Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chebský včelař dostal metál za svůj med, který nestéká

  9:20aktualizováno  9:20
První místo ve zvláštní kategorii soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje získal chebský včelař Jiří Sirotek za svůj pastovitý med, který není tuhý, ale ani tekutý, takže z rohlíku nestéká.

Včelař Jiří Sirotek se svým Českým medem krémovým, za který dostal zvláštní cenu v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje | foto: Martin Stolař, MAFRA

Výrobně je to celkem jednoduchá záležitost, jen obnáší práci navíc, řekl o svém medu Jiří Sirotek z Chebu.

"Pastovitost je jeho předností. V této hebce krémovité formě zůstává několik let a netuhne tak, jak to známe u běžného medu," uvedl chebský včelař. Celé tajemství výroby jeho speciálního produktu spočívá v tom, že si důkladně ohlídá dobu přirozené krystalizace. Med začne být kalný a tehdy je nejvyšší čas nenechat ho jen tak ležet ve sklenici.

"Musí se s ním hýbat. Tím mu seberu možnost, aby vytvořil velké krystaly, které na sebe nabalují další, čímž vzniká tuhá hmota, kterou všichni dobře známe u staršího medu. Stane se z něj prostě beton," vysvětlil Jiří Sirotek.

Pastovitý med je podle něj záležitost známá minimálně dvacet let, málokdo jej ale vyrábí. Sirotek s ním slaví úspěchy zejména u německých zákazníků. Ti prý zvlášť oceňují, že jim z rohlíků nestéká do rukávů. "Je to pro ně velmi zajímavá záležitost. Němci po něm sáhnou mnohem raději než po tom klasickém," tvrdí včelař.

Med Jiřího Sirotka pochází od 60 včelstev, která chová z části na své zahradě, z části v chebských lesích.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb. Tentokrát si můžete...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Najdete na iDNES.cz