Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Otevírá se první škola gastronomie. Neučí vařit, ale podnikat

aktualizováno 
Od začátku dubna se rozjel první běh kurzů, které mohou naučit zájemce o podnikání v gastronomii, jak fungovat a neprodělat kalhoty. A ujistit se, zda je jejich myšlenka tak nosná, že má vůbec cenu do ní investovat.

Myslíte si, že děláte nejlepší cupcakes na světě? Než rozjedete provoz, můžete si jejich výrobu vyzkoušet nanečisto. | foto: Profimedia.cz

„Jde o to, že ne každý nápad je tak dobrý, že se v praxi chytí. Je hodně lidí, kteří jsou tak nadšeni vlastní myšlenkou, že se na ni nedokáží podívat z odstupu. Takoví lidé jsou schopni se zadlužit a utratit za prostory a vybavení statisíce a až pak zjistit, že o jejich službu nebo produkt není mezi lidmi zájem,“ popisuje typickou situaci Marcel Vargaeštok, zakladatel konceptu Chefstarteru a školy vaření Chefparade.

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Jako každý manažer si prošel úspěchy i neúspěchy a došel k názoru, že by nebylo špatné umožnit lidem jakýsi systém podnikání na zkoušku, kdy by se mohli o každém kroku od záměru až po realizaci poradit s někým zkušenějším.

„Proto jsme například postavili profesionální kuchyni, která splňuje veškeré hygienické normy a tu si můžete pronajmout. Takže když kupříkladu myslíte, že pečete jedinečné koláče podle receptu vaší babičky, můžete je začít péct v pronajaté kuchyni a vyzkoušet je prodat. A když o ně bude opravdu velký zájem, můžete si troufnout jít do rizika nákupu vlastního provozu,“ vysvětluje Vargaeštok.

Podle něj je ve světě stále větším trendem, že specializované vzdělání získáte spíš díky intenzivnímu školení, které člověka připraví na budoucí profesi, než díky klasické škole, kde vstřebáváte hodně balastních informací, jež už nikdy v životě nezužitkujete. V zahraničí je podle něj hodně vzdělávacích projektů, ale něco podobného, jako vytvořil v Praze, nezná. Tedy sdílení kuchyně, mentoring, spojení s investory.

Ne že by byl každý zájemce veden za ručičku, ale snáze se dostane k informacím, které by musel pracně vyhledávat a vyhne se desítkám slepých cest.

Profesionální kuchyň si může každý pronajmont do doby, než si vyladí své...

Profesionální kuchyň si může každý pronajmout do doby, než si vyladí své recepty a vyzkouší, že o jeho výrobky bude zájem.

Koncept Chefstarteru totiž funguje na principu mentorů - s nimi se můžete poradit o problému, který právě potřebujete vyřešit. Od finančních záležitostí až po rady s focením a prezentace jídel.

Mimo tyto jednotlivé rady Chefstarter právě rozběhl ucelený dvouměsíční kurz, kde se přihlášení budou „trénovat“ v několika oborech. Budou se učit marketingu, práci s médii, jak dodržet standardy pro hygienické normy a další věci, které by jim v podnikání mohly znepříjemnit život.

Součástí kurzu je i komunikace s ostatními účastníky, kteří reagují na nápady kolegů mezi prvními a poskytnou tedy zpětnou vazbu „z lidu“. Závěr se pak má odehrávat ve stylu malého „Dne D“, frekventanti si vyzkouší schopnost odprezentovat nápad skutečným potenciálním investorům.

Poslední věcí je cena. Za celý dvouměsíční kurz se zaplatí kolem jedenácti tisíc korun, což je podobná částka jako například za rekvalifikační kurz asistentky nebo daňové účetní. Není to málo, ale zároveň to může ušetřit statisíce na zahlazení dluhů po neúspěšné společnosti.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Nikdy nekončící boj s potravinovými moly. Vyzkoušejte bobkový list

Zavíječe moučného si klidně můžete přinést z obchodu.

S potravinovými moly se zápolí těžko. I když uklidíte celou domácnost a vyklidíte skříňky s potravinami, stejně se za...

Žádné práce na zahradě ani praní aneb co byste neměli o Velkém pátku dělat

Na Velký pátek podle tradice neperte.

Pětašedesát let nepatřil mezi státní svátky, z kalendáře ho vyškrtli komunisté. Před třemi roky se díky převaze...

emimino-diskuse
emimino-diskuse

Je fajn si občas s někým popovídat o tom, co vás trápí. S námi v tom nejste sami.

Najdete na iDNES.cz