Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chytil jsem italské monstrum, raduje se rybář z 2,5 metru dlouhého sumce

  7:10aktualizováno  7:10
Rybář Libor Hrdý se z Itálie vrátil s ohromujícím 2,5 metru dlouhým úlovkem. Na řece Pád se mu podařilo ulovit monstrózního sumce, kterého po změření a vyfotografování pustil zpět do vody.

Monstrózní úlovek z řeky Pád | foto: Libor Hrdý

Libor Hrdý se s kamarády vypravil rybařit do Itálie k řece Pád. Rozhodně nečekal, že se vrátí se životní trofejí. Chytil totiž sumce dlouhého 244 centimetrů.

"Po ujištění, že bdím, beru metr a přikládám ho ke konci sumčího ocasu širokému okolo třiceti centimetrů. Druhý konec si bere na starost jeden ze známých a hlásí neuvěřitelných 249 cm. Všímám si však, že na můj vkus až moc ohýbá metr okolo spodní čelisti. Proto raději měříme znovu a i bez tohoto vylepšení se shodujeme na úžasných 244 centimetrech," popisuje chvíli, kdy dostal na břeh svůj životní úlovek.

Monstrózní úlovek z řeky PádNa cesty vyrazil s parťákem Jardou. "Bez problémů míjíme Alpy a zbytek cesty nám uteče jako voda. Po nezbytném obstarání povolenek v Arianu nabíráme směr na jedno z mnoha ramen řeky Pád. Na tomto rameni již osm dní loví naši přátelé Radek, Milan a Václav, a tak víme, že sumci jsou celkem při chuti," popisuje svůj zážitek na rybářském serveru Chytej.cz, kde najdete nejen články se zážitky rybářů, ale i diskuze, fotogalerie úlovků, články o vybavení či rybářská videa.

Úlovek se ale nepovedl hned, rybář s kamarádem nejdříve první den obhlíželi terén, druhý den se jim večer podařilo ulovit "chlapíka" asi 160 centimetrů dlouhého. "Takováto ryba už stojí za pěkný snímek. A říkám si, že kdybych už nic nechytl, tak stejně budu mít krásnou zahájenou."

Překvapení přichází až v podvečer třetího dne. "Vidím záběr na místě, kterému tajně věřím, a proto je zde nastražen opravdu velký cejn a trhačka je zhotovena z dvojité pětačtyřicítky o nosnosti 27 kg. Tak to bude strom jak prase, napadá mě v první chvíli vzhledem k proplouvajícím stromům, které čas od času proplouvají kolem nás. Domotávám a pro jistotu stejně sekám. Cítím mrtvou váhu a už se vidím jako čerstvý majitel přímořské zpracovny dřeva," popisuje první okamžiky.

V té chvíli ale ještě nevěděl, jak moc se plete. Na prutu bylo totiž něco, co zatím ani nemá tušení, že začalo zdolávání. "A pak už cítím pomalý, důrazný pohyb v prutu, už ale tuším, že na druhém konci nebude žádný prcek."

Sumec se nechává bez problémů přivést až ke břehu, kde je vracák se sedmimetrovou hloubkou, a teprve teď demonstruje svoji sílu. I když zůstává v klidu, nedá se odlepit ode dna a vypadá to, jako by byl ve vázce. V té však není, protože znenadání vyráží dopředu a bere si asi deset metrů šňůry. "Nesmím ho pustit do hlavního proudu," měl rybář obavy ze ztráty tak těžké ryby, o které věděl, že podobnou na udici ještě neměl.

Monstrózní úlovek z řeky Pád

"Štěstí mi ale přálo, a tak asi po dalších patnácti minutách neskutečné přetahované kamarád Jarda plácal unaveného sumce po monstrózní hlavě. Sumec se ani nedal lehce chytit za čelist, jak je ohromná," vzpomíná.

Aby sumce vytáhli na břeh, museli jim pomoci rybáři z Kolína, kteří rybařili několik kilometrů odtud a přišli na kus řeči. "Ve čtyřech jsme to zvládli i díky tomu, že byl zrovna příliv a břeh nebyl vysoký. Vyndal jsem sumci trojhák a byl čas vzít míru. 244 centimetrů!"

Autoři:


Témata: Itálie, Rybaření, Alpy


Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Mirek Vojtek s krásnou štikou
PŘEHLEDNĚ: Nejlepší tipy na lov hlavních dravých ryb českých vod

Sezona lovu dravých ryb je v plném proudu. Přichystali jsme pro vás tipy, jak se na lov připravit a jaké zvláštnosti a nástrahy vás při lovu našich...  celý článek

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
SUPERVISOR VÝROBY | AUTOMOTIVE

Grafton Recruitment Praha
Středočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.