Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čím nejlépe zatopit v krbu. Ne každé dřevo je vhodné

  1:00aktualizováno  1:00
Sebelepší krbová kamna nebo krbová vložka vám nezajistí maximální výkon a nízkou spotřebu dřeva. Budete-li používat pro topení nevhodné dřevo, nejen, že se moc neohřejete, ale ještě si svůj krb budete ničit.
Většina kamen a krbů nabízených na českém trhu je konstruována výhradně pro topení dřevem a dřevními briketami. Někteří výrobci ovšem nabízejí i kamna a krby, ve kterých je možné topit uhelnými briketami či dokonce uhlím. Ale taková si do haly či obýváku asi nikdo nepořídí.
sphSpalování dřeva je chemický proces, u kterého dochází k vývinu tepla. Každé dřevo má trochu jiné chemické složení a jinou vlhkost, proto jinak hoří a má i jinou výhřevnost.

Vlhkost dřeva
Vlhkost dřeva má zásadní vliv na jeho výhřevnost. Proto dřevo, které použijete pro svůj krb nebo kamna, musí být řádně proschlé.
Navlhlé dřevo má podstatně nižší výhřevnost, neboť velká část tepla je spotřebována na odpaření vody (dřevo bezprostředně pod
kůrou mezi jádrem a lýkem může obsahovat dokonce 75 % vody).
Navlhlé dřevo uvolňuje velké množství dýmu, dehtu a produkuje málo plamenů. Způsobuje tak zanesení ohniště, znečištění žáruvzdorného
skla a ucpání komína. Kamna jsou plná dehtu a jejich účinnost i životnost se takto výrazně sníží.
1 kg vlhkého dřeva (vlhkost 40 %) vyrobí 8370 až 10467 kJ/hod.
1 kg suchého dřeva (vlhkost 20 %  dva roky vysychá) vyrobí
14650 až 16750 kJ/hod.

. Víte že...

- Ideální vlhkost dřeva pro topení v krbech a kamnech je do 20 %

- Čerstvé dřevo mívá průměrně 50% vlhkost, v lese vyschlé 25-30% a proschlé (na vzduchu vyschlé) 10-20%.


Obecné zásady
• Vhodné dřevo pro topení v krbových kamnech by mělo ideálně vysychat
2 roky.
• Pro rychlejší proschnutí je třeba velká polena naštípat na malá polínka.
• Dřevo je nutné skladovat na krytém, větraném místě, chráněném
před deštěm.

sphJaké dřevo je nejvhodnější
Pro topení v krbových kamnech či krbu je vhodné použít především tvrdé
dřevo – dub, buk, jasan, habr nebo dřevo z ovocných stromů. Tato dřeva hoří sálavým plamenem a zanechávají velké množství rozžhavených uhlíků, ze kterých sálá příjemné teplo po dlouhé hodiny.

Buk a jasan
Buk a jasan jsou pro topení v kamnech a krbu nejvhodnější. Rychle vysychají, lehce se zapalují a oheň z nich je živý se silně zářivými plameny. Po rozřezání a naštípání je třeba kulatinu ihned uskladnit na krytém místě, neboť velmi rychle zahnívá a výhřevnost se ztrácí.

Dub
Nejpoužívanější palivo. Hoří velmi pomalu, dává poklidný oheň s krásně
zářivými uhlíky. Dub je ideální pro kamna i kamnové a klasické krby.
Po dobu dvou let musí být skladován nezakrytý, aby jej dešťová voda zbavila tříslovin, které obsahuje. Následně se uskladní na chráněném místě, tentokrát na jeden až dva roky, poté je dub řádně proschlý a připraven k zatápění. V malých větvích je obsaženo velké množství rychle hořícího bělu.

Habr, ovocné stromy
Velmi kvalitní, ale vzácná tvrdá dřeva. Poskytují krásné a pokojné plameny s kouzelně světélkujícími rozžhavenými uhlíky.

sphBříza, lípa, kaštan, topol, vrba, akát trnovník, akácie
Toto jsou listnaté stromy s měkkými dřevy. Vytvářejí harmonické, ale příliš obnažené plameny s málo jiskřícími uhlíky. Hoří poměrně rychle, a jsou proto vhodné spíše na zátop (nebo rozhoření). Spalování topolového dřeva produkuje velké množství létavého popílku. Spalování dřeva akátu trnovníku a akácie způsobuje prudké vystřelování uhlíků.

