Chorošovec sírový (Laetiporus sulphureus)

  11:24aktualizováno  11:24

Chorošovec sírový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHouby se sbírají mladé. Jejich stáří si ověříte tak, že dvěma prsty proti sobě zkoušíte tuhost. Když vám prsty bez velkého odporu projedou kloboukem houby, je to ta správná doba.

Je známo, že jídla z hub by se neměla zalévat alkoholem, u chorošovce sírového to platí dvojnásob. Proto se po konzumaci jakéhokoli pokrmu ze sírovce vyvarujte byť i jediné sklenice piva. Zažívání by mohlo utrpět příslušnou reakci a následující hodiny strávené na toaletě jistě nejsou ničím příjemným.

Plodnice může dosahovat 15 - 50 cm šíře, často má vějířovitý nebo polokruhovitý tvar se zaobleným okrajem. Barva je okázalá, citrónově žlutá až žlutooranžová, ve stáří tmavší. Mladé plodnice mají téměř sametový vzhled a živě žluté rourky. Dužnina mladých plodnic je měkce šťavnatá a vylučuje žlutou tekutinu. Voní pronikavě, slabě nakysle.

Kde a kdy roste

Chorošovec sírový roste na listnatých dřevinách, zejména na dubech a jedlých kaštanech, můžeme jej nalézt i na vrbách, třešních, višních, slívách, tisech a podobně. Roste hojně od jara do podzimu (duben až říjen) nejen v lesích, ale také v zahradách, stromořadích a parcích. Svým zbarvením a konzistencí dužniny se stává nezaměnitelným s jinou houbou.

Tato houba sušením tuhne, proto je lépe ji používat za čerstva a hotové jídlo pak zmrazit. Před úpravou plodnice důkladně očistěte (můžete je omýt studenou vodou) a 2 - 3 minuty povařte ve slané vodě, abyste je zbavili mírně nahořklé chuti. Příchuť dužniny připomíná kuřecí maso, takže je tento druh velmi ceněn kuchaři.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Najdete na iDNES.cz