Čtyřmetrová krajta mě spolkla až po rameno, vypráví chovatel hadů

aktualizováno 
Jedovaté hady i škrtiče chová Karel Zavadil třicet čtyři let a jen tak s tím nepřestane. Vilku ve Veselí nad Moravou s ním už sdílely téměř dvě stovky krasavců, kteří nikdy nezavírají oči, rostou celý život a mají na svědomí kolem 80 tisíc úmrtí ročně.

Mrtvá kořist má tu výhodu, že už nemůže hadovi ublížit. | foto: Playtvak.cz

Karel Zavadil s chovem hadů začal na střední škole, kdy si pořídil svého prvního hroznýše královského a za ty roky mu už i několik svěřenců uteklo. Koneckonců stejně, jako jeho dvě ženy. A on bez mučení přiznává obojí.

Fotogalerie

Zájemcům o chov v první řadě radí si pořízení hada dobře rozmyslet, protože se jedná o závazek na řadu let, stejně jako je tomu třeba u psa. I korálovky či užovky, tedy menší nejedovatí hadi vhodní pro začátečníky, se dožijí až 20 let.

Ve videoreportáži, kterou s tímto zkušeným chovatelem natočil Playtvak.cz, najdou zájemci o chov spoustu praktických rad. Například jak velké terárium je pro určité druhy hadů potřeba, jaká teplota, vlhkost. Jak často krmit a čím. I za kolik hada pořídíte či jaké potřebujete k chovu jedovatých hadů povolení: 

Každopádně je potřeba každé terárium opravdu dobře zabezpečit. A při manipulaci s hady dodržovat jasně daná pravidla. Každá chyba se může vymstít.

Což Karel Zavadil dobře ví. Jednou ho například napadla krajta, protože z jeho ruky cítila pach kořisti. „Zakousla se do mě a následně mě začala polykat. Ruku mi spolkla až po rameno,“ popisuje chovatel nepříjemnou zkušenost. Bránit se přitom nijak nemohl. Musel zachovat klid a počkat, až had sám přijde na to, že dospělý muž je pro něj příliš velké sousto.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Mekongský bobtail je domácí hlídač i komentátor v bezocasém kočičím těle

Mazlení mekongský bobtail miluje, ale nijak dotěrně ho nevyžaduje.

Může vám svým vzhledem připomínat thajskou kočku, jeho ocas je však jasným signálem, že tady je něco jinak. Mekongský...

VIDEO: Krmítko v Makově opět vysílá. Má už milion zhlédnutí

Strakapoud a sýkorky v přímém přenosu z krmítka v Makově

Internetová televize Slow.tv už pro třetí zimní sezonu zahájila přímý přenos ze záchranné stanice Makov, kde se můžete...

Včely a ptáci včas vycítí bouřku, ropuchy zemětřesení, pavouci déšť

Lidé věří , že žáby dokážou předpovědět počasí. Vědci se domnívají, že dokonce...

Užíváme si bláznivý podzim. Jeden den už je zima, další zase jaro. Předpovědi se mění každou chvíli, rosničky by musely...

Najdete na iDNES.cz