Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chytrá houba miluje plísně na zdech. A když je sežere, počká si na další várku

  13:00aktualizováno  13:00
Na plíseň v bytě už neplatí jen savo, objevil se nový biologický přípravek, který si s ní poradí. Je jím chytrá houba neboli latinsky Pythium oligandrum.

Martin Suchánek ukazuje na počítači chytrou houbu | foto:  Radek Cihla, MAFRA

Každý výzkum je riskantní a ne vždy končí objevem, ve který vědci doufají. Středočeskému podnikateli Martinu Suchánkovi se mnohaletá píle vyplatila. Objevil houbu požírající plísně a patentoval ji.

Pythium oligandrum je živý organismus, který požírá právě plísně na zdech, pod nehty nebo na zahrádce, aniž by ohrozil lidi či přírodu. A dá se koupit téměř v každé drogerii. "Biorepel na zdiva se prodává ve formě prášku, který se smíchá s vodou a natře na zeď. Polyversum se zase hodí proti plísni šedé na jahody, papriku, okurky nebo rajčata," vyjmenovává Suchánek.

True

"Po dlouhém výzkumu jsme na začátku minulého roku společně s kolegou Radimem Klimešem zažádali o patent a okolo Vánoc jsme ho konečně získali," raduje se Suchánek.

"Kmeny houby jsou velice aktivní, a proto se houba používá v humánní medicíně, nebo dokonce i ve veterinární praxi," popisuje Suchánek. Ani černá plíseň z venkovní či vnitřní strany zdiva není pro chytrou houbu problém.

Houba Pythium oligandrum

"Po jejím nasazení začne plísňového parazita potlačovat. Když dojde k její likvidaci, houba se v podstatě "zakuklí do semínka" a vyčkává, jestli plíseň znovu nezaútočí," vyjmenovává vlastnosti houby Suchánek.

Její životnost ale není neomezená. Nemůže být dlouhodobě vystavena velkému množství vody. Nemůže vyřešit odstranění plísní navždy, zde platí stejná pravidla jako při použití ostatních metod. Nejlepší je vždy odstranit příčiny tvorby plísní.

Ze stavebníka vědátorem

Martin Suchánek se původně věnoval stavebnictví, které ho vlastně k výzkumu přivedlo. Původně se snažili najít řešení proti dřevomorce domácí, která se vyskytuje ve dřevě a je velkým problémem ve stavebnictví. Výzkum se ale po čase začal ubírat jiným směrem.

Největší výhodou chytré houby je zejména nechemické složení, tedy šetrnost k životnímu prostředí.

"Bezpečná a šetrná je nejen samotná houba, ale také naše způsoby výroby. Jedna z našich výroben je v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Ačkoliv tam výrobna stojí již řadu let i po zpřísnění podmínek činnosti v CHKO, neměli jsme žádné problémy."

Výrobce dodává výrobek do dvaceti zemí světa, například do Spojených států amerických, států EU, ale také do Číny nebo Spojených arabských emirátů.

Použití Biorepelu proti plísním na zdech

1. Ustřihněte naznačený roh sáčku A a dolijte vlažnou pitnou vodou. Protřepejte, postavte sáček na stůl a nechte obsah pět minut aktivovat. Aktivovaný přípravek dále nařeďte do 10 až 20 l vody.

2. Malířským válečkem, štětcem nebo houbičkou omyjte připraveným roztokem postižené místo (tmavé skvrny plísně na zdi). Roztok pak vylijte.

3. Pokračujte po zavadnutí zdiva (asi 20 minut).

4. Ustřihněte naznačený roh sáčku B a dolijte vlažnou pitnou vodou. Protřepejte a nechte obsah pět minut aktivovat. Pak dále nařeďte do cca 1,5 litru vlažné vody.

5. Pomocí malířského válečku nebo štětce naneste ředěnou suspenzi (1,5 litru) na napadené zdivo s minimálním překrytím cca 5 cm. 

6. Ošetřené místo můžete po zaschnutí překrýt malířskou barvou.

Autor:




Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.