Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Žena si připravuje každou neděli snídani ze stodvacetiletého kvásku

Ione Christensenová z města Whitehorse v Kanadě si už šedesát let každý sobotní večer připravuje těsto na vafle na nedělní snídani. Odměří dva hrnky mouky a dva hrnky teplé vody a přidá kvásek, ovšem ne jen tak ledajaký. Ten její je starší než ona sama. Zatímco Ione je 84 let, kvásku už nějakých 120.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

120 ročný kvások... Takže keď 20 rokov používam ten istý sud na dažďovú vodu, mám v ňom 20 rokov starú dažďovú vodu?

2 0
možnosti

Ano. Urcite minimalne percento tej vody bude mat naozaj 20 rokov.

0 0
možnosti
Foto

Doplnění: kvas není zrající víno, aby se zlepšoval zráním. Kvas také není kočka, aby zcepeněl ze stavu 1 do stavu 0. Kvas není zdravější než droždí, protože drožďové kvasinky vlastně obsahuje. Kvasový chleba není probiotikum (při použití chlebové mouky je maximálně tak prebiotikem), protože je pečením sterilizován. Kvas je technologicky nespolehlivý, proto ho velké pekárny nepoužívají ke kypření. Kvas je náročný na čas, proto ho velké pekárny nepoužívají, prodražoval by výrobek. Kvas je super.

4 2
možnosti
Foto

Doplnění: kvas není kvásek. To, co jste použil, je výraz buď pro hostinu spojenou s hojným popíjením alkoholických nápojů (též hodokvas) anebo pro staroslovanský nápoj, jakousi obdobu piva, vyráběný z obilí.

0 1
možnosti
PK

O tom, že je drožďový chleba (pečivo obecně) méně nadýchaný, by se dalo s úspěchem pochybovat. Právě že droždové pečivo kyne jako divoké a minimálně první den po upečení, je krásně nadýchané. Pak to s ním ovšem jde prudce z kopce a v nejakém momentě klidně zplesniví. Kváskové není tak nadýchané, ale vydrží mnohem déle jedlé a určitě je líp stravitelné a taky mnohem víc zasytí. Kváskuju už několik let a vidím zásadní rozdíl v kvalitě a chuti. Stáří kvásku ovšem neřesmím ani omylem. A naopak, čas od času vyrobím kvásek nový. Netíhnu k udržování nějakého zkvašeného těsta celé roky ;)

3 1
možnosti
Foto

Kvas obsahuje úplně stejnou Saccharomyces cerevisiae jako droždí. Rychlost kynutí může být naprosto totožná a droždí nelze obviňovat z nekvalit. Rozdíl je (v případě kvasu) v technologickém postupu, kdy se dává těstu více času na zrání a enzymatické změny, pekař tedy těstu naslouchá, nespěchá s ním a nic dalšího do něj nesype. To stojí čas a takový pecen pak může stát klidně 80-100 Kč.

To, co dělá z průmyslových chlebů nechutnou a plesnivějící hmotu, je technologický postup s využitím (vcelku přírodních) aditiv, které mají za úkol výrobní proces zrychlit, učinit spolehlivějším a udělat takový výrobek, jaký zákazník chce: na omak měkký pecen za cenu do 30 Kč.

3 0
možnosti
OU
Foto

Stáří kvasu je úplně irelevantní: všechno, co tam narostlo, je staré maximálně pár dnů a mikrobiální složení je poplatné tomu, v jakém prostředí je kvas veden je a z jakých lokálních zdrojů pochází mouka.

Mikrobiota kvasu (poměr kvasinek, laktobacilů ap.) se ustálí od založení za pár měsíců a pak už není rozdíl mezi pět let vedeným a pět set let vedeným. Se změnou prostředí či krmiva přichází i změna mikroflóry, takže to nejsou původní kmeny, co dělají kvas kvasem, ale právě krmivo a prostředí.

Senzace se nekoná, ale aspoň vím, kam poslat námět na reportáž o mém Karlovi, až mu bude třeba padesát.

18 1
možnosti
DH

Mne zaujala mnohem vice poznamka, ze dnes pekari pouzivaji misto kvasku drozdi, a proto je chleba mene stravitelnejsi a mene nadychanejsi.

4 0
možnosti
JR

J75a36k74u34b 17R90o25u11s

27. 7. 2018 9:03

Šetří se všude a za každou cenu :(

0 0
možnosti
JR

J82a66k51u23b 36R49o84u46s

3. 6. 2018 0:50

Okurková sezona bude letos mimořádně vydařená, když už na začátku června novináři píšou o kanaďance, která si každou neděli dělá wafle k snídani.

19 3
možnosti
PJ

Pokud si neuvědomíte fakt, že o tento kvásek se rodina stará několik generací, tak si mumlejte třeba i o paprikové sezóně.

Kdyby to bylo 120 let staré auto, tak by bylo o něčem jiném. Že?

10 2
možnosti
JR

J30a61k59u37b 91R62o15u73s

3. 6. 2018 0:49

To nic není, já si každý den solím oběd solí, která je stará 250 milionů let.

39 1
možnosti
OZ

.... a v červenci má expiraci.

8 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...