Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušeli jsme chytrý gril, který se rozhoduje za vás. Je to nuda

aktualizováno 
Funguje tak spolehlivě, že se u grilování nudíte. Všechno, co se po vás chce, je zvolit stupeň propečení. Až přístroj zapípá, můžete servírovat bez obav, že jste něco nedotáhli nebo přetáhli. Maso je tak akorát podle zadání.

Maso jsme nechali chvíli odpočinout, posypali hrubou solí a mohlo se servírovat. | foto: Marek Burza

„Gril za vás vyřeší řadu rozhodování, například teplotu předehřátí, délku pečení v závislosti na druhu a tloušťce připraveného pokrmu.“ Takto zní moto z čtenářského hodnocení v internetovém nákupním domě. A komentář bezděky charakterizoval i cílovou skupinu, které gril osloví. Lidi, pro které není grilování zábavou a dobrodružstvím, ke kterému patří i ta trocha nejistoty, zda to dopadne dobře. A o to větší pocit výhry, že jsem si před strávníky neudělal ostudu.

Fotogalerie

Z výše uvedeného je zřejmé, že OptiGrill má svoji cílovou skupinu, která dá přednost jistému výsledku. Vzhledem k tomu, že jde o kontaktní gril na elektřinu, nebudete se bát udělat si „pěknou chvilku“ i v bytě nebo na balkoně. Z grilu se nekouří, jen se linou vůně.

Na rozdíl od klasických kontaktních grilů zde myslel výrobce i na detaily. Pokud skápne trochu omastku, zadrží ji přibalená miska. To je praktické. O grilování se starají desky s antiadhezivní úpravou.

Než začnete s úpravou masa, doporučuje se desky lehce potřít olejem (nakapete trošku oleje do papírového ubrousku a potřete). Stejně jako je to s pánví. Dnes už ostatně všichni víme, že triky Horta Horsta jsou pustý marketing a že i na nepřilnavých pánvích je dobré trošku omastku použít.

Je také dobré dbát dalších zásad pro grilování. Pokud už marinujete maso „utopené“ v oleji, před grilováním ho osušte. Přemaštěné maso vám bude kouřit v elektrickém grilu skoro stejně jako nad plamenem. Navíc: když už grilujete hovězí, kupte stařené. Z čerstvé krávy dobrý stejk neuděláte. U kuřecího si časem vychytáte, jaký zvolit stupeň propečení. Já jsem natvrdo zvolil maximum, ale přiznám se, že kdybych zvolil o stupeň míň, maso už by bylo propečené také – a bylo by víc šťavnaté.

Desky se mohou mýt i v myčce, takže údržba je snadná. Samozřejmě není vhodné používat na mytí kovové drátěnky, ale není to ani třeba. Stačí houbička a saponát.

Jediné, co se po vás chce, prostudovat si tabulku, která radí, jaký stupeň propečení zvolit. Zvolit druh masa, které budete opékat a pak sledovat pípání přístroje. Poprvé zapíská, když je maso rare, pak při dosažení medium a nakonec při done. Samozřejmě u kuřecího masa se radí kvůli salmonelóze propékat skrz. Po zastavení na požadované teplotě se přístroj přestane zahřívat a jen maso udržuje teplé.

Vlastní pocit? Osobně dávám přednost klasickému grilování, takhle mě to nebaví, ale umím si představit, že například dcera, která vaření moc nedá, by si přístroj pořídila. Stojí asi 4500 korun, to není nepřekonatelná částka, tolik dáte za běžný venkovní plynový gril.

Využili byste chytrý elektrický gril?

celkem hlasů: 502

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. června 2015. Anketa je uzavřena.

Nikdy, grilování mám jako koníčka 256
Připadá mi to jako dobrý nápad 176
Musel bych vyzkoušet, pak možná 70
Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Lednová očista
Lednová očista

5 zdravých receptů, na kterých si opravdu pochutnáte

Najdete na iDNES.cz