Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Do výplaty daleko, chlebovec ze ztvrdlého chleba přijde k chuti

aktualizováno 
Chlebovec je poměrně rychlý, překvapivě šťavnatý a sladký nákyp, který je možné podávat i jako druhý teplý chod k obědu.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku. | foto: Jiří Savinec

Ze starších rohlíků či žemlí se v nejedné domácí kuchyni s oblibou připravuje žemlovka, kterou můžete odlehčit šlehanými bílky a vylepšit třeba žloutkem, ovocem a ořechy (viz recept v předchozím článku). Ztvrdlý chleba, který by se jinak hodil maximálně na topinky, ale využijete také. Pokud jste na saláty, můžete ho podle Itala přidat do zeleninového salátu.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci žadonili o přídavek

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci prosili o přídavek.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku.

Šťavnatý chlebovec se sušenými brusinkami.

A nebo z něj připravit sladký nákyp zvaný chlebovec, pro který je chleba hlavní a zcela nepostradatelnou součástí.

Recept na chlebovec s jablky a brusinkami

Připravte si 300 g tvrdšího chleba, 6 až 7 středně velkých jablek, 150 g pískového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 3 lžíce sušených brusinek namočených v rumu (použít můžete i rozinky, švestky či jiné sušené ovoce), 4 lžíce ovocného sirupu, 150 g rostlinného tuku, 3 vejce, 150 ml 33% smetany, tuk na vytření plechu nebo pečicí fólii. 

Ingredience, které můžete použít do chlebovce.

Ingredience, které můžete použít do chlebovce: starý chleba, jablka, smetana...

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku (například Herou).

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku, nebo ho vyložte pečicí fólií a pečte bez tuku.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Pekáček důkladně vytřete tukem, nebo ho vyložte pečicí fólií, jak jsme to udělali v předchozím článku Štrúdl pro chlapy nikdy neochutnáte studený. Starší chleba nastrouhejte nahrubo, stejně jako oloupaná a jádřinců zbavená jablka. Obojí důkladně promíchejte s cukrem, mletou skořicí, ořechy, brusinkami a sirupem.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na dno tukem vytřeného plechu.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na plech.

Ve větším hrnku nebo rendlíku smíchejte zcela rozehřátý tuk se smetanou a důkladně ve směsi rozšlehejte celá vejce.

V rendlíku smíchejte rozehřátý tuk se smetanou, přidejte celá vejce a důkladně rozšlehejte.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Směs rozložte na tukem vymazaný nebo pečicí fólií vyložený plech s vyšším okrajem. Zvlášť si ve větším hrnku či misce vyšlehejte smetanu s vejci, přidejte rozehřátý tuk a zálivkou rovnoměrně přelijte směs na plechu. Vše hned vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180 oC zhruba tři čtvrtě hodiny – na povrchu se musí vytvořit chutná, ale ne příliš tuhá kůrka. Upečený chlebovec pocukrujte, nakrájejte na dílky a podávejte s jogurtem a čerstvým či kompotovaným ovocem.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty českých a moravských hospodyněk najdete každý měsíc v časopisu Knihovnička Recepty. 

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

Křehký koláč s ovocem
Křehký koláč s ovocem

Lahůdka, která vás zasytí a dodá energii.

Najdete na iDNES.cz