Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Do výplaty daleko, chlebovec ze ztvrdlého chleba přijde k chuti

aktualizováno 
Chlebovec je poměrně rychlý, překvapivě šťavnatý a sladký nákyp, který je možné podávat i jako druhý teplý chod k obědu.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku. | foto: Jiří Savinec

Ze starších rohlíků či žemlí se v nejedné domácí kuchyni s oblibou připravuje žemlovka, kterou můžete odlehčit šlehanými bílky a vylepšit třeba žloutkem, ovocem a ořechy (viz recept v předchozím článku). Ztvrdlý chleba, který by se jinak hodil maximálně na topinky, ale využijete také. Pokud jste na saláty, můžete ho podle Itala přidat do zeleninového salátu.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

Panzanella, letní salát se zbytky tvrdého pečiva.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci žadonili o přídavek

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci prosili o přídavek.

Upečený chlebovec by neměl mít příliš tuhou kůrku.

Šťavnatý chlebovec se sušenými brusinkami.

A nebo z něj připravit sladký nákyp zvaný chlebovec, pro který je chleba hlavní a zcela nepostradatelnou součástí.

Recept na chlebovec s jablky a brusinkami

Připravte si 300 g tvrdšího chleba, 6 až 7 středně velkých jablek, 150 g pískového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 3 lžíce sušených brusinek namočených v rumu (použít můžete i rozinky, švestky či jiné sušené ovoce), 4 lžíce ovocného sirupu, 150 g rostlinného tuku, 3 vejce, 150 ml 33% smetany, tuk na vytření plechu nebo pečicí fólii. 

Ingredience, které můžete použít do chlebovce.

Ingredience, které můžete použít do chlebovce: starý chleba, jablka, smetana...

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku (například Herou).

Pekáček důkladně vytřete kostkou tuku, nebo ho vyložte pečicí fólií a pečte bez tuku.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Chlebovou drť smíchejte se strouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy a brusinkami.

Pekáček důkladně vytřete tukem, nebo ho vyložte pečicí fólií, jak jsme to udělali v předchozím článku Štrúdl pro chlapy nikdy neochutnáte studený. Starší chleba nastrouhejte nahrubo, stejně jako oloupaná a jádřinců zbavená jablka. Obojí důkladně promíchejte s cukrem, mletou skořicí, ořechy, brusinkami a sirupem.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na dno tukem vytřeného plechu.

Suchou směs navlhčete ovocným sirupem a rozložte ji rovnoměrně na plech.

Ve větším hrnku nebo rendlíku smíchejte zcela rozehřátý tuk se smetanou a důkladně ve směsi rozšlehejte celá vejce.

V rendlíku smíchejte rozehřátý tuk se smetanou, přidejte celá vejce a důkladně rozšlehejte.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Smetanovou zálivkou směs na plechu rovnoměrně zalijte, vše vložte do vyhřáté trouby.

Směs rozložte na tukem vymazaný nebo pečicí fólií vyložený plech s vyšším okrajem. Zvlášť si ve větším hrnku či misce vyšlehejte smetanu s vejci, přidejte rozehřátý tuk a zálivkou rovnoměrně přelijte směs na plechu. Vše hned vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180 oC zhruba tři čtvrtě hodiny – na povrchu se musí vytvořit chutná, ale ne příliš tuhá kůrka. Upečený chlebovec pocukrujte, nakrájejte na dílky a podávejte s jogurtem a čerstvým či kompotovaným ovocem.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty českých a moravských hospodyněk najdete každý měsíc v časopisu Knihovnička Recepty. 

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: V Mexiku vyrobili největší sendvič na světě, překonali vlastní rekord

V Mexico City se pokusí překonat světový rekord o výrobu o největší sandwich...

V Mexico City se ve středu snažili překonat světový rekord ve výrobě dosud největšího sendviče, který měřil 70 metrů....

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Vhodná alternativa mateřského mléka existuje!
Vhodná alternativa mateřského mléka existuje!

To, že je kojení přínosné pro dítě i pro matku, a to jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska, je všeobecně známé. Kojení dětí je proto doporučováno až do šesti měsíců jejich věku. Bohužel však méně něž 17 % žen ve Velké Británii dokáže po celou tuto dobu pouze kojit, aniž by muselo dítě přikrmovat. A právě v těchto situacích je nutné najít adekvátní alternativu.

Najdete na iDNES.cz