Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Ve Finsku pečou chleba s hmyzem. V každém bochníku je 70 cvrčků

aktualizováno 
Finská pekárna začala péct první chléb na světě, ve kterém najdete rozemleté cvrčky. Říkají mu potravina budoucnosti a reagují tak na trend, že podle vědců může konzumace hmyzu zachránit planetu před nedostatkem potravin.

Šéf pekárny tvrdí, že je to chleba s největším množstvím bílkovin na světě. Pečou ho z pšeničné mouky, semínek a cvrčků, kterých dávkují sedmdesát do každého bochníku. 

„Uvědomujeme si, že hmyz je potravina budoucnosti. Souvisí to s potřebou humánnějších chovů dobytka na maso a potřebou nakrmit lidi na planetě. Ale je normální jíst hmyz. Denně to ostatně dělají dvě miliardy lidí, jak odhadla Organizace spojených národů,“ říká Markus Hellström, generální ředitel pekárny Fazer Bakery Finland, která chléb produkuje.

Hmyzí rozcestník

Podle ředitele se cvrčci melou do mouky a tvoří tak až tři procenta objemu chleba. Finové, kteří jsou podle něj známí tím, že rádi zkoušejí nové věci, si pochvalují u nového chleba čerstvost a pěkný vzhled.

Na přípravě nového chleba se podílel také Juhani Sibakov, vedoucí inovačního oddělení. „Vymysleli jsme chutné těsto, které po upečení pěkně křupe. A výsledek je lahodný a výživný,“ tvrdí. Navíc je hmyz dobrým zdrojem bílkovin a obsahuje pro tělo užitečné mastné kyseliny, vápník, železo a vitamin B12.

Pekařství zatím nemá dost cvrččí mouky na to, aby mohla začít prodávat tento speciální chléb v celostátním měřítku. Ale doufá, že trend prodeje výrobků s přidaným hmyzem se bude rozšiřovat. Například ve Švýcarsku už v řetězci supermarketů Coop začali prodávat hamburgery s hmyzem a další podobné výrobky se prodávají v samoobsluhách v Belgii, Británii, Dánsku a Nizozemsku.

Výbor OSN pro výživu a zemědělství propaguje hmyz jako zdroj potravin pro lidi. Tvrdí, že jsou zdravé a mají vysoký obsah bílkovin a minerálů. A že mnoho druhů hmyzu produkuje méně skleníkových plynů než většina hospodářských zvířat, například metan, a vyžaduje méně půdy a peněz na chov.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Najdete na iDNES.cz