Pryskyřičnatá dřeva – jehličnany
Uvolňují hodně tepelné energie, ale hoří velmi rychle a mají nižší výhřevnost. Pryskyřice v nich obsažená způsobuje vystřelování
uhlíků a zanáší a ucpává komíny.

Nevhodné dřevo
Chemicky ošetřované dřevo, železniční pražce a lisované dřevotřískové desky rychle znečišťují topeniště i komín, spalováním vznikají
nebezpečné toxické exhaláty a výpary.
Nikdy nespalujte staré palety, překližku, odpadky nebo navoskované předměty (řiďte se vždy návodem na montáž a doporučeným
palivem).

. Rozdělení dřeva podle tvrdosti

1. Velmi měkké  - smrk, borovice, limba, jedle, topoly, vrby, lípy
2. Měkké - modřín, douglaska, kleč, jalovec, bříza, olše, jíva, střemcha
3. Středně tvrdé - kaštan jedlý, platan, jilmy, líska
4. Tvrdé - dub, ořešák, javor, třešeň, jabloň, jasan, buk, hrušeň, švestka, akát, habr
5. Velmi tvrdé - dřín, svída, ptačí zob, dub pýřitý, zimostráz
6. Neobyčejně tvrdé - eben cejlonský, africký grenadil, duajak a jiné exotické dřeviny


Kolik stojí krbové dříví (buk, dub, habr, akát, bříza)
Dřevo do krbu a krbových kamen shánějte dlouho před zimou. Nejenom, že musíte mít zajištěný neustálý přísun dřeva na topení, ale také by mělo být dobře proschlé. Dnes existuje mnoho firem, které se zpracováním a prodejem palivového dříví zabývají a jejichž stránky najdete i na internetu. Tyto firmy vám za příplatek přivezou dřevo až před dům a vy můžete rovnou topit. Samozřejmě  těmto službám odpovídá i cena. Ta se pohybuje od 900 do 1700 korun za jeden prostorový metr dřeva. Cenu ovlivňuje hlavně stupeň zpracování, tedy to, jak je dřevo připraveno na topení. Kupujete-li pouze metrovou kulatinu krbového dříví, pohybují se ceny od 800 do jednoho tisíce korun. Toto dřevo dál musíte zpracovat (nařezat a naštípat), a také nechat proschnout. 

sphNařezaná, ale nenaštípaná polínka se dodávají rovnaná na paletách a nebo ve velkých vacích o rozměru 25 – 50 cm. Cena za jeden prostorový metr se vyšplhá až na 1600,- Kč/prm. Tou nejdražší, ale pro vás nejméně pracnou variantou je pořídit si již naštípaná polínka. Cena až 1800 Kč/prm. Máte známé, sousedy, kteří již v krbu topí a vědí, kde sehnat levnější dřevo? Pokud si ho umíte sami zpracovat a máte na to dostatek času a strojové vybavení, pořídíte jeden prostorový metr kvalitního krbového dřeva i pod 500 korun. 

Nezapomeňte, že krbové dřevo musíte dobře uskladnit. Většinou pod krytý přístřešek s dostatečným větráním. Zabraňte přístupu vody od země.  Pokud máte dřevo v garáži nebo ve sklepě, nezapomeňte neustále větrat.

. snadné roztopení krbu

Třísky na rozhoření krbu používejte z měkkého dřeva, třeba smrku nebo borovice.


Když není dřevo, pomohou i dřevěné brikety
Výchozí surovinou pro výrobu ekologických dřevěných briket jsou čisté dřevěné piliny. Při nákupu se ujistěte, že neobsahují znečišťující látky. Výrobci by měli složení briket uvádět na obalu. Výroba dřevěných ekologických  briket probíhá tak, že po vysušení jsou za velmi vysokého tlaku mechanicky, bez jakéhokoliv pojiva slisovány v pevnou kompaktní briketu. Buď ve tvaru brikety a nebo ve tvaru válce s dírou uprostřed. Ta zvětšuje její povrch, umožňuje lepší přívod kyslíku a tím i dokonalejší hoření. Povrch brikety je díky lisování za tepla zataven a tím je odolnější proti vzdušné vlhkosti. Dřevěné brikety jsou v obchodech baleny ve fólii po 10 kg. Za toto balení zaplatíte od 35 korun.
Autoři:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

Nadívaný krocan a dýňový koláč
Nadívaný krocan a dýňový koláč

Recepty ke Dni díkuvzdání zpestří podzimní jídelníček



Najdete na iDNES.cz