Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chytrá houba miluje plísně na zdech. A když je sežere, počká si na další várku

  13:00aktualizováno  13:00
Na plíseň v bytě už neplatí jen savo, objevil se nový biologický přípravek, který si s ní poradí. Je jím chytrá houba neboli latinsky Pythium oligandrum.

Martin Suchánek ukazuje na počítači chytrou houbu | foto:  Radek Cihla, MAFRA

Každý výzkum je riskantní a ne vždy končí objevem, ve který vědci doufají. Středočeskému podnikateli Martinu Suchánkovi se mnohaletá píle vyplatila. Objevil houbu požírající plísně a patentoval ji.

Pythium oligandrum je živý organismus, který požírá právě plísně na zdech, pod nehty nebo na zahrádce, aniž by ohrozil lidi či přírodu. A dá se koupit téměř v každé drogerii. "Biorepel na zdiva se prodává ve formě prášku, který se smíchá s vodou a natře na zeď. Polyversum se zase hodí proti plísni šedé na jahody, papriku, okurky nebo rajčata," vyjmenovává Suchánek.

True

"Po dlouhém výzkumu jsme na začátku minulého roku společně s kolegou Radimem Klimešem zažádali o patent a okolo Vánoc jsme ho konečně získali," raduje se Suchánek.

"Kmeny houby jsou velice aktivní, a proto se houba používá v humánní medicíně, nebo dokonce i ve veterinární praxi," popisuje Suchánek. Ani černá plíseň z venkovní či vnitřní strany zdiva není pro chytrou houbu problém.

Houba Pythium oligandrum

"Po jejím nasazení začne plísňového parazita potlačovat. Když dojde k její likvidaci, houba se v podstatě "zakuklí do semínka" a vyčkává, jestli plíseň znovu nezaútočí," vyjmenovává vlastnosti houby Suchánek.

Její životnost ale není neomezená. Nemůže být dlouhodobě vystavena velkému množství vody. Nemůže vyřešit odstranění plísní navždy, zde platí stejná pravidla jako při použití ostatních metod. Nejlepší je vždy odstranit příčiny tvorby plísní.

Ze stavebníka vědátorem

Martin Suchánek se původně věnoval stavebnictví, které ho vlastně k výzkumu přivedlo. Původně se snažili najít řešení proti dřevomorce domácí, která se vyskytuje ve dřevě a je velkým problémem ve stavebnictví. Výzkum se ale po čase začal ubírat jiným směrem.

Největší výhodou chytré houby je zejména nechemické složení, tedy šetrnost k životnímu prostředí.

"Bezpečná a šetrná je nejen samotná houba, ale také naše způsoby výroby. Jedna z našich výroben je v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Ačkoliv tam výrobna stojí již řadu let i po zpřísnění podmínek činnosti v CHKO, neměli jsme žádné problémy."

Výrobce dodává výrobek do dvaceti zemí světa, například do Spojených států amerických, států EU, ale také do Číny nebo Spojených arabských emirátů.

Použití Biorepelu proti plísním na zdech

1. Ustřihněte naznačený roh sáčku A a dolijte vlažnou pitnou vodou. Protřepejte, postavte sáček na stůl a nechte obsah pět minut aktivovat. Aktivovaný přípravek dále nařeďte do 10 až 20 l vody.

2. Malířským válečkem, štětcem nebo houbičkou omyjte připraveným roztokem postižené místo (tmavé skvrny plísně na zdi). Roztok pak vylijte.

3. Pokračujte po zavadnutí zdiva (asi 20 minut).

4. Ustřihněte naznačený roh sáčku B a dolijte vlažnou pitnou vodou. Protřepejte a nechte obsah pět minut aktivovat. Pak dále nařeďte do cca 1,5 litru vlažné vody.

5. Pomocí malířského válečku nebo štětce naneste ředěnou suspenzi (1,5 litru) na napadené zdivo s minimálním překrytím cca 5 cm. 

6. Ošetřené místo můžete po zaschnutí překrýt malířskou barvou.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou
PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou

Bez čokolády, bez kávy, bez ovoce. Dominičiny zdravotní obtíže ustoupily až poté, co nasadila protikvasinkovou dietu. Jak se jí teď žije bez sladkostí?

Najdete na iDNES.cz