Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušeli jsme chytrý gril, který se rozhoduje za vás. Je to nuda

aktualizováno 
Funguje tak spolehlivě, že se u grilování nudíte. Všechno, co se po vás chce, je zvolit stupeň propečení. Až přístroj zapípá, můžete servírovat bez obav, že jste něco nedotáhli nebo přetáhli. Maso je tak akorát podle zadání.

Maso jsme nechali chvíli odpočinout, posypali hrubou solí a mohlo se servírovat. | foto: Marek Burza

„Gril za vás vyřeší řadu rozhodování, například teplotu předehřátí, délku pečení v závislosti na druhu a tloušťce připraveného pokrmu.“ Takto zní moto z čtenářského hodnocení v internetovém nákupním domě. A komentář bezděky charakterizoval i cílovou skupinu, které gril osloví. Lidi, pro které není grilování zábavou a dobrodružstvím, ke kterému patří i ta trocha nejistoty, zda to dopadne dobře. A o to větší pocit výhry, že jsem si před strávníky neudělal ostudu.

Fotogalerie

Z výše uvedeného je zřejmé, že OptiGrill má svoji cílovou skupinu, která dá přednost jistému výsledku. Vzhledem k tomu, že jde o kontaktní gril na elektřinu, nebudete se bát udělat si „pěknou chvilku“ i v bytě nebo na balkoně. Z grilu se nekouří, jen se linou vůně.

Na rozdíl od klasických kontaktních grilů zde myslel výrobce i na detaily. Pokud skápne trochu omastku, zadrží ji přibalená miska. To je praktické. O grilování se starají desky s antiadhezivní úpravou.

Než začnete s úpravou masa, doporučuje se desky lehce potřít olejem (nakapete trošku oleje do papírového ubrousku a potřete). Stejně jako je to s pánví. Dnes už ostatně všichni víme, že triky Horta Horsta jsou pustý marketing a že i na nepřilnavých pánvích je dobré trošku omastku použít.

Je také dobré dbát dalších zásad pro grilování. Pokud už marinujete maso „utopené“ v oleji, před grilováním ho osušte. Přemaštěné maso vám bude kouřit v elektrickém grilu skoro stejně jako nad plamenem. Navíc: když už grilujete hovězí, kupte stařené. Z čerstvé krávy dobrý stejk neuděláte. U kuřecího si časem vychytáte, jaký zvolit stupeň propečení. Já jsem natvrdo zvolil maximum, ale přiznám se, že kdybych zvolil o stupeň míň, maso už by bylo propečené také – a bylo by víc šťavnaté.

Desky se mohou mýt i v myčce, takže údržba je snadná. Samozřejmě není vhodné používat na mytí kovové drátěnky, ale není to ani třeba. Stačí houbička a saponát.

Jediné, co se po vás chce, prostudovat si tabulku, která radí, jaký stupeň propečení zvolit. Zvolit druh masa, které budete opékat a pak sledovat pípání přístroje. Poprvé zapíská, když je maso rare, pak při dosažení medium a nakonec při done. Samozřejmě u kuřecího masa se radí kvůli salmonelóze propékat skrz. Po zastavení na požadované teplotě se přístroj přestane zahřívat a jen maso udržuje teplé.

Vlastní pocit? Osobně dávám přednost klasickému grilování, takhle mě to nebaví, ale umím si představit, že například dcera, která vaření moc nedá, by si přístroj pořídila. Stojí asi 4500 korun, to není nepřekonatelná částka, tolik dáte za běžný venkovní plynový gril.

Využili byste chytrý elektrický gril?

celkem hlasů: 502

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. června 2015. Anketa je uzavřena.

Nikdy, grilování mám jako koníčka 256
Připadá mi to jako dobrý nápad 176
Musel bych vyzkoušet, pak možná 70
Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.