Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chřestová sezona v Evropě vrcholí, u nás ji zrušili komunisté

  7:20aktualizováno  7:20
Pěstování chřestu je poměrně pracné a náročné na pracovní síly. A v době, kdy se spíše kolektivisticky bojovalo o zrno, bylo výhodnější prohlásit chřest za buržoazní přežitek a jeho pěstování ukončit.

Zapečený chřest se smetanou a sýrem | foto: Stockfood.cz

Slavný československý chřest "vyhubili" komunisté. "Nedal se totiž pěstovat v jejich zemědělské velkovýrobě. Chřest se pěstuje a sklízí ručně a je s ním poměrně hodně práce. Proto komunisté začali lidem namlouvat, že tuto vynikající zeleninu jedí jen šlechtici a kapitalisté," vzpomíná na dávné doby ústecký archivář a milovník chřestu Vladimír Kaiser.

Není to přitom tak dávno, co i Česko bylo vyhlášenou chřestovou velmocí. Nejslavnější rakousko-uherské chřestové plantáže totiž byly na jižní Moravě, hlavně u Ivančic, kde se pod speciálními hliněnými zvony pěstoval nejlepší chřest v celé Evropě. A byl ve světě ještě známější než plzeňské pivo. Ovšem pěstoval se po celém Česku, na severu hlavně na teplých stráních podél Labe. "Pěstovala ho v Brně na zahradě i moje babička, byl výborný. A každé ráno si k ní pro něj jezdil pan hoteliér z Ústí," říká Kaiser.

Do pěstování chřestu se u nás zemědělci stále příliš nehrnou. Poté, co selhaly pokusy v Ivančicích, se nyní pěstuje jen u Mělníka.

Receptů na jeho úpravu je spousta. Jenže Češi je zapomněli a už neznají základní triky. "Pak dělají strašné hlouposti. Základem je asi 2 centimetry pod hlavičkou bílý chřest velmi dobře oloupat. Právě ta horní vrstva je dřevnatá, Češi to před vařením nedělají a pak se diví, že to chutná jako sláma," prozrazuje Kaiser.

Za odbornici se považuje i Susane Gertoberensová z Pirny. "Čerstvý chřest, který byl sklizen v den nákupu, poznáš, když po zatlačení nehtem do místa řezu z něj vytéká tekutina. Čerstvý chřest také nelze ohnout. Když to zkusíš, okamžitě praskne. Pokud ne, tak ho nekupuj," radí Susane.

Jak připravovat chřest

Každý Němec podle statistik zkonzumuje ročně asi půldruhého kila chřestu, na Čecha přitom vychází pouhých deset deka. Na balíčky bílých či zelených výhonků pohlížejí Češi spíš s nedůvěrou. Přitom jen pár kilometrů za hranicemi, v Sasku, nyní vrcholí chřestová sezona a menu z této delikátní zeleniny nabízí každá obstojnější restaurace. Cena za chřestové menu se obvykle pohybuje kolem 10 eur.





Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.