Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Otevírá se první škola gastronomie. Neučí vařit, ale podnikat

aktualizováno 
Od začátku dubna se rozjel první běh kurzů, které mohou naučit zájemce o podnikání v gastronomii, jak fungovat a neprodělat kalhoty. A ujistit se, zda je jejich myšlenka tak nosná, že má vůbec cenu do ní investovat.

Myslíte si, že děláte nejlepší cupcakes na světě? Než rozjedete provoz, můžete si jejich výrobu vyzkoušet nanečisto. | foto: Profimedia.cz

„Jde o to, že ne každý nápad je tak dobrý, že se v praxi chytí. Je hodně lidí, kteří jsou tak nadšeni vlastní myšlenkou, že se na ni nedokáží podívat z odstupu. Takoví lidé jsou schopni se zadlužit a utratit za prostory a vybavení statisíce a až pak zjistit, že o jejich službu nebo produkt není mezi lidmi zájem,“ popisuje typickou situaci Marcel Vargaeštok, zakladatel konceptu Chefstarteru a školy vaření Chefparade.

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Jako každý manažer si prošel úspěchy i neúspěchy a došel k názoru, že by nebylo špatné umožnit lidem jakýsi systém podnikání na zkoušku, kdy by se mohli o každém kroku od záměru až po realizaci poradit s někým zkušenějším.

„Proto jsme například postavili profesionální kuchyni, která splňuje veškeré hygienické normy a tu si můžete pronajmout. Takže když kupříkladu myslíte, že pečete jedinečné koláče podle receptu vaší babičky, můžete je začít péct v pronajaté kuchyni a vyzkoušet je prodat. A když o ně bude opravdu velký zájem, můžete si troufnout jít do rizika nákupu vlastního provozu,“ vysvětluje Vargaeštok.

Podle něj je ve světě stále větším trendem, že specializované vzdělání získáte spíš díky intenzivnímu školení, které člověka připraví na budoucí profesi, než díky klasické škole, kde vstřebáváte hodně balastních informací, jež už nikdy v životě nezužitkujete. V zahraničí je podle něj hodně vzdělávacích projektů, ale něco podobného, jako vytvořil v Praze, nezná. Tedy sdílení kuchyně, mentoring, spojení s investory.

Ne že by byl každý zájemce veden za ručičku, ale snáze se dostane k informacím, které by musel pracně vyhledávat a vyhne se desítkám slepých cest.

Profesionální kuchyň si může každý pronajmont do doby, než si vyladí své...

Profesionální kuchyň si může každý pronajmout do doby, než si vyladí své recepty a vyzkouší, že o jeho výrobky bude zájem.

Koncept Chefstarteru totiž funguje na principu mentorů - s nimi se můžete poradit o problému, který právě potřebujete vyřešit. Od finančních záležitostí až po rady s focením a prezentace jídel.

Mimo tyto jednotlivé rady Chefstarter právě rozběhl ucelený dvouměsíční kurz, kde se přihlášení budou „trénovat“ v několika oborech. Budou se učit marketingu, práci s médii, jak dodržet standardy pro hygienické normy a další věci, které by jim v podnikání mohly znepříjemnit život.

Součástí kurzu je i komunikace s ostatními účastníky, kteří reagují na nápady kolegů mezi prvními a poskytnou tedy zpětnou vazbu „z lidu“. Závěr se pak má odehrávat ve stylu malého „Dne D“, frekventanti si vyzkouší schopnost odprezentovat nápad skutečným potenciálním investorům.

Poslední věcí je cena. Za celý dvouměsíční kurz se zaplatí kolem jedenácti tisíc korun, což je podobná částka jako například za rekvalifikační kurz asistentky nebo daňové účetní. Není to málo, ale zároveň to může ušetřit statisíce na zahlazení dluhů po neúspěšné společnosti.

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.