Diskuze
Žena si připravuje každou neděli snídani ze stodvacetiletého kvásku
Děkujeme za pochopení.
J60ú77l75i50u74s 14M92i12k31u52l68a
120 ročný kvások... Takže keď 20 rokov používam ten istý sud na dažďovú vodu, mám v ňom 20 rokov starú dažďovú vodu?
M56i57r44o69s71l24a28v 43Č67e52c22h
Ano. Urcite minimalne percento tej vody bude mat naozaj 20 rokov.
V45l61a65d94i59m66í46r 98S78o97j10k35a
Doplnění: kvas není zrající víno, aby se zlepšoval zráním. Kvas také není kočka, aby zcepeněl ze stavu 1 do stavu 0. Kvas není zdravější než droždí, protože drožďové kvasinky vlastně obsahuje. Kvasový chleba není probiotikum (při použití chlebové mouky je maximálně tak prebiotikem), protože je pečením sterilizován. Kvas je technologicky nespolehlivý, proto ho velké pekárny nepoužívají ke kypření. Kvas je náročný na čas, proto ho velké pekárny nepoužívají, prodražoval by výrobek. Kvas je super.
M37i32l35a97n 77Č81e59r78n88ý
Doplnění: kvas není kvásek. To, co jste použil, je výraz buď pro hostinu spojenou s hojným popíjením alkoholických nápojů (též hodokvas) anebo pro staroslovanský nápoj, jakousi obdobu piva, vyráběný z obilí.
P18a39v64e18l 19K18u65d49r64y84s
O tom, že je drožďový chleba (pečivo obecně) méně nadýchaný, by se dalo s úspěchem pochybovat. Právě že droždové pečivo kyne jako divoké a minimálně první den po upečení, je krásně nadýchané. Pak to s ním ovšem jde prudce z kopce a v nejakém momentě klidně zplesniví. Kváskové není tak nadýchané, ale vydrží mnohem déle jedlé a určitě je líp stravitelné a taky mnohem víc zasytí. Kváskuju už několik let a vidím zásadní rozdíl v kvalitě a chuti. Stáří kvásku ovšem neřesmím ani omylem. A naopak, čas od času vyrobím kvásek nový. Netíhnu k udržování nějakého zkvašeného těsta celé roky ;)
V57l50a65d57i19m59í19r 58S65o71j71k88a
Kvas obsahuje úplně stejnou Saccharomyces cerevisiae jako droždí. Rychlost kynutí může být naprosto totožná a droždí nelze obviňovat z nekvalit. Rozdíl je (v případě kvasu) v technologickém postupu, kdy se dává těstu více času na zrání a enzymatické změny, pekař tedy těstu naslouchá, nespěchá s ním a nic dalšího do něj nesype. To stojí čas a takový pecen pak může stát klidně 80-100 Kč.
To, co dělá z průmyslových chlebů nechutnou a plesnivějící hmotu, je technologický postup s využitím (vcelku přírodních) aditiv, které mají za úkol výrobní proces zrychlit, učinit spolehlivějším a udělat takový výrobek, jaký zákazník chce: na omak měkký pecen za cenu do 30 Kč.
O90d21s42t54r44a53n35ě19n92ý 81U25ž57i65v93a58t36e90l
V23l58a45d49i16m73í83r 41S29o72j10k68a
Stáří kvasu je úplně irelevantní: všechno, co tam narostlo, je staré maximálně pár dnů a mikrobiální složení je poplatné tomu, v jakém prostředí je kvas veden je a z jakých lokálních zdrojů pochází mouka.
Mikrobiota kvasu (poměr kvasinek, laktobacilů ap.) se ustálí od založení za pár měsíců a pak už není rozdíl mezi pět let vedeným a pět set let vedeným. Se změnou prostředí či krmiva přichází i změna mikroflóry, takže to nejsou původní kmeny, co dělají kvas kvasem, ale právě krmivo a prostředí.
Senzace se nekoná, ale aspoň vím, kam poslat námět na reportáž o mém Karlovi, až mu bude třeba padesát.
D40a96v72i46d 49H73u96r76k62a
Mne zaujala mnohem vice poznamka, ze dnes pekari pouzivaji misto kvasku drozdi, a proto je chleba mene stravitelnejsi a mene nadychanejsi.
J82a66k51u23b 36R49o84u46s
Okurková sezona bude letos mimořádně vydařená, když už na začátku června novináři píšou o kanaďance, která si každou neděli dělá wafle k snídani.
P57a22v24e80l 34J50e62ř83á51b21e25k
Pokud si neuvědomíte fakt, že o tento kvásek se rodina stará několik generací, tak si mumlejte třeba i o paprikové sezóně.
Kdyby to bylo 120 let staré auto, tak by bylo o něčem jiném. Že?
J30a61k59u37b 91R62o15u73s
To nic není, já si každý den solím oběd solí, která je stará 250 milionů let.
O78n98d58ř33e37j 57Z98d85e73r55a59d19i10č88k59a
.... a v červenci má expiraci.
Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek
V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...
Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu
Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc
Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....
Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů
Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog
Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti
Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...
Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů
Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
Prodej rodinného domu 1 860 m2, pozemek 1 860 m2 Prostřední Bečva
Prostřední Bečva, okres Vsetín
3 700 000 Kč