Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lahodný cheesecake zvládne připravit i ten, kdo neumí péct

aktualizováno 
Je chuťově úžasně jemný a lahodný, přesto na něm není nic složitého. Ani troubu nepotřebujete. Jen pár ingrediencí, trochu času a chladničku, ve které necháte dort ztuhnout.

Dort je rychlý, na videu je evidentní, že ho má Markéta Krajčovičová hotový za chviličku. Akorát mu musíte dopřát dvou až tříhodinový pobyt v chladničce, takže se vyplatí připravit ho den předem, ideálně večer. Nebo prostě musíte počítat s trpělivým čekáním, než ho budete moci nakrájet a servírovat. 

Jaké ingredience budete na dort potřebovat

Na korpus si nechte změknout 100 g másla a nadrťte si 250 g máslových sušenek. Na náplň dortu budete potřebovat 600 g sýra typu žervé, 100 g cukru moučka, 300 ml našlehané 30% šlehačky a 25 ml mandlového likéru. Na dozdobení dortu pak drcenou čokoládu, čokoládové hoblinky nebo kakao.

Rozdrobené sušenky spojte se změklým máslem a natlačte je pomocí lžíce na dno...

Sušenky podrťte třeba válečkem na nudle, vyplatí se vložit je například do mikrotenového sáčku, ze kterého pak drobečky jednoduše nasypete do mísy. A nebo je lze drtit po částech v nástavci mixéru na sekání oříšků. Ale můžete je samozřejmě nadrobit i ručně.

Pak drobečky v misce spojte se změklým máslem a vzniklou hmotou nandejte do formy. Rozprostřete ji na dno, ke stěnám formy trochu víc, aby vznikl vyvýšený okraj, a lžící postupně po celé ploše umačkejte. Drobečky se pevně spojí a po ztuhnutí vytvoří pevný korpus. Než ušleháte sýrový krém, dejte do chladničky. 

K sýru typu žervé přimíchejte ušlehanou 30% šlehačku.
Přimíchejte ještě mandlový likér.
Ušlehaný krém nalijte na zchladlý korpus a dejte na dvě až tři hodiny ztuhnout...

V misce smíchejte žervé, ušlehanou šlehačku a přidejte trochu cukru, ani nemusíte připravených 100 g, a promíchejte metličkou, nakonec vmíchejte mandlový likér. Ušlehanou směs nalijte do formy s korpusem ze sušenek a dejte ztuhnout do chladničky alespoň na dvě až tři hodiny.

Ze ztuhlého dortu opatrně sejměte dortovou formu, nazdobte ho čokoládou nebo...

Poté z hotového dortu sejměte okraj dortové formy a povrch posypte čokoládovou drtí, čokoládovými hoblinkami nebo kakaem a můžete servírovat.  

Tento rychlý, lahodný a oblíbený dort připraví cukrářka Markéta Krajčovičová ve svém pořadu Božské dorty od Markéty v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. 

Chybět nebude marcipánový dort pro hasiče: požární hydrant

Cukrářská fotogalerie

A cheescake jako obvykle nebude jediným dortem, jehož přípravu Markéta předvede. Rozhodla se také udělat radost svým kamarádům, jabloneckým hasičům. V horských oblastech totiž nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.

Jako poděkování drsným chlapům, kteří jí v zimě několikrát pomohli se sněhem nebo odstranit nebezpečné rampouchy ze střechy, se Markéta pustí do modelování dortu ve tvaru hasičského hydrantu. Dívat se Markétě pod ruce, jak takový dort vzniká, je zážitek sám o sobě (na modelování podobného marcipánového dortu se můžete podívat například zde).

V případě hodně členitých dortů Markéta radí vyválet marcipánovou hmotu na potahování o něco silnější, aby při potahování nejrůznějších výstupků na dortu nepopraskala. Patinu vytváří pomocí práškového kakaa, které nanáší štětcem.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte...

Křehký koláč s ovocem
Křehký koláč s ovocem

Lahůdka, která vás zasytí a dodá energii.

Najdete na iDNES.cz