VIDEO: Jak Pohlreich z bůčku a piva vykouzlí Štefanův cikánský řízek

  • 11
Rozpálený gril potře špekovou kůží a hodí na něj plátky vepřového bůčku naklepané pěstí. Marinované, ale nesolené. Recept na tzv. cikánský řízek šéf dostal na golfovém hřišti u Plzně od Štefana, který tam sbírá míčky.

Recept je to tedy autentický a s příběhem, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jen do marinády používá místo magi kvalitní sójovou omáčku a místo kečupu rajský protlak. Respektuje ovšem, že u syrového masa i marinády Štefan jasně a důrazně řekl: „Nesolit!“.

Jak tedy na přípravu? Vepřový bůček pokrájejte na plátky, které namísto paličky naklepejte jen pěstí. Takto připravené maso pak už jen z obou stran ochuťte čerstvě mletým pepřem a je připravené na marinování.

Maso naložte do silné pikantní marinády a můžete grilovat

Rovnou do misky, do které budete maso nakládat, nalijte přiměřené množství sojové omáčky, přidejte dvě až tři lžíce rajského protlaku, rozumné množství černého piva a lžíci hořčice. Přesnější představu o vzájemném poměru jednotlivých složek marinády si uděláte podle úvodního videa.

Všechny ingredience v misce promíchejte a přidejte ještě nadrobno nasekanou čerstvou feferonku, částečně zbavenou jadérek. Šéf doporučuje ji nejprve promnout v prstech, aby šla většina z nich lehce vyklepat. Část jich ale v marinádě ponechte, aby „chuť byla veselejší“. Ochutnejte, případně podle své chuti některou z ingrediencí přidejte. Připravené naklepané plátky pak do marinády pěkně naložte a nechte v chladu odležet.

Odpočinuté marinované plátky pak připravte na rozpáleném grilu, z jedné i druhé strany. Ideálně je přitom zakryjte poklicí, pokud to váš gril umožňuje.

Zbylou pivní marinádu přelijte na pánvičku či kastrolek a přihoďte ji také na plotnu či na gril. Získaným výpekem pak grilované plátky ještě potřete, budou mít víc šťávy i chuti. Alespoň to radí Zdeněk Pohlreich v premiérovém prvním dílu nové řady Rozpal to šéfe!, který Prima odvysílá v neděli podvečer.


Letní grilování - Maso