Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chřestová sezona začala, můžeme se těšit také na ředkvičky a salát

Zahájením chřestové sklizně začíná lokální zemědělská sezona a špičky asparágu signalizují, že za rohem už jsou i ředkvičky, saláty, špenát nebo třeba polníček. Slavnostní vykopnutí se tradičně konalo v Hostíně u Vojkovic v českém Polabí.

Jiří Šafář, majitel firmy Český chřest, vysvětlil, že letos se sezona chřestu posunula zhruba o dvacet dní v důsledku nejen chladného počasí, ale i cíleného načasování sklizně. Bylo třeba se přizpůsobit nižší poptávce, koronavirus zcela jistě odbyt českého chřestu ovlivnil. Kvůli zavřeným restauracím i nižšímu exportu se na letošek očekává něco okolo tří set tun chřestu.

Chřestová sezona sice začala, ale náběh je vždy pomalý. Zatím je ještě relativně zima. Chřest leze ze země pomalu a objem sklizně je zanedbatelný. „Pokud bude svítit sluníčko, chřest umí vylézt i osm centimetrů za den. Při takovém tempu je třeba škálovat počet pracovníků vcelku rychle.“ dodává Jiří Šafář.

Jak poznat, že je chřest čerstvý

Dobrý chřest poznáte jednoduše. Měl by být ideálně plný vody, tedy pružný a křupavý. Když jej podrobíte napínacímu testu (tj. ohnete jako proutek), měl by vydržet ohnutí do luku, ovšem klást odpor. 

Holandská omáčka k chřestu hotová za minutu

Dřevnaté mohou být jen konce. Odlomte je podobnou technikou, to znamená napněte koncovou část výhonku (pazochu) do luku a tam, kde se sám zlomí, by měla jeho dřevnatá část končit.

Chřest skladujte při teplotě do 5 °C. Nejlepší je sice čerstvý, konzumovaný v den nákupu, ale kvalitní tuzemský chřest vydrží v chladničce i týden. Postupně může získávat hořkou chuť a ztrácí sladkost.

Jak ho zpracovat

Chřest je dobré opláchnout a po odstranění konců jemně škrabkou oloupat (dobře to uvidíte na videu). Není třeba loupat špičku, tedy zhruba poslední třetinu výhonku. Ta je jemná a slupka velmi tenká. 

Pokud se chřest neoloupe, může se stát, že bude chutnat hořce a přebije sladkou svěží chuť, na kterou jsme se začátkem jara tak moc těšili.

Co si z chřestu uvařit

Milovníci opravdu prvního chřestu zřejmě neodolají a zkrátka jej narychlo zblanšírují, zalijí máslem, posypou solí a snědí na posezení. Pokud je ale už sezona chřestu pokročilá, svádí chřest k přípravám složitějším. Například s holandskou omáčkou, do polévky, s vejcem benedikt nebo jako přílohu ke steaku. Neurazí ani zpracování do rizota a chřestového pesta.

Chřestové pesto

Chřestové pesto

Recept na chřestové pesto ze zeleného českého chřestu připravila kuchařka Lenka Požárová.

Ingredience:

  • 200 g zeleného chřestu zbaveného fialových konců
  • 100 g tvrdého ovčího či kozího sýra (pecorino, kozí gouda atd.)
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • sůl

Chřest pokrájejte nadrobno a nasekejte najemno v robotu. Tenké stonky chřestu můžete i nakrájet najemno nožem. Do sekací nádoby robotu přidejte česnek, bazalku i sýr. Opět nasekejte najemno. Vše dochuťte solí a zřeďte olivovým olejem. Podle potřeby ho můžete přidat více.

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Ingredience:

  • 250 g čočky
  • 1 litr vody
  • 400 g zeleného chřestu (lze využít i čerstvý bílý pečlivě oloupaný)
  • Svazek ředkviček
  • Hrst bylinek (například majoránka, bazalka, oregano, libeček)
  • Panenský olivový olej
  • Sůl

Čočku zalijte vodou, přidejte lžičku soli, přiveďte k varu a povařte při mírném varu 10 až 15 minut bez míchání. Zrnka musí být měkká, ale pevná a ne rozvařená. Sceďte a propláchněte studenou vodou.

Z chřestu odlomte spodní konce a pokrájejte na kolečka. Dvanáct ředkviček pokrájejte co nejtenčeji. Nejlépe se to dělá na takzvané mandolíně (struhadle), jen pozor na prsty.

Čočku smíchejte s pokrájeným chřestem, ředkvičkami a bylinkami (velké lístky natrhejte nebo nasekejte). Podle chuti osolte. Rozdělte do misek a zakápněte olivovým olejem.

Chřestové makarony s citronem

Chřestové makarony s citronem

Ingredience:

  • 500 g makaronů
  • 50 g másla
  • 5 stonků chřestu bílého
  • 5 stonků chřestu zeleného
  • 1 citron
  • pesto z medvědího česneku
  • pecorino
  • sůl, pepř

V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a přidáme na kolečka nakrájený chřest. Zakápneme šťávou z citronu a lehce orestujeme Mezitím v osolené vodě uvaříme makarony. Uvařené a scezené těstoviny vložíme do pánve s orestovaným chřestem, pestem z medvědího česneku, solí a pepřem.

Vše důkladně promícháme a přidáme nastrouhané pecorino.

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...