VIDEO: Jak Pohlreich z bůčku a piva vykouzlí Štefanův cikánský řízek

  0:30aktualizováno  0:30
Rozpálený gril potře špekovou kůží a hodí na něj plátky vepřového bůčku naklepané pěstí. Marinované, ale nesolené. Recept na tzv. cikánský řízek šéf dostal na golfovém hřišti u Plzně od Štefana, který tam sbírá míčky.

Recept je to tedy autentický a s příběhem, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jen do marinády používá místo magi kvalitní sójovou omáčku a místo kečupu rajský protlak. Respektuje ovšem, že u syrového masa i marinády Štefan jasně a důrazně řekl: „Nesolit!“.

Jak tedy na přípravu? Vepřový bůček pokrájejte na plátky, které namísto paličky naklepejte jen pěstí. Takto připravené maso pak už jen z obou stran ochuťte čerstvě mletým pepřem a je připravené na marinování.

Maso naložte do silné pikantní marinády a můžete grilovat

Rovnou do misky, do které budete maso nakládat, nalijte přiměřené množství sojové omáčky, přidejte dvě až tři lžíce rajského protlaku, rozumné množství černého piva a lžíci hořčice. Přesnější představu o vzájemném poměru jednotlivých složek marinády si uděláte podle úvodního videa.

Fotogalerie

Všechny ingredience v misce promíchejte a přidejte ještě nadrobno nasekanou čerstvou feferonku, částečně zbavenou jadérek. Šéf doporučuje ji nejprve promnout v prstech, aby šla většina z nich lehce vyklepat. Část jich ale v marinádě ponechte, aby „chuť byla veselejší“. Ochutnejte, případně podle své chuti některou z ingrediencí přidejte. Připravené naklepané plátky pak do marinády pěkně naložte a nechte v chladu odležet.

Odpočinuté marinované plátky pak připravte na rozpáleném grilu, z jedné i druhé strany. Ideálně je přitom zakryjte poklicí, pokud to váš gril umožňuje.

Zbylou pivní marinádu přelijte na pánvičku či kastrolek a přihoďte ji také na plotnu či na gril. Získaným výpekem pak grilované plátky ještě potřete, budou mít víc šťávy i chuti. Alespoň to radí Zdeněk Pohlreich v premiérovém prvním dílu nové řady Rozpal to šéfe!, který Prima odvysílá v neděli podvečer.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

VIDEO Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....


Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyhle lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz