, jak to známe u běžného medu," uvedl chebský včelař. Celé tajemství výroby jeho speciálního produktu spočívá v tom, že si důkladně ohlídá dobu přirozené krystalizace. Med začne být kalný a tehdy je nejvyšší čas nenechat ho jen tak ležet ve sklenici.

"Musí se s ním hýbat. Tím mu seberu možnost, aby vytvořil velké krystaly, které na sebe nabalují další, čímž vzniká tuhá hmota, kterou všichni dobře známe u staršího medu. Stane se z něj prostě beton," vysvětlil Jiří Sirotek.

Pastovitý med je podle něj záležitost známá minimálně dvacet let, málokdo jej ale vyrábí. Sirotek s ním slaví úspěchy zejména u německých zákazníků. Ti prý zvlášť oceňují, že jim z rohlíků nestéká do rukávů. "Je to pro ně velmi zajímavá záležitost. Němci po něm sáhnou mnohem raději než po tom klasickém," tvrdí včelař.

Med Jiřího Sirotka pochází od 60 včelstev, která chová z části na své zahradě, z části v chebských lesích.




Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Najdete na iDNES.cz