Okurková tradice dlouhá půl tisíciletí
Trojmezí jižní Moravy, Vysočiny a jižních Čech vévodí starobylé Znojmo. Vyhlášenou regionální pochoutkou je stovky let stará specialita známá jako znojemská pečeně.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Hlavní součástí „okurkové omáčky“ jsou nakladačky, jejichž historie se začala v kraji psát téměř před 450 lety. Když si roku 1572 nechal opat Sebastian Freytag do kláštera v Louce ve Znojmě poprvé přivézt z Maďarska okurková semena, brzy slavil úspěch.
Do té doby Moravanům neznámé plodině se dařilo. Nedlouho poté bylo okurek víc, než místní obyvatelé stačili sníst.
Okurky se začaly nakládat do soli a octa, postupně vznikl nezaměnitelný nálev, který přetrval až do současnosti.
Znojemská pečeně
Potřebujeme:
- 600 g hovězí plece
- 50 g slaniny nakrájené na proužky
- sůl, pepř
- 1 cibuli
- 1 až 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 až 3 lžíce hladké mouky
- 100 g nakládaných okurek
Postup:
Maso prošpikujeme proužky slaniny. Cibuli zpěníme v hrnci na tuku a vložíme maso. Krátce jej opečeme ze všech stran a podlijeme asi 150 ml vody.
Přiklopené dusíme v troubě do měkka asi 1,5 hodiny. Poté maso vyndáme a uchováme horké. Do šťávy v hrnci přilijeme vývar a přivedeme k varu.
Vmícháme mouku rozšlehanou ve 100 ml studené vody. Vaříme asi 20 minut a pak přecedíme. Podle chuti osolíme a opepříme. Vložíme do omáčky okurky a už jen prohřejeme.
Tip na výletRájem vodáků jsou romantické zákruty Dyje. Půjčovna lodí je přímo ve Znojmě, hned pod přehradou. Takže pokud už jste navštívili vyhlášené znojemské katakomby či areál československého opevnění v nedalekém Šatově, můžete vyrazit na lodi. Jednodenní výlet končí v Krhovicích, pětidenní v Pasohlávkách. |