Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

  8:09aktualizováno  8:09
Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger Cuketka vám v přehledném videu vysvětlí, jak s chřestem zacházet v kuchyni na sedm různých způsobů.

Chřest můžete grilovat i restovat na plotně, blanšírovat, vařit i chroupat syrový. Jídla s chřestem jsou lehká, mohou být i sladká, hodí se do salátů a ke grilovanému masu. Konzumací prospějete svým ledvinám a močovým cestám.

Nákup a úprava chřestu

Chřest má na stůl přijít co nejčerstvější, nejpozději do 36 hodin od sklizně, ideální si tedy najděte českého dodavatele. Koneckonců býval lahůdkou už na dvoře Karla IV., opět si našel na česká pole cestu a chřest pěstovaný ve středních Čechách se dokonce pyšní titulem Regionální potravina. 

V dubnu začala sezona chřestu bílého, pěstovaného bez přístupu světla, začátkem května už se na pultech objevil i špargl zelený. Chřestová sezona končí 24. června na Svatého Jana. Několik chřestových týdnů je tedy před námi, takže při nákupu byste měli vědět, že stonky čerstvého chřestu o sebe typicky vržou, jsou křehké a dole na řezu nesmí být příliš zaschlé.

Dva typy chřestu

Bílý chřest si můžete dát jen tak čerstvý, pouze odkrojíte spodní dřevnatou část a výhonek oloupete. Skvěle chutná s vajíčky, bramborami, máslem, mlékem, sýry, rybami či telecím masem.

U zeleného chřestu se spodní dřevnatá část lehce odlamuje, oloupat ho můžete, ale nemusíte. Snese výraznější chuťové kombinace, takže se nemusíte bát chilli, česneku nebo zázvoru. Dokonce se připravuje i na sladko, přidává se do moučníků s jahodami či rebarborou.

Bílý chřest by neměl jít vůbec ohnout, jinak to znamená, že je zaschlý. Zelené výhonky se lehce ohnout dají, ale mají mít lesklý povrch a pěkně uzavřené hlavičky. Jako čerstvá jarní zelenina s velkým podílem vody je chřest dietní a obsahuje hodně vlákniny, vitamínů či selenu.

Pokud má mít zelený chřest jemnou chuť zeleného hrášku, potřebuje co nejjemnější úpravu. A když překonáte případné zábrany a začnete s přípravou chřestu i experimentovat třeba jako Cuketka, vykouzlíte z něj lahůdku, na kterou se budete po zbytek roku těšit.   

Recept na grilovaný, šťavnatý a sladký chřest

Na následující způsob úpravy chřestu na grilu Cuketka přišel při náhodném zpracování zbytků chřestových stonků při klasickém grilování a dnes je na něj pyšný a nedá na něj dopustit.

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Sladký grilovaný chřest

„Ta proměna chřestu je totiž natolik zásadní, že ho možná napoprvé ani nepoznáte. A podle mě dokáže k chřestu přitáhnout i ty největší opozdilce a remcaly,“ konstatuje se zadostiučiněním.

Postup je přitom naprosto triviální, potřebujete pouze 500g balíček chřestu (ideálně bílý i zelený), sůl, pepř a kvalitní olivový olej. Zelený chřest - který nemusíte ani loupat, jen odlomíte spodní dřevnatou část stonku - nastrouháte škrabkou na stuhy podle úvodního videa. V případě bílého chřestu výhonky nastrouháte škrabkou hned po oloupání. 

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Nastrouhané stuhy hodíte v tenké vrstvě na rozehřátý gril nebo grilovací pánev a chvíli počkáte, až se chřest na několika místech přichytne do černa. Pak ho hned stáhnete, dáte do mísy, dochutíte solí, pepřem a panenským olivovým olejem, zakryjete a necháte pár minut dojít.

Budete mile překvapeni, jak může být chřest šťavnatý a sladký. Úplně změkne, neuvěřitelně zesládne a do okolí pustí všechnu voňavou šťávu. „Ve finále jsem recept ještě trochu vyladil a kombinuji chřest grilovaný - tedy více kouřový - i chřest čerstvý, tedy čistě jen sladký. Teplo z grilovaného chřestu a přidaná sůl totiž stačí tak akorát na to, aby změklo obojí,“ konstatuje spokojeně foodbloger.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Maturitní zkoušky může mladým chovatelům narušit zajíc i přežraný pes

Praktická část maturit oboru chovatel na České zemědělské akademii v Humpolci.

Loukou nad Humpolcem se nese ostrý hvizd píšťalky. A také zazní příkaz: „Hledej, Blue, hledej!“ Feně českého fouska...

Další z rubriky

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

Michelinské kuře ze singapurského stánku jsme museli ochutnat, říká kuchař

Chan Hon Menga našla česká výprava u výdeje v jídelně před tržnicí.

Šéfkuchař Radek David se rozjel s kamarády kuchaři do Singapuru, kde se právě odehrávala kuchařská soutěž o Bronzového...

Africké fialky snadno namnožíte. A můžete je měnit s dalšími blázny

Mateční rostlina africké fialky s popisem nejvhodnějších listů k množení řízky.

Milovníkům afrických fialek se nedá říci jinak než sběratelé, protože kdo jejich půvabu propadne, nezůstane u jedné....

Najdete na iDNES.cz