Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

  8:09
Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger Cuketka vám v přehledném videu vysvětlí, jak s chřestem zacházet v kuchyni na sedm různých způsobů.

Chřest můžete grilovat i restovat na plotně, blanšírovat, vařit i chroupat syrový. Jídla s chřestem jsou lehká, mohou být i sladká, hodí se do salátů a ke grilovanému masu. Konzumací prospějete svým ledvinám a močovým cestám.

Nákup a úprava chřestu

Chřest má na stůl přijít co nejčerstvější, nejpozději do 36 hodin od sklizně, ideální si tedy najděte českého dodavatele. Koneckonců býval lahůdkou už na dvoře Karla IV., opět si našel na česká pole cestu a chřest pěstovaný ve středních Čechách se dokonce pyšní titulem Regionální potravina. 

V dubnu začala sezona chřestu bílého, pěstovaného bez přístupu světla, začátkem května už se na pultech objevil i špargl zelený. Chřestová sezona končí 24. června na Svatého Jana. Několik chřestových týdnů je tedy před námi, takže při nákupu byste měli vědět, že stonky čerstvého chřestu o sebe typicky vržou, jsou křehké a dole na řezu nesmí být příliš zaschlé.

Dva typy chřestu

Bílý chřest si můžete dát jen tak čerstvý, pouze odkrojíte spodní dřevnatou část a výhonek oloupete. Skvěle chutná s vajíčky, bramborami, máslem, mlékem, sýry, rybami či telecím masem.

U zeleného chřestu se spodní dřevnatá část lehce odlamuje, oloupat ho můžete, ale nemusíte. Snese výraznější chuťové kombinace, takže se nemusíte bát chilli, česneku nebo zázvoru. Dokonce se připravuje i na sladko, přidává se do moučníků s jahodami či rebarborou.

Bílý chřest by neměl jít vůbec ohnout, jinak to znamená, že je zaschlý. Zelené výhonky se lehce ohnout dají, ale mají mít lesklý povrch a pěkně uzavřené hlavičky. Jako čerstvá jarní zelenina s velkým podílem vody je chřest dietní a obsahuje hodně vlákniny, vitamínů či selenu.

Pokud má mít zelený chřest jemnou chuť zeleného hrášku, potřebuje co nejjemnější úpravu. A když překonáte případné zábrany a začnete s přípravou chřestu i experimentovat třeba jako Cuketka, vykouzlíte z něj lahůdku, na kterou se budete po zbytek roku těšit.   

Recept na grilovaný, šťavnatý a sladký chřest

Na následující způsob úpravy chřestu na grilu Cuketka přišel při náhodném zpracování zbytků chřestových stonků při klasickém grilování a dnes je na něj pyšný a nedá na něj dopustit.

Sladký grilovaný chřest

„Ta proměna chřestu je totiž natolik zásadní, že ho možná napoprvé ani nepoznáte. A podle mě dokáže k chřestu přitáhnout i ty největší opozdilce a remcaly,“ konstatuje se zadostiučiněním.

Postup je přitom naprosto triviální, potřebujete pouze 500g balíček chřestu (ideálně bílý i zelený), sůl, pepř a kvalitní olivový olej. Zelený chřest - který nemusíte ani loupat, jen odlomíte spodní dřevnatou část stonku - nastrouháte škrabkou na stuhy podle úvodního videa. V případě bílého chřestu výhonky nastrouháte škrabkou hned po oloupání. 

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Nastrouhané stuhy hodíte v tenké vrstvě na rozehřátý gril nebo grilovací pánev a chvíli počkáte, až se chřest na několika místech přichytne do černa. Pak ho hned stáhnete, dáte do mísy, dochutíte solí, pepřem a panenským olivovým olejem, zakryjete a necháte pár minut dojít.

Budete mile překvapeni, jak může být chřest šťavnatý a sladký. Úplně změkne, neuvěřitelně zesládne a do okolí pustí všechnu voňavou šťávu. „Ve finále jsem recept ještě trochu vyladil a kombinuji chřest grilovaný - tedy více kouřový - i chřest čerstvý, tedy čistě jen sladký. Teplo z grilovaného chřestu a přidaná sůl totiž stačí tak akorát na to, aby změklo obojí,“ konstatuje spokojeně foodbloger.

Autoři:

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Na gril dejte klidně kedlubny, ředkvičky i pomeranč. A navrch halloumi

Grilovaný salát z kedluben, chřestu, ředkviček a salátu Pak Choi se sýrem...

Tento recept potěší všechny milovníky bezmasého grilování. Netradiční zeleninovou recepturu...

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

VIDEO Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a...

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...