Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak Pohlreich z bůčku a piva vykouzlí Štefanův cikánský řízek

  0:30aktualizováno  0:30
Rozpálený gril potře špekovou kůží a hodí na něj plátky vepřového bůčku naklepané pěstí. Marinované, ale nesolené. Recept na tzv. cikánský řízek šéf dostal na golfovém hřišti u Plzně od Štefana, který tam sbírá míčky.

Recept je to tedy autentický a s příběhem, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jen do marinády používá místo magi kvalitní sójovou omáčku a místo kečupu rajský protlak. Respektuje ovšem, že u syrového masa i marinády Štefan jasně a důrazně řekl: „Nesolit!“.

Jak tedy na přípravu? Vepřový bůček pokrájejte na plátky, které namísto paličky naklepejte jen pěstí. Takto připravené maso pak už jen z obou stran ochuťte čerstvě mletým pepřem a je připravené na marinování.

Maso naložte do silné pikantní marinády a můžete grilovat

Rovnou do misky, do které budete maso nakládat, nalijte přiměřené množství sojové omáčky, přidejte dvě až tři lžíce rajského protlaku, rozumné množství černého piva a lžíci hořčice. Přesnější představu o vzájemném poměru jednotlivých složek marinády si uděláte podle úvodního videa.

Fotogalerie

Všechny ingredience v misce promíchejte a přidejte ještě nadrobno nasekanou čerstvou feferonku, částečně zbavenou jadérek. Šéf doporučuje ji nejprve promnout v prstech, aby šla většina z nich lehce vyklepat. Část jich ale v marinádě ponechte, aby „chuť byla veselejší“. Ochutnejte, případně podle své chuti některou z ingrediencí přidejte. Připravené naklepané plátky pak do marinády pěkně naložte a nechte v chladu odležet.

Odpočinuté marinované plátky pak připravte na rozpáleném grilu, z jedné i druhé strany. Ideálně je přitom zakryjte poklicí, pokud to váš gril umožňuje.

Zbylou pivní marinádu přelijte na pánvičku či kastrolek a přihoďte ji také na plotnu či na gril. Získaným výpekem pak grilované plátky ještě potřete, budou mít víc šťávy i chuti. Alespoň to radí Zdeněk Pohlreich v premiérovém prvním dílu nové řady Rozpal to šéfe!, který Prima odvysílá v neděli podvečer.

Autor:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.