Chemická kotva drží i tam, kde obyčejná hmoždinka selže

aktualizováno 
Chemické kotvy se uplatní hlavně v narušeném zdivu a tam, kde by hrozilo poškození zdi od pnutí z klasických hmoždinek, například blízko rohů. Některé lze použít i pod vodou.

Malta se rozlije mezi spáry košíčku | foto: Fischer

Práce s chemickou kotvou - označuje se také jako chemická malta či hmoždinka - je jednoduchá. Vyvrtá se díra, vyčistí se od prachu a vyplní se hmotou. Pak už stačí do otvoru vešroubovat kulatinu se závitem a počkat na vytvrdnutí. Řemeslníci tyto malty s oblibou využívají na hodně namáhané spoje, třeba zavěšení umyvadel, závěsných klozetů, zábradlí či schodů. Díky tomu, že při aplikaci nepůsobí pnutí uvnitř zdi, není třeba se bát, že namáhaná díra vyvrtaná poblíž rohu odlomí celý kus krajní cihly. Je ale zbytečné používat je na drobné vrtání k zavěšení obrázku nebo svítidla.

Jen pozor, na trhu se stále u některých výrobců objevují kotvy, které obsahují rakovinotvorný styren. Ty lze použít do exteriéru, pro práce uvnitř bytu kupujte kartuše, na kterých bude výslovně uvedeno, že jsou bez styrenu.

Externí obrázek

Chemické kotvy jsou výhodné i pro upevňování tam, kde se předpokládá styk s vodou, třeba u zábradlí vestavěných bazénů nebo prvků zavěšených na domovní fasádě. Zatímco běžné typy jsou na bázi polyesteru, ten, kdo by ji chtěl použít do vlhkého prostředí, měl by hledat verzi na bázi vinylesteru, což jsou údaje, které lze běžně nalézt na štítku.

Na rozdíl od klasických hmoždinek tu nehrozí, že se při utahování začne celý spoj protáčet ve zdi - takovou zkušenost určitě získal každý, kdo se doma při vrtání strefil do malty mezi cihly.

Pro toho, kdo by rád počítal s tím, že by chtěl časem spoj rozebrat, je tu možnost do stěny vlepit pouzdro s metrickým závitem a teprve do něho vešroubovat šroub, který bude držet budoucí konstrukci.

Do tvrdých materiálů

Nejjednodušší je aplikovat chemickou hmoždinku do tvrdých materiálů. V tomto případě se jen z kartuše vytlačí hmota do otvoru a vešroubuje se do ní šroub. Než se začne hmota vytvrzovat (asi během prvních šesti minut), je možné celý postup aplikovat na všechny otvory a šrouby vycentrovat tak, aby bylo možné například otvory držáku na televizi na ně snadno navléknout. Doba vytvrzení záleží na teplotě, při běžné pokojové se pohybuje mezi 30 a 40 minutami - pak spoj snese osmdesátiprocentní zatížení. Podívejte se na animaci ukazující jednoduchý návod (zdroj www.pattex.cz).

Do duté cihly

U dutých cihel se do vyvrtaného otvoru vloží speciální plastové nebo kovové sítko, které se vyplní hmotou. V okamžiku, kdy se do sítka vsune šroub, vytlačí se do okolního materiálu "housenky" malty držící po zatvrdnutí spolehlivě hmoždinku na místě.

Drobné fígle

Externí obrázek

Existuje i sítko, které se používá u plotových tvárnic nebo sádrokartonu. Kónický přípravek Satelis se provlékne otvorem a po vyplnění maltou vytvoří tvarový styk. Ten znemožní zpětný posun šroubu ven ze stěny.

Obecně pro chemické kotvy platí, že po vyvrtání otvoru je třeba speciálním úzkým kartáčkem (ale kdo kromě profesionála by kupoval kartáček za 150 korun) nebo pomocí vysavače otvor zbavit prachu, aby se malta dobře spojila s ostatním materiálem. Na kartuši se nasadí směšovač (malta se míchá ze dvou složek) a vytlačí se deset až patnáct centimetrů hmoty, než se obě složky smíchají. U pevných materiálů se plní otvor asi ze dvou třetin, u dutých materiálů při použití sítka celý otvor.

Chemické hmoždinky je možné použít i do pórobetonu. V tomto případě se "krouží" vrtačkou tak, aby se vytvořil kónický otvor širší uvnitř zdi (viz fotogalerie). Pak se postupuje stejně jako u tvrdých materiálů.

Použít víckrát

Externí obrázek

Kutilové celou kartuši určitě nevypotřebují celou. Zkuste si kliknout na výpočet potřebného množství pro jednu díru, uvidíte, že z jediné kartuše kotvy byste zazdili desítky šroubů.

Proto je vhodné rozvrhnout si práci tak, aby se během jediného dne v domácnosti upevnilo vše, co se jako nutné práce během času nashromáždilo. Pak se směšovač odšroubuje - a vyhodí. Kartuši samotnou ale můžete použít i po čase, stačí namontovat nový směšovač, sada několika kusů se koupí za několik desetikorun.

Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Najdete na iDNES.cz