Chemická kotva drží i tam, kde obyčejná hmoždinka selže

aktualizováno 
Chemické kotvy se uplatní hlavně v narušeném zdivu a tam, kde by hrozilo poškození zdi od pnutí z klasických hmoždinek, například blízko rohů. Některé lze použít i pod vodou.

Malta se rozlije mezi spáry košíčku | foto: Fischer

Práce s chemickou kotvou - označuje se také jako chemická malta či hmoždinka - je jednoduchá. Vyvrtá se díra, vyčistí se od prachu a vyplní se hmotou. Pak už stačí do otvoru vešroubovat kulatinu se závitem a počkat na vytvrdnutí. Řemeslníci tyto malty s oblibou využívají na hodně namáhané spoje, třeba zavěšení umyvadel, závěsných klozetů, zábradlí či schodů. Díky tomu, že při aplikaci nepůsobí pnutí uvnitř zdi, není třeba se bát, že namáhaná díra vyvrtaná poblíž rohu odlomí celý kus krajní cihly. Je ale zbytečné používat je na drobné vrtání k zavěšení obrázku nebo svítidla.

Jen pozor, na trhu se stále u některých výrobců objevují kotvy, které obsahují rakovinotvorný styren. Ty lze použít do exteriéru, pro práce uvnitř bytu kupujte kartuše, na kterých bude výslovně uvedeno, že jsou bez styrenu.

Externí obrázek

Chemické kotvy jsou výhodné i pro upevňování tam, kde se předpokládá styk s vodou, třeba u zábradlí vestavěných bazénů nebo prvků zavěšených na domovní fasádě. Zatímco běžné typy jsou na bázi polyesteru, ten, kdo by ji chtěl použít do vlhkého prostředí, měl by hledat verzi na bázi vinylesteru, což jsou údaje, které lze běžně nalézt na štítku.

Na rozdíl od klasických hmoždinek tu nehrozí, že se při utahování začne celý spoj protáčet ve zdi - takovou zkušenost určitě získal každý, kdo se doma při vrtání strefil do malty mezi cihly.

Pro toho, kdo by rád počítal s tím, že by chtěl časem spoj rozebrat, je tu možnost do stěny vlepit pouzdro s metrickým závitem a teprve do něho vešroubovat šroub, který bude držet budoucí konstrukci.

Do tvrdých materiálů

Nejjednodušší je aplikovat chemickou hmoždinku do tvrdých materiálů. V tomto případě se jen z kartuše vytlačí hmota do otvoru a vešroubuje se do ní šroub. Než se začne hmota vytvrzovat (asi během prvních šesti minut), je možné celý postup aplikovat na všechny otvory a šrouby vycentrovat tak, aby bylo možné například otvory držáku na televizi na ně snadno navléknout. Doba vytvrzení záleží na teplotě, při běžné pokojové se pohybuje mezi 30 a 40 minutami - pak spoj snese osmdesátiprocentní zatížení. Podívejte se na animaci ukazující jednoduchý návod (zdroj www.pattex.cz).

Do duté cihly

U dutých cihel se do vyvrtaného otvoru vloží speciální plastové nebo kovové sítko, které se vyplní hmotou. V okamžiku, kdy se do sítka vsune šroub, vytlačí se do okolního materiálu "housenky" malty držící po zatvrdnutí spolehlivě hmoždinku na místě.

Drobné fígle

Externí obrázek

Existuje i sítko, které se používá u plotových tvárnic nebo sádrokartonu. Kónický přípravek Satelis se provlékne otvorem a po vyplnění maltou vytvoří tvarový styk. Ten znemožní zpětný posun šroubu ven ze stěny.

Obecně pro chemické kotvy platí, že po vyvrtání otvoru je třeba speciálním úzkým kartáčkem (ale kdo kromě profesionála by kupoval kartáček za 150 korun) nebo pomocí vysavače otvor zbavit prachu, aby se malta dobře spojila s ostatním materiálem. Na kartuši se nasadí směšovač (malta se míchá ze dvou složek) a vytlačí se deset až patnáct centimetrů hmoty, než se obě složky smíchají. U pevných materiálů se plní otvor asi ze dvou třetin, u dutých materiálů při použití sítka celý otvor.

Chemické hmoždinky je možné použít i do pórobetonu. V tomto případě se "krouží" vrtačkou tak, aby se vytvořil kónický otvor širší uvnitř zdi (viz fotogalerie). Pak se postupuje stejně jako u tvrdých materiálů.

Použít víckrát

Externí obrázek

Kutilové celou kartuši určitě nevypotřebují celou. Zkuste si kliknout na výpočet potřebného množství pro jednu díru, uvidíte, že z jediné kartuše kotvy byste zazdili desítky šroubů.

Proto je vhodné rozvrhnout si práci tak, aby se během jediného dne v domácnosti upevnilo vše, co se jako nutné práce během času nashromáždilo. Pak se směšovač odšroubuje - a vyhodí. Kartuši samotnou ale můžete použít i po čase, stačí namontovat nový směšovač, sada několika kusů se koupí za několik desetikorun.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

Čerstvě pokřtěný výběr restaurací oceněný Zlatými lvy

Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Najdete na iDNES.cz