Diskuze
Žena si připravuje každou neděli snídani ze stodvacetiletého kvásku
Děkujeme za pochopení.
J60ú77l75i50u74s 14M92i12k31u52l68a
120 ročný kvások... Takže keď 20 rokov používam ten istý sud na dažďovú vodu, mám v ňom 20 rokov starú dažďovú vodu?
M56i57r44o69s71l24a28v 43Č67e52c22h
Ano. Urcite minimalne percento tej vody bude mat naozaj 20 rokov.
V45l61a65d94i59m66í46r 98S78o97j10k35a
Doplnění: kvas není zrající víno, aby se zlepšoval zráním. Kvas také není kočka, aby zcepeněl ze stavu 1 do stavu 0. Kvas není zdravější než droždí, protože drožďové kvasinky vlastně obsahuje. Kvasový chleba není probiotikum (při použití chlebové mouky je maximálně tak prebiotikem), protože je pečením sterilizován. Kvas je technologicky nespolehlivý, proto ho velké pekárny nepoužívají ke kypření. Kvas je náročný na čas, proto ho velké pekárny nepoužívají, prodražoval by výrobek. Kvas je super.
M37i32l35a97n 77Č81e59r78n88ý
Doplnění: kvas není kvásek. To, co jste použil, je výraz buď pro hostinu spojenou s hojným popíjením alkoholických nápojů (též hodokvas) anebo pro staroslovanský nápoj, jakousi obdobu piva, vyráběný z obilí.
P18a39v64e18l 19K18u65d49r64y84s
O tom, že je drožďový chleba (pečivo obecně) méně nadýchaný, by se dalo s úspěchem pochybovat. Právě že droždové pečivo kyne jako divoké a minimálně první den po upečení, je krásně nadýchané. Pak to s ním ovšem jde prudce z kopce a v nejakém momentě klidně zplesniví. Kváskové není tak nadýchané, ale vydrží mnohem déle jedlé a určitě je líp stravitelné a taky mnohem víc zasytí. Kváskuju už několik let a vidím zásadní rozdíl v kvalitě a chuti. Stáří kvásku ovšem neřesmím ani omylem. A naopak, čas od času vyrobím kvásek nový. Netíhnu k udržování nějakého zkvašeného těsta celé roky ;)
V57l50a65d57i19m59í19r 58S65o71j71k88a
Kvas obsahuje úplně stejnou Saccharomyces cerevisiae jako droždí. Rychlost kynutí může být naprosto totožná a droždí nelze obviňovat z nekvalit. Rozdíl je (v případě kvasu) v technologickém postupu, kdy se dává těstu více času na zrání a enzymatické změny, pekař tedy těstu naslouchá, nespěchá s ním a nic dalšího do něj nesype. To stojí čas a takový pecen pak může stát klidně 80-100 Kč.
To, co dělá z průmyslových chlebů nechutnou a plesnivějící hmotu, je technologický postup s využitím (vcelku přírodních) aditiv, které mají za úkol výrobní proces zrychlit, učinit spolehlivějším a udělat takový výrobek, jaký zákazník chce: na omak měkký pecen za cenu do 30 Kč.
O90d21s42t54r44a53n35ě19n92ý 81U25ž57i65v93a58t36e90l
V23l58a45d49i16m73í83r 41S29o72j10k68a
Stáří kvasu je úplně irelevantní: všechno, co tam narostlo, je staré maximálně pár dnů a mikrobiální složení je poplatné tomu, v jakém prostředí je kvas veden je a z jakých lokálních zdrojů pochází mouka.
Mikrobiota kvasu (poměr kvasinek, laktobacilů ap.) se ustálí od založení za pár měsíců a pak už není rozdíl mezi pět let vedeným a pět set let vedeným. Se změnou prostředí či krmiva přichází i změna mikroflóry, takže to nejsou původní kmeny, co dělají kvas kvasem, ale právě krmivo a prostředí.
Senzace se nekoná, ale aspoň vím, kam poslat námět na reportáž o mém Karlovi, až mu bude třeba padesát.
D40a96v72i46d 49H73u96r76k62a
Mne zaujala mnohem vice poznamka, ze dnes pekari pouzivaji misto kvasku drozdi, a proto je chleba mene stravitelnejsi a mene nadychanejsi.
J82a66k51u23b 36R49o84u46s
Okurková sezona bude letos mimořádně vydařená, když už na začátku června novináři píšou o kanaďance, která si každou neděli dělá wafle k snídani.
P57a22v24e80l 34J50e62ř83á51b21e25k
Pokud si neuvědomíte fakt, že o tento kvásek se rodina stará několik generací, tak si mumlejte třeba i o paprikové sezóně.
Kdyby to bylo 120 let staré auto, tak by bylo o něčem jiném. Že?
J30a61k59u37b 91R62o15u73s
To nic není, já si každý den solím oběd solí, která je stará 250 milionů let.
O78n98d58ř33e37j 57Z98d85e73r55a59d19i10č88k59a
.... a v červenci má expiraci.
Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich
Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...
Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti
Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru
Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek
Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...
Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny
Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev
Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...
Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly
Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...
Referent/ka odboru výstavby a územního rozhodování
Městská část Praha 18
Praha
nabízený plat:
30 000 - 40 000 Kč