Chebský včelař dostal metál za svůj med, který nestéká

  9:20aktualizováno  9:20
První místo ve zvláštní kategorii soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje získal chebský včelař Jiří Sirotek za svůj pastovitý med, který není tuhý, ale ani tekutý, takže z rohlíku nestéká.

Včelař Jiří Sirotek se svým Českým medem krémovým, za který dostal zvláštní cenu v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje | foto: Martin Stolař, MAFRA

Výrobně je to celkem jednoduchá záležitost, jen obnáší práci navíc, řekl o svém medu Jiří Sirotek z Chebu.

"Pastovitost je jeho předností. V této hebce krémovité formě zůstává několik let a netuhne tak, jak to známe u běžného medu," uvedl chebský včelař. Celé tajemství výroby jeho speciálního produktu spočívá v tom, že si důkladně ohlídá dobu přirozené krystalizace. Med začne být kalný a tehdy je nejvyšší čas nenechat ho jen tak ležet ve sklenici.

"Musí se s ním hýbat. Tím mu seberu možnost, aby vytvořil velké krystaly, které na sebe nabalují další, čímž vzniká tuhá hmota, kterou všichni dobře známe u staršího medu. Stane se z něj prostě beton," vysvětlil Jiří Sirotek.

Pastovitý med je podle něj záležitost známá minimálně dvacet let, málokdo jej ale vyrábí. Sirotek s ním slaví úspěchy zejména u německých zákazníků. Ti prý zvlášť oceňují, že jim z rohlíků nestéká do rukávů. "Je to pro ně velmi zajímavá záležitost. Němci po něm sáhnou mnohem raději než po tom klasickém," tvrdí včelař.

Med Jiřího Sirotka pochází od 60 včelstev, která chová z části na své zahradě, z části v chebských lesích.


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz