Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Do výplaty daleko, chlebovec ze ztvrdlého chleba přijde k chuti

aktualizováno 
Chlebovec je poměrně rychlý, překvapivě šťavnatý a sladký nákyp, který je možné podávat i jako druhý teplý chod k obědu.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku. | foto: Jiří Savinec

Ze starších rohlíků či žemlí se v nejedné domácí kuchyni s oblibou připravuje žemlovka, kterou můžete odlehčit šlehanými bílky a vylepšit třeba žloutkem, ovocem a ořechy (viz recept v předchozím článku). Ztvrdlý chleba, který by se jinak hodil maximálně na topinky, ale využijete také. Pokud jste na saláty, můžete ho podle Itala přidat do zeleninového salátu.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci žadonili o přídavek

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci prosili o přídavek.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku.

Šťavnatý chlebovec se sušenými brusinkami.

A nebo z něj připravit sladký nákyp zvaný chlebovec, pro který je chleba hlavní a zcela nepostradatelnou součástí.

Recept na chlebovec s jablky a brusinkami

Připravte si 300 g tvrdšího chleba, 6 až 7 středně velkých jablek, 150 g pískového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 3 lžíce sušených brusinek namočených v rumu (použít můžete i rozinky, švestky či jiné sušené ovoce), 4 lžíce ovocného sirupu, 150 g rostlinného tuku, 3 vejce, 150 ml 33% smetany, tuk na vytření plechu nebo pečicí fólii. 

Ingredience, které můžete použít do chlebovce.

Ingredience, které můžete použít do chlebovce: starý chleba, jablka, smetana...

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku (například Herou).

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku, nebo ho vyložte pečicí fólií a pečte bez tuku.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Pekáček důkladně vytřete tukem, nebo ho vyložte pečicí fólií, jak jsme to udělali v předchozím článku Štrúdl pro chlapy nikdy neochutnáte studený. Starší chleba nastrouhejte nahrubo, stejně jako oloupaná a jádřinců zbavená jablka. Obojí důkladně promíchejte s cukrem, mletou skořicí, ořechy, brusinkami a sirupem.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na dno tukem vytřeného plechu.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na plech.

Ve větším hrnku nebo rendlíku smíchejte zcela rozehřátý tuk se smetanou a důkladně ve směsi rozšlehejte celá vejce.

V rendlíku smíchejte rozehřátý tuk se smetanou, přidejte celá vejce a důkladně rozšlehejte.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Směs rozložte na tukem vymazaný nebo pečicí fólií vyložený plech s vyšším okrajem. Zvlášť si ve větším hrnku či misce vyšlehejte smetanu s vejci, přidejte rozehřátý tuk a zálivkou rovnoměrně přelijte směs na plechu. Vše hned vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180 oC zhruba tři čtvrtě hodiny – na povrchu se musí vytvořit chutná, ale ne příliš tuhá kůrka. Upečený chlebovec pocukrujte, nakrájejte na dílky a podávejte s jogurtem a čerstvým či kompotovaným ovocem.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty českých a moravských hospodyněk najdete každý měsíc v časopisu Knihovnička Recepty. 

Autoři:



Nejčtenější

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve sbírce receptů sešly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz