Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Otrav oxidem uhelnatým přibývá. Ochrání vás hlásič za tisíc korun

aktualizováno 
Se začínající topnou sezonou začne přibývat otrav oxidem uhelnatým. Ten je nebezpečný už jen proto, že není cítit, a proto otrava přichází bez varování.

Nejjednodušší je pořídit si autonomní čidlo. Stačí přimontovat ke zdi a zapnout. | foto: Profimedia.cz

Otravě se vystavuje každý, kdo provozuje jakékoliv topné zařízení. Podzimní revize topidla a komína by měly zajistit alespoň částečnou jistotu. Jenže kdo zaručí, že se mezitím nezměnily podmínky? Stačí jen komín ucpaný mrtvým ptákem a rázem se zhorší podmínky pro spalování topného média. Naposled si to zažila rodina na Moravě v oblasti Brna (více zde).

Obecně plyn vzniká, když je teplota spalování příliš nízká, aby mohlo dojít k úplné oxidaci topných látek na oxid uhličitý, čas hoření ve spalovací komoře je příliš krátký nebo není k dispozici dostatek kyslíku.

Fotogalerie

Největší nebezpečí hrozí ve špatně větraných místnostech. Nemusí to být jen sklep s kotlem. Často lidé mívají například závěsný plynový kotel v malé koupelně. 

I když musí být místnost vybavena větracími mřížkami například ve dveřích, často se to nedodržuje z designových důvodů. Anebo když je větrací otvor přímo ve zdi, bývá zastavěný nábytkem.

Stejně tak hrozí nebezpečí ve špatně větraných garážích. Hlavně pokud necháte nastartované auto se špatně seřízeným motorem.

Oxid uhelnatý se silně váže na takzvané hemoproteiny a blokuje jejich fyziologickou funkci. Když člověk dýchá vzduch kontaminovaný oxidem uhelnatým, postupně klesá schopnost krve přenášet kyslík. Všechny tkáně v těle jsou vystaveny nedokysličení – hypoxii. Samozřejmě se hypoxie projeví nejvíce v orgánu, který má enormní spotřebu kyslíku a nemá téměř žádné kyslíkové zásoby, tedy v mozku. Pokud se jej silně nadechnete, velmi rychle ztrácíte vědomí a nemáte sílu dojít na čerstvý vzduch.

Oxid uhelnatý

Oxid uhelnatý působí na srdce, cévní a nervový systém. Při jeho nízkých koncentracích může zdravý člověk pociťovat únavu, člověk se srdečními problémy bolest na prsou. 

Při vyšších koncentracích může dojít k poruchám vidění a koordinace, bolestem hlavy, závratím, zmatečnému chování a žaludeční nevolnosti. 

Velmi vysoké koncentrace jsou smrtelné.

Oxid uhelnatý je lehčí než vzduch, a dostupné návody tak doporučují montovat čidlo do výšky alespoň 1,5 metru.

Nejjednodušší je koupit takzvaný autonomní hlásič. To v praxi znamená, že může pracovat samostatně a nemusí být zapojen do okruhu například v rámci elektronického zabezpečení domu. Naopak – kdo namontované zabezpečení domu má, není problém čidlo dokoupit a připojit.

V okamžiku, kdy hlásič rozpozná nebezpečí, začne hlasitě houkat (udává se hodnota kolem 85 dB). Nejlevnější hlásiče v ceně kolem 500 korun pracují podle okamžitého naměřeného výsledku.

Hlásiče za 1 000 až 1 500 korun vyhodnocují intenzitu alarmu podle 24hodinové historie. Většinou to bývá tak, že alarm se zapne, pokud se více než hodinu udržuje koncentrace kolem 30–50 ppm. Při vyšší koncentraci se postupně četnost alarmů zvyšuje. Například při 300 ppm se zapne už po třech minutách.

ppm

Parts per million (z angličtiny, česky „dílů či částic na jeden milion“), zkráceně též ppm, je výraz pro jednu miliontinu (celku). Velice často se lze s tímto poměrem setkat např. ve zprávách o znečištění životního prostředí, kdy jsou tímto poměrem udávány maximálně přípustné koncentrace tuhých látek, oxidů síry nebo dusíku v ovzduší apod.

Zdroj: Wikipedia

Na trhu najdete dva způsoby nakládání s bateriemi. Někteří výrobci zaručují životnost čidla většinou po dobu 7–10 let. Součástí výrobku je pak baterie, která se nemusí celou dobu měnit. „Je to logické, protože životnost čidla má omezenou životnost. Počítá se, že po těch například sedmi letech koupíte přístroj nový,“ vysvětluje Miloš Žáček ze společnosti Protronix, která prodává čidla Honeywell. U levnějších výrobků bývá napájení většinou řešeno tužkovými baterkami, které hlásí stav vybití.

Když si čidla koupíte, možná je v životě neuslyšíte. Investice se trochu podobá například investici do pojistky proti vykradení bytu. Ale na rozdíl od něj vám mohou zachránit život.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz