Vyzkoušeli jsme chytrý gril, který se rozhoduje za vás. Je to nuda

aktualizováno 
Funguje tak spolehlivě, že se u grilování nudíte. Všechno, co se po vás chce, je zvolit stupeň propečení. Až přístroj zapípá, můžete servírovat bez obav, že jste něco nedotáhli nebo přetáhli. Maso je tak akorát podle zadání.

Maso jsme nechali chvíli odpočinout, posypali hrubou solí a mohlo se servírovat. | foto: Marek Burza

„Gril za vás vyřeší řadu rozhodování, například teplotu předehřátí, délku pečení v závislosti na druhu a tloušťce připraveného pokrmu.“ Takto zní moto z čtenářského hodnocení v internetovém nákupním domě. A komentář bezděky charakterizoval i cílovou skupinu, které gril osloví. Lidi, pro které není grilování zábavou a dobrodružstvím, ke kterému patří i ta trocha nejistoty, zda to dopadne dobře. A o to větší pocit výhry, že jsem si před strávníky neudělal ostudu.

Fotogalerie

Z výše uvedeného je zřejmé, že OptiGrill má svoji cílovou skupinu, která dá přednost jistému výsledku. Vzhledem k tomu, že jde o kontaktní gril na elektřinu, nebudete se bát udělat si „pěknou chvilku“ i v bytě nebo na balkoně. Z grilu se nekouří, jen se linou vůně.

Na rozdíl od klasických kontaktních grilů zde myslel výrobce i na detaily. Pokud skápne trochu omastku, zadrží ji přibalená miska. To je praktické. O grilování se starají desky s antiadhezivní úpravou.

Než začnete s úpravou masa, doporučuje se desky lehce potřít olejem (nakapete trošku oleje do papírového ubrousku a potřete). Stejně jako je to s pánví. Dnes už ostatně všichni víme, že triky Horta Horsta jsou pustý marketing a že i na nepřilnavých pánvích je dobré trošku omastku použít.

Je také dobré dbát dalších zásad pro grilování. Pokud už marinujete maso „utopené“ v oleji, před grilováním ho osušte. Přemaštěné maso vám bude kouřit v elektrickém grilu skoro stejně jako nad plamenem. Navíc: když už grilujete hovězí, kupte stařené. Z čerstvé krávy dobrý stejk neuděláte. U kuřecího si časem vychytáte, jaký zvolit stupeň propečení. Já jsem natvrdo zvolil maximum, ale přiznám se, že kdybych zvolil o stupeň míň, maso už by bylo propečené také – a bylo by víc šťavnaté.

Desky se mohou mýt i v myčce, takže údržba je snadná. Samozřejmě není vhodné používat na mytí kovové drátěnky, ale není to ani třeba. Stačí houbička a saponát.

Jediné, co se po vás chce, prostudovat si tabulku, která radí, jaký stupeň propečení zvolit. Zvolit druh masa, které budete opékat a pak sledovat pípání přístroje. Poprvé zapíská, když je maso rare, pak při dosažení medium a nakonec při done. Samozřejmě u kuřecího masa se radí kvůli salmonelóze propékat skrz. Po zastavení na požadované teplotě se přístroj přestane zahřívat a jen maso udržuje teplé.

Vlastní pocit? Osobně dávám přednost klasickému grilování, takhle mě to nebaví, ale umím si představit, že například dcera, která vaření moc nedá, by si přístroj pořídila. Stojí asi 4500 korun, to není nepřekonatelná částka, tolik dáte za běžný venkovní plynový gril.

Využili byste chytrý elektrický gril?

celkem hlasů: 502

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. června 2015. Anketa je uzavřena.

Nikdy, grilování mám jako koníčka 256
Připadá mi to jako dobrý nápad 176
Musel bych vyzkoušet, pak možná 70
Autor:

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Vyzkoušeli jsme chytrý gril, který se rozhoduje za vás. Je to nuda

Maso jsme nechali chvíli odpočinout, posypali hrubou solí a mohlo se servírovat.

Funguje tak spolehlivě, že se u grilování nudíte. Všechno, co se po vás chce, je zvolit stupeň...

Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou...

Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom,...


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Najdete na iDNES.cz