Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chorošovec sírový (Laetiporus sulphureus)

  11:24aktualizováno  11:24

Chorošovec sírový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHouby se sbírají mladé. Jejich stáří si ověříte tak, že dvěma prsty proti sobě zkoušíte tuhost. Když vám prsty bez velkého odporu projedou kloboukem houby, je to ta správná doba.

Je známo, že jídla z hub by se neměla zalévat alkoholem, u chorošovce sírového to platí dvojnásob. Proto se po konzumaci jakéhokoli pokrmu ze sírovce vyvarujte byť i jediné sklenice piva. Zažívání by mohlo utrpět příslušnou reakci a následující hodiny strávené na toaletě jistě nejsou ničím příjemným.

Plodnice může dosahovat 15 - 50 cm šíře, často má vějířovitý nebo polokruhovitý tvar se zaobleným okrajem. Barva je okázalá, citrónově žlutá až žlutooranžová, ve stáří tmavší. Mladé plodnice mají téměř sametový vzhled a živě žluté rourky. Dužnina mladých plodnic je měkce šťavnatá a vylučuje žlutou tekutinu. Voní pronikavě, slabě nakysle.

Kde a kdy roste

Chorošovec sírový roste na listnatých dřevinách, zejména na dubech a jedlých kaštanech, můžeme jej nalézt i na vrbách, třešních, višních, slívách, tisech a podobně. Roste hojně od jara do podzimu (duben až říjen) nejen v lesích, ale také v zahradách, stromořadích a parcích. Svým zbarvením a konzistencí dužniny se stává nezaměnitelným s jinou houbou.

Tato houba sušením tuhne, proto je lépe ji používat za čerstva a hotové jídlo pak zmrazit. Před úpravou plodnice důkladně očistěte (můžete je omýt studenou vodou) a 2 - 3 minuty povařte ve slané vodě, abyste je zbavili mírně nahořklé chuti. Příchuť dužniny připomíná kuřecí maso, takže je tento druh velmi ceněn kuchaři.

Autoři:

Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.



Najdete na iDNES.cz