Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejostřejší potěšení. Pálivé chilli ovládlo smíchovskou náplavku

aktualizováno 
V sobotu 30. září se smíchovská náplavka stala rájem všech fanoušků pojídání chilli papriček. Nejenže ochutnávali street food v hodně ostré verzi, ale zároveň si odtud mohli odnést i semínka, aby si zkusili vypěstovat vlastní papričky.

Chilli je prostě populární. Kolem pojídačů chilli je kult, který tuto pro nás tak trochu exotickou zeleninu přináší do naší kultury. A existuje stále víc lidí, kteří si po celém světě shánějí semínka těch nejpálivějších odrůd a pak experimentují s použitím.

Fotogalerie

Stejně tak existují desítky firmiček, které vyrábějí omáčky a pasty a prodávají je na farmářských trzích nebo na podobných akcích, jako je Chillifest. A že to i ostatním „šmakuje“, je vidět i na návštěvnosti. „Loni, i když to byl první roční ročník, přišlo 6 000 lidí, takže myslím, že letos to bude ještě víc, zvlášť když nám takto počasí přeje,“ komentuje oblohu bez mráčku pořadatel Štefan Oršoš z agentury Food Event.

Součástí dne byla i soutěž v pojídání chilli, což obvykle bývá i vrcholem podobných setkání. Tady „okořeněná“ tím, že vítěz dostal jako cenu i letenku do Mexika. Zájemci si mohli místa do soutěže rezervovat zhruba čtrnáct dní předem, ale pár posledních odvážlivců si mohlo vyzkoušet soutěž přímo až na místě. I když je pravda, že pro podobná zápolení se aktivují spíše zkušení pojídači (podobně tomu bylo například i u soutěže v pojídání ostrého burgeru nedávno).

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.