Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Podívejte se, jak pracuje s těstem na chleba Juliana Maškrtnica

aktualizováno 
Zakladatelka Pečem pecen stála u českého hnutí za dobrý kváskový chleba. Není u nás povolanější osoby, která by mezi amatérskými pekaři měla tak vysoké renomé a měla pečení tak v malíku.

Dnes se studentka Juliana, která se na svém blogu nazývá Maškrtnica, potýká s kočírováním facebookové skupiny Pečempecen a pečením v praxi. Peče totiž řemeslné pečivo v řeznické hospodě s pekařstvím Maso a kobliha a ve volných chvilkách odskakuje dokrmit svůj web Maskrtnica.cz, z nějž by se zřejmě neměl opomenout návod pro všechny, kteří s pečením chtějí začít.

Fotogalerie

„Na Facebooku si naštěstí už hodně lidí navzájem umí pomoci navzájem. Jakmile se někdo obrátí o radu, během minutky nebo dvou se určitě najde někdo zkušenější, kdo poradí.

Stejně však doporučuje svým následovníkům, aby nezanedbávali několik bodů z celého dlouhého procesu. Juliana radí kynout těsto v plastové přepravce vymazané troškou oleje. Během kynutí několikrát těsto „přeložit“, zhruba tak po 45 minutách. To je důležité zvláště pro lidi, kteří nemají možnost opravdu kvalitně těsto promíchat.

Až přemístíte těsto do ošatky, musí téměř dvojnásobně zvětšit objem. „Doporučuji nepřikrývat ošatku utěrkou, ale vyrobit z plastového sáčku jakýsi stan. Těsto nebude vysychat a nepopraská ještě dříve, než se dostane do trouby,“ popisuje pekařka.

Bez éček nejen v kuchyni...

Knihu Děláme si to doma sami najdete za 198 Kč na Knihy.iDNES.cz

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Ne každý je ochotný proměnit troubu na jednoúčelovou chlebovou pec, vyskládat ji cihlami nebo pečicím kamenem. Podle Maškrtnice postačí i silná litinová deska. Třeba obrácený nízký litinový pekáč, který necháte v troubě rozpálit. Zvláště začátečníci totiž dělají tu chybu, že chleby vyklopí na studený plech a pak teprve vloží do vyhřáté trouby.

Vystřihněte si třeba z krabice na pizzu podložku. Na ní položte pečicí papír a vyklopte cheba z ošatky. Pak lehce i s papírem sešoupnete chleba na rozpálenou litinu. Teplotním šokem chleba vyběhne a budete překvapeni: i z poměrně tekutého testa může vzniknout poměrně vysoký bochník.

Podle Maškrtnice také není třeba se bát časové náročnosti výroby kváskového chleba. „Můžete ho nechat přes den kynout v lednici, což samozřejmě trvá delší dobu než v teple, ale pak máte na přípravu celý večer po příchodu z práce. A nemusíte těsto nijak temperovat. Když už je dostatečně vykynuté, může jít přímo do trouby,“ ujišťuje.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.