Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chov i konečná úprava hlemýžďů je dřina, jejich dietní maso ale stojí za to

  0:08aktualizováno  0:08
"Naši hlemýždi jsou měkčí a jemnější než ti, které si můžete koupit běžně v supermarketu," vychvaluje své svěřence majitel jedné z největších hlemýždích farem v Belgii, vystudovaný agronom Eric Frolli. Také jsou proti těm z řetězců dvakrát dražší. Jenže vyprodukovat dobré hlemýždě je dřina.

Venkovní "výběh" na hlemýždí farmě | foto: Profimedia.cz

Farmáři nechají hlemýždě nejprve vyrůst ve sklenících či jiných zateplených prostorách. "To trvá zhruba od února do půlky května, pak jdou do venkovních ohrad," říká majitel farmy, která ještě donedávna sídlila v prostorech bývalého nádraží nedaleko Warnantu. Loni ale Frolli vybudoval novou budovu se třemi skleníky a třemi otevřenými výběhy, v nichž šneci zůstávají do srpna až září.

Chuť masa závisí na tom, co spasou

Během růstu se hlemýždi krmí tím, co jim roste ve výběhu, což bývá hlavně zelí. K tomu ale ještě dostávají například speciální mouku s vápníkem, ta je dobrá nejen pro chuť a kvalitu masa, ale i ulity.

Hlemýžď neprve potřebuje vyrůst ve skleníku nebo jiném zatepleném prostoruCo se kvality masa týká, i u hlemýžďů záleží na složení stravy a podmínkách chovu

"Pak přichází fáze, která je možná ještě náročnější než samotný chov," nastiňuje farmář proces, při němž s několika kolegy měkkýše zpracovává a připravuje pro distribuci do obchodů či restaurací.

Z farmy odchází hotové lahůdky

Nejprve je třeba hlemýždě na dobu nejméně čtyř dnů dát stranou tak, aby se ponořili do spánku, který je prý u nich velmi hluboký. Probuzení z této letargie jim pak trvá i několik dní. Díky tomu by pro nebohé šneky neměla být tak bolestná další operace, během níž jsou uvařeni. Viz předchozí článek o vaření korýšů, konkrétně humra.

Následuje odstranění ulit, omývání, další zpracování v zelenině či bujonu, pak jsou vráceni zpět do ulit. "Neprodáváme živé hlemýždě, nikdo by si je nekoupil. Lidi ani pořádně nevědí, jak je správně připravit. Je to hodně pracné," říká farmář. Nicméně existují i výrazně jednodušší postupy, než jaký razí on. "Třeba v Maroku je prostě jen uvaří a servírují rovnou z kotle," podotýká věcně.

Frolli s partnery ročně vyprodukuje zhruba 500 až 600 tisíc hlemýžďů, tedy něco kolem sedmi tun. Zhruba dvakrát tolik hlemýždi během chovu spotřebují potravy. Malí šnečci se prodávají tak kolem jednoho eura (24,80 Kč) za sto kusů. U těch běžných pak kilo stojí kolem čtyř eur (99 korun).

"Naši jsou tak dvakrát dražší než ty ze supermarketů, ale tam je také nenajdete," poznamenává farmář, mezi jehož odběratele patří hlavně specializované obchody a restaurace. Klienty má i ve Finsku a v Nizozemsku, i když naprostá většina je z blízkého regionu.

Je libo exkurzi na hlemýždí farmu?

Čistě chovatelsko-producentská činnost postupně přerostla i v turistickou atrakci lákající na návštěvu. Stejně jako další hlemýždí farmy totiž i Frolliho usedlost v krásné ardenské krajině nabízí exkurze pro skupiny návštěvníků.

Hlemýždí farma je farma jako každá jiná

"Občas nám tu sice nějaká paní řekne, jestli to není kruté, ale to jsou spíš výjimky. Většina lidí má hlemýždě ráda, proto také přijedou. Chtějí vidět, jak se chovají, a na závěr prohlídky v našem obchůdku také nějaké ochutnají, hlavně naši specialitu," uvedl majitel, který chová především hlemýždě, jimž se říká "malí šedí" a "velcí šedí".

Hlemýždí maso má málo kalorií a hodně proteinů

Svůj speciální recept sice přesně popsat nechtěl, nicméně naznačil, že kromě bujonu, v němž se zvířátka zbavená ulit vaří, při přípravě pokrmu používá hlavně rajčata, houby a slaninu. K nejznámějším a nejrozšířenějším receptům patří hlemýždi s česnekovým máslem. Jak ale Frolli říká, šéfkuchaři z restaurací, do nichž malé šedé měkkýše dodává, recepty obměňují klidně i třikrát za rok.

Farmáři chovající hlemýždě jsou na své svěřence pyšní

Konkurenční farma U staré lípy z nepříliš vzdáleného Bierwartu na svých webových stránkách mimo jiné vyzdvihuje výhody, jaké má pojídání šnečků pro lidské zdraví. "Hlemýžď má pouze 70 kalorií na 100 gramů a obsahuje 75 procent proteinů vynikající kvality, 15 procent tuku a malé procento cukrů. Je zajímavým zdrojem železa, hořčíku a fosforu," vychvalují své chovance majitelé farmy, podle nichž jsou šneci dobří mimo jiné pro lidi s kardiovaskulárními problémy.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.