Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chorošovec sírový (Laetiporus sulphureus)

  11:24aktualizováno  11:24

Chorošovec sírový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewHouby se sbírají mladé. Jejich stáří si ověříte tak, že dvěma prsty proti sobě zkoušíte tuhost. Když vám prsty bez velkého odporu projedou kloboukem houby, je to ta správná doba.

Je známo, že jídla z hub by se neměla zalévat alkoholem, u chorošovce sírového to platí dvojnásob. Proto se po konzumaci jakéhokoli pokrmu ze sírovce vyvarujte byť i jediné sklenice piva. Zažívání by mohlo utrpět příslušnou reakci a následující hodiny strávené na toaletě jistě nejsou ničím příjemným.

Plodnice může dosahovat 15 - 50 cm šíře, často má vějířovitý nebo polokruhovitý tvar se zaobleným okrajem. Barva je okázalá, citrónově žlutá až žlutooranžová, ve stáří tmavší. Mladé plodnice mají téměř sametový vzhled a živě žluté rourky. Dužnina mladých plodnic je měkce šťavnatá a vylučuje žlutou tekutinu. Voní pronikavě, slabě nakysle.

Kde a kdy roste

Chorošovec sírový roste na listnatých dřevinách, zejména na dubech a jedlých kaštanech, můžeme jej nalézt i na vrbách, třešních, višních, slívách, tisech a podobně. Roste hojně od jara do podzimu (duben až říjen) nejen v lesích, ale také v zahradách, stromořadích a parcích. Svým zbarvením a konzistencí dužniny se stává nezaměnitelným s jinou houbou.

Tato houba sušením tuhne, proto je lépe ji používat za čerstva a hotové jídlo pak zmrazit. Před úpravou plodnice důkladně očistěte (můžete je omýt studenou vodou) a 2 - 3 minuty povařte ve slané vodě, abyste je zbavili mírně nahořklé chuti. Příchuť dužniny připomíná kuřecí maso, takže je tento druh velmi ceněn kuchaři.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.