Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Podívejte se, jak pracuje s těstem na chleba Juliana Maškrtnica

aktualizováno 
Zakladatelka Pečem pecen stála u českého hnutí za dobrý kváskový chleba. Není u nás povolanější osoby, která by mezi amatérskými pekaři měla tak vysoké renomé a měla pečení tak v malíku.

Dnes se studentka Juliana, která se na svém blogu nazývá Maškrtnica, potýká s kočírováním facebookové skupiny Pečempecen a pečením v praxi. Peče totiž řemeslné pečivo v řeznické hospodě s pekařstvím Maso a kobliha a ve volných chvilkách odskakuje dokrmit svůj web Maskrtnica.cz, z nějž by se zřejmě neměl opomenout návod pro všechny, kteří s pečením chtějí začít.

Fotogalerie

„Na Facebooku si naštěstí už hodně lidí navzájem umí pomoci navzájem. Jakmile se někdo obrátí o radu, během minutky nebo dvou se určitě najde někdo zkušenější, kdo poradí.

Stejně však doporučuje svým následovníkům, aby nezanedbávali několik bodů z celého dlouhého procesu. Juliana radí kynout těsto v plastové přepravce vymazané troškou oleje. Během kynutí několikrát těsto „přeložit“, zhruba tak po 45 minutách. To je důležité zvláště pro lidi, kteří nemají možnost opravdu kvalitně těsto promíchat.

Až přemístíte těsto do ošatky, musí téměř dvojnásobně zvětšit objem. „Doporučuji nepřikrývat ošatku utěrkou, ale vyrobit z plastového sáčku jakýsi stan. Těsto nebude vysychat a nepopraská ještě dříve, než se dostane do trouby,“ popisuje pekařka.

Bez éček nejen v kuchyni...

Knihu Děláme si to doma sami najdete za 198 Kč na Knihy.iDNES.cz

Doma se dá vyrobit téměř všechno. Od luxusní pěstící kosmetiky přes léčivé...

Ne každý je ochotný proměnit troubu na jednoúčelovou chlebovou pec, vyskládat ji cihlami nebo pečicím kamenem. Podle Maškrtnice postačí i silná litinová deska. Třeba obrácený nízký litinový pekáč, který necháte v troubě rozpálit. Zvláště začátečníci totiž dělají tu chybu, že chleby vyklopí na studený plech a pak teprve vloží do vyhřáté trouby.

Vystřihněte si třeba z krabice na pizzu podložku. Na ní položte pečicí papír a vyklopte cheba z ošatky. Pak lehce i s papírem sešoupnete chleba na rozpálenou litinu. Teplotním šokem chleba vyběhne a budete překvapeni: i z poměrně tekutého testa může vzniknout poměrně vysoký bochník.

Podle Maškrtnice také není třeba se bát časové náročnosti výroby kváskového chleba. „Můžete ho nechat přes den kynout v lednici, což samozřejmě trvá delší dobu než v teple, ale pak máte na přípravu celý večer po příchodu z práce. A nemusíte těsto nijak temperovat. Když už je dostatečně vykynuté, může jít přímo do trouby,“ ujišťuje.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz