VIDEO: Ve Finsku pečou chleba s hmyzem. V každém bochníku je 70 cvrčků

aktualizováno 
Finská pekárna začala péct první chléb na světě, ve kterém najdete rozemleté cvrčky. Říkají mu potravina budoucnosti a reagují tak na trend, že podle vědců může konzumace hmyzu zachránit planetu před nedostatkem potravin.

Šéf pekárny tvrdí, že je to chleba s největším množstvím bílkovin na světě. Pečou ho z pšeničné mouky, semínek a cvrčků, kterých dávkují sedmdesát do každého bochníku. 

„Uvědomujeme si, že hmyz je potravina budoucnosti. Souvisí to s potřebou humánnějších chovů dobytka na maso a potřebou nakrmit lidi na planetě. Ale je normální jíst hmyz. Denně to ostatně dělají dvě miliardy lidí, jak odhadla Organizace spojených národů,“ říká Markus Hellström, generální ředitel pekárny Fazer Bakery Finland, která chléb produkuje.

Hmyzí rozcestník

Podle ředitele se cvrčci melou do mouky a tvoří tak až tři procenta objemu chleba. Finové, kteří jsou podle něj známí tím, že rádi zkoušejí nové věci, si pochvalují u nového chleba čerstvost a pěkný vzhled.

Na přípravě nového chleba se podílel také Juhani Sibakov, vedoucí inovačního oddělení. „Vymysleli jsme chutné těsto, které po upečení pěkně křupe. A výsledek je lahodný a výživný,“ tvrdí. Navíc je hmyz dobrým zdrojem bílkovin a obsahuje pro tělo užitečné mastné kyseliny, vápník, železo a vitamin B12.

Pekařství zatím nemá dost cvrččí mouky na to, aby mohla začít prodávat tento speciální chléb v celostátním měřítku. Ale doufá, že trend prodeje výrobků s přidaným hmyzem se bude rozšiřovat. Například ve Švýcarsku už v řetězci supermarketů Coop začali prodávat hamburgery s hmyzem a další podobné výrobky se prodávají v samoobsluhách v Belgii, Británii, Dánsku a Nizozemsku.

Výbor OSN pro výživu a zemědělství propaguje hmyz jako zdroj potravin pro lidi. Tvrdí, že jsou zdravé a mají vysoký obsah bílkovin a minerálů. A že mnoho druhů hmyzu produkuje méně skleníkových plynů než většina hospodářských zvířat, například metan, a vyžaduje méně půdy a peněz na chov.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Najdete na iDNES.cz