Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chřestová sezona začala, můžeme se těšit také na ředkvičky a salát

Zahájením chřestové sklizně začíná lokální zemědělská sezona a špičky asparágu signalizují, že za rohem už jsou i ředkvičky, saláty, špenát nebo třeba polníček. Slavnostní vykopnutí se tradičně konalo v Hostíně u Vojkovic v českém Polabí.

Jiří Šafář, majitel firmy Český chřest, vysvětlil, že letos se sezona chřestu posunula zhruba o dvacet dní v důsledku nejen chladného počasí, ale i cíleného načasování sklizně. Bylo třeba se přizpůsobit nižší poptávce, koronavirus zcela jistě odbyt českého chřestu ovlivnil. Kvůli zavřeným restauracím i nižšímu exportu se na letošek očekává něco okolo tří set tun chřestu.

Chřestová sezona sice začala, ale náběh je vždy pomalý. Zatím je ještě relativně zima. Chřest leze ze země pomalu a objem sklizně je zanedbatelný. „Pokud bude svítit sluníčko, chřest umí vylézt i osm centimetrů za den. Při takovém tempu je třeba škálovat počet pracovníků vcelku rychle.“ dodává Jiří Šafář.

Jak poznat, že je chřest čerstvý

Dobrý chřest poznáte jednoduše. Měl by být ideálně plný vody, tedy pružný a křupavý. Když jej podrobíte napínacímu testu (tj. ohnete jako proutek), měl by vydržet ohnutí do luku, ovšem klást odpor. 

Holandská omáčka k chřestu hotová za minutu

Dřevnaté mohou být jen konce. Odlomte je podobnou technikou, to znamená napněte koncovou část výhonku (pazochu) do luku a tam, kde se sám zlomí, by měla jeho dřevnatá část končit.

Chřest skladujte při teplotě do 5 °C. Nejlepší je sice čerstvý, konzumovaný v den nákupu, ale kvalitní tuzemský chřest vydrží v chladničce i týden. Postupně může získávat hořkou chuť a ztrácí sladkost.

Jak ho zpracovat

Chřest je dobré opláchnout a po odstranění konců jemně škrabkou oloupat (dobře to uvidíte na videu). Není třeba loupat špičku, tedy zhruba poslední třetinu výhonku. Ta je jemná a slupka velmi tenká. 

Pokud se chřest neoloupe, může se stát, že bude chutnat hořce a přebije sladkou svěží chuť, na kterou jsme se začátkem jara tak moc těšili.

Co si z chřestu uvařit

Milovníci opravdu prvního chřestu zřejmě neodolají a zkrátka jej narychlo zblanšírují, zalijí máslem, posypou solí a snědí na posezení. Pokud je ale už sezona chřestu pokročilá, svádí chřest k přípravám složitějším. Například s holandskou omáčkou, do polévky, s vejcem benedikt nebo jako přílohu ke steaku. Neurazí ani zpracování do rizota a chřestového pesta.

Chřestové pesto

Chřestové pesto

Recept na chřestové pesto ze zeleného českého chřestu připravila kuchařka Lenka Požárová.

Ingredience:

  • 200 g zeleného chřestu zbaveného fialových konců
  • 100 g tvrdého ovčího či kozího sýra (pecorino, kozí gouda atd.)
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • sůl

Chřest pokrájejte nadrobno a nasekejte najemno v robotu. Tenké stonky chřestu můžete i nakrájet najemno nožem. Do sekací nádoby robotu přidejte česnek, bazalku i sýr. Opět nasekejte najemno. Vše dochuťte solí a zřeďte olivovým olejem. Podle potřeby ho můžete přidat více.

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Ingredience:

  • 250 g čočky
  • 1 litr vody
  • 400 g zeleného chřestu (lze využít i čerstvý bílý pečlivě oloupaný)
  • Svazek ředkviček
  • Hrst bylinek (například majoránka, bazalka, oregano, libeček)
  • Panenský olivový olej
  • Sůl

Čočku zalijte vodou, přidejte lžičku soli, přiveďte k varu a povařte při mírném varu 10 až 15 minut bez míchání. Zrnka musí být měkká, ale pevná a ne rozvařená. Sceďte a propláchněte studenou vodou.

Z chřestu odlomte spodní konce a pokrájejte na kolečka. Dvanáct ředkviček pokrájejte co nejtenčeji. Nejlépe se to dělá na takzvané mandolíně (struhadle), jen pozor na prsty.

Čočku smíchejte s pokrájeným chřestem, ředkvičkami a bylinkami (velké lístky natrhejte nebo nasekejte). Podle chuti osolte. Rozdělte do misek a zakápněte olivovým olejem.

Chřestové makarony s citronem

Chřestové makarony s citronem

Ingredience:

  • 500 g makaronů
  • 50 g másla
  • 5 stonků chřestu bílého
  • 5 stonků chřestu zeleného
  • 1 citron
  • pesto z medvědího česneku
  • pecorino
  • sůl, pepř

V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a přidáme na kolečka nakrájený chřest. Zakápneme šťávou z citronu a lehce orestujeme Mezitím v osolené vodě uvaříme makarony. Uvařené a scezené těstoviny vložíme do pánve s orestovaným chřestem, pestem z medvědího česneku, solí a pepřem.

Vše důkladně promícháme a přidáme nastrouhané pecorino.

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...