Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lahodný cheesecake zvládne připravit i ten, kdo neumí péct

aktualizováno 
Je chuťově úžasně jemný a lahodný, přesto na něm není nic složitého. Ani troubu nepotřebujete. Jen pár ingrediencí, trochu času a chladničku, ve které necháte dort ztuhnout.

Dort je rychlý, na videu je evidentní, že ho má Markéta Krajčovičová hotový za chviličku. Akorát mu musíte dopřát dvou až tříhodinový pobyt v chladničce, takže se vyplatí připravit ho den předem, ideálně večer. Nebo prostě musíte počítat s trpělivým čekáním, než ho budete moci nakrájet a servírovat. 

Jaké ingredience budete na dort potřebovat

Na korpus si nechte změknout 100 g másla a nadrťte si 250 g máslových sušenek. Na náplň dortu budete potřebovat 600 g sýra typu žervé, 100 g cukru moučka, 300 ml našlehané 30% šlehačky a 25 ml mandlového likéru. Na dozdobení dortu pak drcenou čokoládu, čokoládové hoblinky nebo kakao.

Rozdrobené sušenky spojte se změklým máslem a natlačte je pomocí lžíce na dno...

Sušenky podrťte třeba válečkem na nudle, vyplatí se vložit je například do mikrotenového sáčku, ze kterého pak drobečky jednoduše nasypete do mísy. A nebo je lze drtit po částech v nástavci mixéru na sekání oříšků. Ale můžete je samozřejmě nadrobit i ručně.

Pak drobečky v misce spojte se změklým máslem a vzniklou hmotou nandejte do formy. Rozprostřete ji na dno, ke stěnám formy trochu víc, aby vznikl vyvýšený okraj, a lžící postupně po celé ploše umačkejte. Drobečky se pevně spojí a po ztuhnutí vytvoří pevný korpus. Než ušleháte sýrový krém, dejte do chladničky. 

K sýru typu žervé přimíchejte ušlehanou 30% šlehačku.
Přimíchejte ještě mandlový likér.
Ušlehaný krém nalijte na zchladlý korpus a dejte na dvě až tři hodiny ztuhnout...

V misce smíchejte žervé, ušlehanou šlehačku a přidejte trochu cukru, ani nemusíte připravených 100 g, a promíchejte metličkou, nakonec vmíchejte mandlový likér. Ušlehanou směs nalijte do formy s korpusem ze sušenek a dejte ztuhnout do chladničky alespoň na dvě až tři hodiny.

Ze ztuhlého dortu opatrně sejměte dortovou formu, nazdobte ho čokoládou nebo...

Poté z hotového dortu sejměte okraj dortové formy a povrch posypte čokoládovou drtí, čokoládovými hoblinkami nebo kakaem a můžete servírovat.  

Tento rychlý, lahodný a oblíbený dort připraví cukrářka Markéta Krajčovičová ve svém pořadu Božské dorty od Markéty v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. 

Chybět nebude marcipánový dort pro hasiče: požární hydrant

Cukrářská fotogalerie

A cheescake jako obvykle nebude jediným dortem, jehož přípravu Markéta předvede. Rozhodla se také udělat radost svým kamarádům, jabloneckým hasičům. V horských oblastech totiž nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat.

Jako poděkování drsným chlapům, kteří jí v zimě několikrát pomohli se sněhem nebo odstranit nebezpečné rampouchy ze střechy, se Markéta pustí do modelování dortu ve tvaru hasičského hydrantu. Dívat se Markétě pod ruce, jak takový dort vzniká, je zážitek sám o sobě (na modelování podobného marcipánového dortu se můžete podívat například zde).

V případě hodně členitých dortů Markéta radí vyválet marcipánovou hmotu na potahování o něco silnější, aby při potahování nejrůznějších výstupků na dortu nepopraskala. Patinu vytváří pomocí práškového kakaa, které nanáší štětcem.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz