Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chorošovec sírový (Laetiporus sulphureus)

  11:24aktualizováno  11:24

Chorošovec sírový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHouby se sbírají mladé. Jejich stáří si ověříte tak, že dvěma prsty proti sobě zkoušíte tuhost. Když vám prsty bez velkého odporu projedou kloboukem houby, je to ta správná doba.

Je známo, že jídla z hub by se neměla zalévat alkoholem, u chorošovce sírového to platí dvojnásob. Proto se po konzumaci jakéhokoli pokrmu ze sírovce vyvarujte byť i jediné sklenice piva. Zažívání by mohlo utrpět příslušnou reakci a následující hodiny strávené na toaletě jistě nejsou ničím příjemným.

Plodnice může dosahovat 15 - 50 cm šíře, často má vějířovitý nebo polokruhovitý tvar se zaobleným okrajem. Barva je okázalá, citrónově žlutá až žlutooranžová, ve stáří tmavší. Mladé plodnice mají téměř sametový vzhled a živě žluté rourky. Dužnina mladých plodnic je měkce šťavnatá a vylučuje žlutou tekutinu. Voní pronikavě, slabě nakysle.

Kde a kdy roste

Chorošovec sírový roste na listnatých dřevinách, zejména na dubech a jedlých kaštanech, můžeme jej nalézt i na vrbách, třešních, višních, slívách, tisech a podobně. Roste hojně od jara do podzimu (duben až říjen) nejen v lesích, ale také v zahradách, stromořadích a parcích. Svým zbarvením a konzistencí dužniny se stává nezaměnitelným s jinou houbou.

Tato houba sušením tuhne, proto je lépe ji používat za čerstva a hotové jídlo pak zmrazit. Před úpravou plodnice důkladně očistěte (můžete je omýt studenou vodou) a 2 - 3 minuty povařte ve slané vodě, abyste je zbavili mírně nahořklé chuti. Příchuť dužniny připomíná kuřecí maso, takže je tento druh velmi ceněn kuchaři.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Najdete na iDNES.cz